Miris kuhanog vina. Fritule. Kobasice. Tisuće lampica… i dobro, dobro raspoloženje. U grad na Rječini vratio se blagdanski duh – Rijeka Advent i ove je godine najčarobniji advent na Kvarneru!
Od Trga Riječke rezolucije i Trga 128. brigade HV, preko Koblera i kazališta pa sve do najsjajnijeg među sjajnima – Trsatskog kaštela, ori se pjesma, širi se adventsko veselje.

Trg 128. brigade HV

Koblerov trg
Obišli smo baš sve lokacije i isprobali smo najbolje od svega što se nudi – a ove je godine, vjerujte nam na riječ, gastro advent dao sve od sebe. Riječki su ugostitelji ponudu prenijeli u adventske kućice u kojima osim kraljice – kobasice, možete kušati i mnoštvo različitih jela.
Trg Riječke rezolucije i Trg 128. brigade HV
Ovdje je standardno dobra zabava. Uvijek. A ovdje se i tradicionalno dobro jede. Veseli nas što je ponuda bogata i raznolika, tako da, primjerice, u Hiltonovoj Costabells kućici možete pronaći The monkey nut bowl, dok iz ponude zimskog Teatrolanda izdvajamo Spring rolice s pačjim prsima. Fantazija okusa u svakoj varijanti. A kada se svemu dodaju odlična kuhana vina… mmmm…

Costabells: The monkey nut bowl, cijena 56 kn

Winter Teatroland: Spring rolice, cijena 45 kn

Kupus i kobasice na svakom koraku…
Adventiranje kod Kazališta
Zasjalo je ispred HNK Ivana pl. Zajca i ove godine. Lokacija je predivna, posebna…

Adventiranje kod kazališta
Najavljeni su brojni glazbeni programi, a na svoje će doći i gurmani. Adventiranje kod Kazališta svoje adute ima u jelima s potpisima poznatih chefova poput Mate Jankovića ili pak Damira Tomljanovića koji je do Rijeka Adventa stigao ravno iz Masterchefa.

Damir Tomljanović – Kužinavanje
Nudimo, kako se ono kaže, za svakoga po nešto! Imamo chicken bowl, janjeću špicu, krumpire s topljenim cheddarom… malo drugačija ponuda. Rijeka uvijek reagira pozitivno na drugačije. – Damir Tomljanović, chef

Kužinavanje: Krumpiri s topljenim cheddarom i mladim lukom, cijena 30 kn
Na Adventiranju smo se malo i zasladili, jer mirisu fritula je teško odoljeti. Pogotovo kada su s bijelom čokoladom, Nutellom, Oreo keksima i kokosom.

Di Mare: Fritule, cijena od 30 kn
Trsatski kaštel – Advent na Gradini
Dvanaest kilometara lampica. S pogledom na grad. Advent na Gradini svake godine donosi čaroliju na samo sebi svojstven način.
Ovdje se osim u zaista predivnom ambijentu uživa i u dobroj, domaćoj hrani. U to smo se uvjerili zastavši kod Vintage House kućice.
Samo tradicionlna hrana. Imamo dvije vrste domaćih kobasica i pulled beef pork sandwich… domaće rakije i odlično vino, možda čak i najbolje na ovom adventu.

Vintage House: Niko Peričić i Dean Kovač

Pulled beef pork, cijena 47 kn
A osim izvrsne gastro ponude, na Trsatu smo kušali i kuhani teranino – jer ove se godine kuha sve – od vina, rakija, preko teranina do gospodina gina.

Matija Gajski i Karlo Devčić – majstori od kuhanog teranina u kućici RiA
Za koju god se lokaciju odlučili, jedno je sigurno – gladni i žedni nećete ostati. Neće vam nedostajati niti zabave jer najavljeni su odlični programi. Lokacije za fotografiranje su neodoljive, a blagdanski duh osjeća se u svakom kutku najdražeg grada. Rijeka Advent je najljepši poklon Riječanima i njihovim gostima.
Sve informacije o najčarobnijem adventu na Kvarneru možete pronaći na web stranici https://visitrijeka.hr/rijeka-advent/.
Autor: Extravagant
Foto: Extravagant