Kad pitate klince što
bi jeli za doručak, ručak i večeru,odgovor bi najčešće bio Nutella.
Bez ikakve namjere da
reklamiram ovu slasticu,pokazat ću vam danas kako možete brzo napraviti torticu
obogaćenu tim čudesnim namazom. Ni torta ni ja se
nećemo uvrijediti ako Nutellu zamijenite nekim drugim namazom od lješnjaka i
čokolade.
Znam da jedna slatka
draga M. jedva čeka recept, pa ga sa zadovoljstvom objavljujem.
Nadam se da vas ne
brine priprema biskvita i da imate svoj omiljeni recept. Nemate li ga, napravite
ovako kako vam savjetujem, ovaj je bezbroj puta provjeren, uvijek uspije. Prije pripreme
kolača,sve sastojke odvažite i imajte ih nadohvat ruke. Kalup za tortu sa
odvojivom bočnom stranicom obložite papirom za pečenje. Brašno obavezno
prosijte zajedno sa kakaom i praškom za pecivo. Prosijte ga dvaput, čak i
mjehurići zraka koji nastanu pomoći će vašem biskvitu da bude visok i lagan, baš
kakav treba biti.
Za biskvit:
6 jaja
6 žlica šećera
3 žlice vode
3 žlice ulja
5 žlica brašna
2 žlice gorkog kakaa
Pola vrećice pecilnog
praška
Preljev za biskvit
U 1 dl toplog mlijeka umiješajte 2 žlice instant kakaa npr
Nesquick
Krema
0,5l slatkog vrhnja
istučenog u šlag
6-7 žlica Nutelle ili
nekog drugog namaza od lješnjaka
Pola vrećice želatine
3 žlice hladne vode
Još cca 3 žlice Nutelle
Odvojite žumanjke od
bjelanjaka. Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg. Dodajte pomalo šećer, miksajući
cijelo vrijeme. Smanjite mikser na
minimum,dodaje vodu, ulje i jedan po jedan žumanjak. Nježno još špatulom
promiješajte, odižući smjesu odozdo prema gore. Umiješajte pažljivo
prosijano brašno sa kakaom i pecilnim praškom. Ulijte smjesu u
pripremljeni kalup. Pecite pola sata na 180
stupnjeva. Ne otvarajte pećnicu, radoznalost
ruši biskvit.
Pečeni biskvit
ohladite, izvadite iz kalupa, prerežite na tri dijela. Pripremite kremu. Želatinu
prelijte sa hladnom vodom,pričekajte da nabubri. Sad je stavite lagano
zagrijavati da postane tekuća. Miješajte, ne smije zagorjeti. Nije potrebno
dugo kuhati, dovoljno je da postane tekuća. Istucite slatko vrhnje
u šlag. Umiješajte Nutellu, sastavite mikserom. Lagano.
Pojačajte mikser i u
tankom mlazu ulijte otopljenu želatinu. Lijevajte želatinu na metlice miksera, da
se što bolje rasprši po kremi.
Bočnu stranicu kalupa
operite i položite na tanjur za posluživanje. Da bi torta bila
ravna,na tanjur se slaže obrnutim redoslijedom-gornji dio biskvita ide na dno. Navlažite list biskvita sa nekoliko žlica Nesquicka. Nanesite polovicu
kreme. Poravnjate. Žličicom rasporedite kupčiće Nutelle. Čačkalicom razvucite
kupčiće.
Prekrijte drugom korom
biskvita,navlažite je. Ponovite postupak sa kremom. Pokrijte trećim listom
biskvita. Njega ste namočili samo sa donje strane. Je li bilo teško? Nije.
Ali sada ide teži dio,torta mora makar sva sata odležati u frižideru. Kad otrpite tih dva
sata, odvojite je od kalupa. Otvorite kalup, maknite ga.
Jeste li se odlučili za
dekoraciju? Najlakše i najbrže je ničim je ne omazati. Fina je i takva. Još je
ukusnija ako se prelije čokoladnom glazurom. Ili omaže tučenim slatkim vrhnjem.
Imate li dobre
živce,pustite djecu da je ukrase.
Klinci ovu tortu
obožavaju, a nije ni odraslima mrska.
Spretniji među vama
mogu je ukrasiti i fondanom, kao što sam ja učinila.
Eto vam usput ideje za
savršeni poklon. Kupila sam jednoj preslatkoj maleckoj krpenu lutku,i napravila
njenu repliku od fondana. Nemate li kiparske vještine, ukrasite je kružićima i
točkicama od raznobojnog fondana,biti će neodoljiva.
Ova kriška torte je
samo za M. iz početka priče.
Zlatni savjeti
Prije nego započnete
pripremati kolač, odvažite sve potrebne namirnice .
Brašno obavezno
prosijte.
Slijedite točno
recept.Za razliku od kuhanja,priprema kolača ne trpi puno improvizacija.
“Novo britansko
istraživanje pokazalo je kako 9 od 10 ispitanika voli čokoladu. Deseti
laže.”
Robert Paul
Autor: Domina Dorić