Možete li zamisliti proljeće bez
mladog luka. Taj vjerni pratilac proljetnih salata, ali i janjetine i ostalih
mesa s roštilja. Ako ste vegetarijanac zadržat ćete se na salatama i varivima.
Mladi luk odlično se slaže s gljivama, a zbog blažeg okusa od svoje starije
verzije dat će posve novu dimenziju omiljenim kuhanim proljetnim jelima. Ako
imate osjetljiv želudac jednostavno ga nemojte jesti sirovog, ali ga svakako
jedite i to ponajprije jer je jako zdrav.
A zašto ga mesoljupci rado jedu? Iako
možda toga nisu svjesni, kad jedu mladi luk on neutralizira masnu i tešku
hranu. Mladi luk odličan je za probavu, snižava kolesterol i sprječava nagle
skokove šećera u krvi. Osim toga ima puno više vode od njegove stare verzije, a
od minerala i oligoelemenata najviše ima sumpora koju mu zapravo i daje
karakterističan okus i miris.
Osim sumpora mladi luk sadrži dosta kalija,
fosfora i kalcija. Od oligoelemenata sadrži selen, koji pospješuje obranu
imuniteta i pokazuje se kao odličan čimbenik u borbi protiv starenja stanica,
te mangan, kobalt i molibden. Od vitamina ima veću količinu vitamina C i koji
starenjem luka nestaje. U manjoj količini sadrži mnogo vitamina grupe B, a
prisutan je i vitamin E i provitamin A.
Jesmo li vam dali dovoljno razloga da počnete jesti mladi luk. U slučaju
da nemate tolerantan želudac i luk vam »teško pada«, počnite s malim količinama
i s vremenom bi trebali postati tolerantni. Ako se to ne dogodi predlažemo vam
dvije ukusne kuhane verzija. Na maslinovom ulju dinstajte mladi luk narezan na
kolutiće, na njega stavite narezane gljive (šampinjone ili vrganje). Distajte
dok sva voda ne ispari, poslite i poparite i pospite svježim vlascem. Dobili
ste odličan prilog. Ako želite ovo može biti podloga i za samostalno jelo,
dovoljno je preliti umućenim jajima i eto ukusne fritaje. Ili prelijte s malo
slatkog vrhnja i dobili ste ukusan umak.
Mladi luk možete peći i na roštilju. Nakon što ga očistite, mladi luk
blanširajte, osušite i nauljite maslinovim uljem. Pecite na vrućoj gril tavi na
umjerenoj vatri dok ne dobije lijepu boju. Gotov luk prelijte s još malo
maslinova ulja, začinite solju, svježe mljevenim paprom, svježim vlascem i malo
svježe sjeckane ljute papričice.
Centar Miketa
Nikole Tesle 4A
Cavtatska 2B
51000 Rijeka, Croatia
099/231-4613
098/387-876
info@centar-miketa.hr