Ljubav između mene i
škampa bila je dugogodišnja i strasna. Dok je nije prekinuo strašni napad
alergije, tako jak, da se više nisam usudila probati niti jednoga.
Volim račiće, pa su
ljubljene škampe zamijenile kozice.
Eh, sad će mnogi reći, kozice
ne valjaju, nisu kao škampi.
Okus kvarnerskog škampa
je apsolutno nezamjenjiv. Jadne kozice nikada nemaju šanse u komparaciji sa
njima.
No,mora im se priznati,
ukusne su, nježno slatkastog okusa i dvostruko jeftinije od škampa.
I od njih se ne osipam
ni ne gušim.
Dakle, umom jelovniku kozice,
a vi kako volite. I možete.
Današnji recept nastao
je slučajno u jednom šašavom naletu inspiracije. Namijenjen mojoj prijateljici
Mimi koja ih toliko voli, da bi ih najrađe i u kolače stavila.
Položiti ćemo ih u nježni
omotač od topivog sira, te panirati.
Tople ćemo poslužiti uz
bogatu salatu. Uz njih nije potreban umak, kad razrežete kuglicu, iz nje će
prokuljati sir! Raskošan poput najfinijeg umaka.
Potrebno vam je:
– trokutići sira za
topljenje
– koliko trokutića,toliko
očišćenih kozica
– sol
– brašno,jaje i krušne
mrvice za paniranje
– ulje za prženje
Žličicom lagano udubite
trokute sira, utisnite posoljenu kozicu. Koristila sam svježe, jadranske
kozice.
Nježno oblikujte
kuglice, uvaljajte ih u brašno, umućeno jaje i krušne mrvice.
Kuglice stavite u
odjeljak frižidera za duboko zamrzavanje, na nekih 20 minuta.
Tim malim trikom
spriječiti ćete da vam sir iscuri prilikom prženja.
Pržite ih u dubokom
ulju, lagano okrećući, dok ne porumene.
Odložite ih na
kuhinjski papirnati ručnik, da se ocijedi suvišna masnoća.
I to je to.
Kompromisno.
Nije škamp al je rak!
I odličan je.
Dajte mu šansu .
Prošećite do ribarnice
i kupite si kozice. Nemoj da čujem da je netko ovo radio sa onim bezličnim, uvoznim,
smrznutim kozicama!
Fotografije: Domina Dorić
Autor: Domina Dorić