Imali smo u planu pisati o tenisicama, jer bi se ta tema
lijepo nadovezala na prošlotjednu o štiklama. Međutim, ove slane palačinke su
tako lijepo „ispale“ (nisu ispale nego smo ih napravili!) da jednostavno nismo
mogli odoljeti, a da ih ne pokažemo svijetu.
Točnije, pravi je razlog to što znamo da više od svega
volite tekstove o hrani.
Dakle, naš klinac baš i ne obožava povrće, ali zato voli
tijesto u sto varijanti.
Za ručak je bilo pripremljen prilog od na gheeju
popržene sitno sjeckane mrkvice i graška (iz leda), koje je ostalo nepojedeno.
U hladnjaku je počivala smjesa za peksimete, koja se uvijek nekako nađe pri ruci
kad zatreba. Ubacili smo povrće u mikser i… 10 palačinki je bilo gotovo u 20
minuta!
Znamo da se moramo vratit unatrag zbog vas koji ne znate što
su peksimeti, iako smo o njima pisali prije nekoliko tjedana.
Tijesto za ove palačinke ćete dobiti na sličan način.
Sastojci: pola kg zobenih pahuljica, 1 veliki kefir ili
jogurt (najbolje domaći), pola vrećice mrkve i graška, sol
U kefiru ili jogurtu natopite sitno mljevene zobene
pahuljice te ostavite da fermentiraju 24 sata. Posolite.
Pola vrećice zaleđenog graška i sitno sjeckane mrkvice
skuhajte ili popržite i potom ubacite u mikser. Usitnite, ali ne u pastu
već na krupnije komadiće. Dodajte fermentiranim zobenim pahuljicama i
promiješajte! Po želji dodajte kima ili kurkume.
Dvije palačinke se mogu dobiti u jednom pečenju na hitrom
pekaču, bez imalo ulja. Doza je jedna žlica, a ako možete teflonsku stranu
okrenuti na glatku površinu, palačinke će biti potpuno plosnate, kao da su
pečene na tavi.
Servirajte sa svježim sirom ili nekim drugim namazom.
Centar Miketa
Nikole Tesle 4A
51000 Rijeka, Croatia
099/231-4613
098/387-876