Ovogodišnji „Mjesec plave ribe“, koji se održava od 20. rujna do 20. listopada, počeo je svečanim otvorenjem.
Posjetitelji su jučer od 18 sati mogli uživati uz cooking show poznatog chefa Stivena Vunića i u njegovim jelima – „Lokarda na foccaci“ i „Inćun u plavom“.
Posebna ponuda jela od plave ribe, vinski kantuni te ponuda osvježavajućih koktela – ono je što vas očekuje tijekom sva tri dana otvorenja ove manifestacije. Voditelj programa, drugu godinu zaredom, bio je Domagoj Jakopović – Ribafish uz Graciana Čopa, a ovaj ćemo voditeljski duo gledati i slušati od petka do nedjelje.
Svim restoranima – sudionicima projekta „Cesta plave ribe“ – Turistička zajednica Grada Crikvenice dodijelila je priznanja, kao zahvalu i podsjetnik na sudjelovanje.
U večernjim satima uslijedio je zabavno – glazbeni program uz Klapu „Cambi“ i „Trio Crikvenica“.
Mislili smo i na naše najmlađe, stoga smo za njih pripremili program namijenjen njima tijekom sva tri dana. Očekuju ih likovna i istraživačka radionica, crikvenički memory, priče, animacija i razne igre.
Marijana Biondić, direktorica Turističke zajednice Grada Crikvenice, osvrnula se na otvaranje manifestacije:
„12. po redu ‘Mjesec plave ribe’ još jednom je na prvom danu otvaranja doživio uspjeh! Nakon dosta dana kiše svanulo je sunce i uspjeli smo sve odraditi kako smo zamislili, ponovno na punom trgu. Ponovno se pokazalo da je plava riba kao namirnica zanimljiva gostima i domaćem stanovništvu. Kroz ovaj projekt naglašavamo autentičnost gastro ponude i plasiramo je kroz ugostiteljske objekte kako bi naši gosti okusili pravu bit Crikvenice. Hvala svim našim partnerima koji su uključeni u projekt – neki su u njemu već godinama, a priključuju se i novi. Ono što je važno jest da plava riba bude prisutna tijekom cijele godine, a našim ‘Mjesecom’ želimo postići još veću popularizaciju ove namirnice, stvoriti motiv dolaska gostiju i produžiti sezonu.
A kako plava riba ne može bez čaše dobrog vina, Žarko Stillin iz Kvarner Winesa podijelio je s nama koja će se sve vina moći kušati ovih dana.
Žarko Stilin, Kvarner Wines: “Kada jedemo plavu ribu s Kvarnera, moramo piti i vino s Kvarnera. Danas predstavljamo po jedneo ili dva vina iza svake od naših deset vinarija tako da svi posjetitelji mogu kušati pjenušce, mlada vina, odležana vina, amfore, prošek, sve od autohtonih sorti, od belice i žlahtine, do jarbole te sve sljubiti sa specijalitetima od plave ribe.”
Energični voditelj Ribafish i ove je godine oduševljen manifestacijom:
„I ove sam godine ponosan što sam suvoditelj ovakve sjajne manifestacije i što imam priliku ljudima ispričati što se sve ovdje može pojesti i naučiti, s obzirom na to da su i ove godine s nama velikani gastro scene. I kao ribič amater sam sretan što mogu gledati svu tu količinu plave ribe koja ima mnoge zdravstvene benefite. Žao mi je što ljudi iz unutrašnjosti Hrvatske na petak u kojem se običava jesti riba gledaju kao na kaznu. Riba se treba jesti češće od jednoga puta tjedno, ne zaboravite! Pozivam sve ljude dobre volje da ne propuste ‘Mjesec plave ribe u Crikvenici’.“
A jedan od velikana gastro scene koje spominje Ribafish, svakako je chef Stiven Vunić, koji je tijekom svojega cooking showa izjavio:
„Ovaj je event hvalevrijedan i primjer svim ostalim mjestima i turističkim zajednicama, pravi je putokaz u kojem bi smjeru trebali ići kako bismo prekinuli s klasičnim ‘pučkim feštama’ na kojima radimo ono što nije naše izvorno, autohtono. Ovo je pravi primjer kako se s jednom namirnicom mogu napraviti zanimljive manifestacije i ukusna jela. Doista želim da se nešto ovakvo nastavi!“
Dojmovi s otvorenja ove dojmljive manifestacije i više su nego pozitivni. Posjetitelji, među kojima su se našla i neka poznata gastro lica, otkrili su nam što su probali i kako su zadovoljni cjelokupnim programom.
Miroslav Mirković, Gastro tražilica: “Dojmovi su jako dobri i sviđa mi se što se sezona pokušala produžiti kroz hranu te se pokušala popularizirati street food varijanta hrane. Probao sam focacciu s mariniranom ribom i ukiseljenim lukom, osvježavajuće i hrskavo!”
Sandra Rončević, O slanom i slatkom: “Dugo sam čekala ovu manifestaciju i savršena je. Uvijek govorim da je plava riba nešto najdivnije i jako mi je žao da na Jadranu nema vše ovakvih manifestacija. Hrana je super, krenuli smo sa zdravim, sa skušom s grilla, uz blitvu i krumpir, a nakon toga smo navalili na pržene inćune i jedva čekam probati tuna burger.”
Mile Butorac, Hungry Mile: “Srdela, papalina i inćuni, savršenstvo! Samo da je frigano i masno. Ovo je odlična ideja jer nakon sezone restorani ipak imaju više vremena, a i mi možemo pojesti više.”
Subota, 21. rujna, donosi nam pravu morsku atrakciju – dolazak ribarskog broda u crikveničku luku sa zvijezdom cooking showa, velikom tunom, koju će japanski sushi majstor obraditi, a chef Dražen Mihajlović („Jadran Hotels & Camps“) će pripremiti ukusne gastro delicije od nje. Glazbena zvijezda večeri bit će Tedi Spalato.
Nedjelja, 22. rujna, rezervirana je za cooking show chefa Nikole Udovičića (Restoran „Burin“), a rasplesat će nas glazbeni sastav „Vigor“.
U sklopu ovoga „najplavijeg“ mjeseca, točnije do 20. listopada, imate priliku uživati u ukusnim, maštovitim i raznovrsnim jelima od plave ribe po promotivnim cijenama u odabranim ugostiteljskim objektima na području rivijere – „Karoca“, Trabakul“, „Burin“, restorani hotela „Crikvenica“, „Esplanade“, „Aminess Younique Narrivi“ i „Miramare“ u Crikvenici, u Dramlju „Domino“, a u Selcu „Ulika“ i restoran Hotela „Marina“ – bit će vaši domaćini. Ukusna jela u ponudi pogledajte na 12_MPR_MENU_2 (rivieracrikvenica.com)
28. rujna nam slijedi prava gastro – eno – outdoor poslastica, koje, vjerujte, želite biti dio! „Crikvenica Food & Wine Walk“ omogućit će vam jedinstveni doživljaj duž 12 km hedonističke rute od Jadranova do Selca, a osim sadržaja predviđenoga programom, očekuju vas i iznenađenja.
Prijava i kupnja ulaznica (kotizacije od 65,00 eura) za ovaj eno – gastro – outdoor događaj može se izvršiti na DVA načina:
- prijaviti se možete putem e-maila prijava@tzg-crikvenice.hr, prilikom prijave napišete željeni termin polaska, nakon čega ćete e-mailom primiti podatke za uplatu
- kupiti ulaznicu putem sustava eventim.hr (čime je prijava automatski zabilježena)
Više informacija o eventu na: https://www.rivieracrikvenica.com/crikvenica-selce-dramalj-jadranovo/crikvenica-food-wine-walk
Marijana Biondić: “Po prvi ove godine radimo i “Crikvenica Food&Wine Walk”, šetamo od Jadranova do Selca, na ruti od 12 kilometara. Imamo osam postaja, odnosno osam restorana gdje će se kušati specijaliteti od plave ribe, odlična vina iz cijele Hrvatske, a pripremili smo i brojna iznenađenja. Bit će stvarno zanimljivo!”
Bar & Restaurant „Terraca“ u Dramlju bit će domaćin cooking showa 29. rujna od 14 sati. Chefovi Mario Mandarić i Dino Matejčić za vas će pripremati specijalitete od plave ribe, a sve će popratiti glazbeni nastup sastava „Splash“.
Listopad nam donosi „ljubavnu priču“ u dvama crikveničkim restoranima – spoj plave ribe i dobre kapljice vina uz ambasadorice kvarnerskog vinskog podneblja.
4. listopada u restoranu Hotela „Esplanade“ uživajte na uparivanju ribljih specijaliteta s vinima pod vodstvom sommelierke Lucije Matijević.
Restoran „Burin“ će biti drugi domaćin ove eno-gastro „ljubavne priče“ 11. listopada, zajedno sa sommelierkom Ines Matić Matešković. Obje večere počinju u 19 sati, a podatke za rezervaciju ćete pronaći u detaljnom programu 12. „Mjeseca plave ribe“.
Ne propustite biti dio ostatka atraktivnog programa do 20. listopada!
Obavezno „zaronite“ u more informacija na našoj web stranici 12-mjesec-plave-ribe te društvenim mrežama IG crikvenica_croatia i FB @rivieracrikvenica.
Napomena: Sva tri dana manifestacije za sav promet se zatvara dionica od Ulice Ivana Skomerže (ispred pošte) u pravcu Strossmayerovog šetališta u trajanju 18:00 – 22:00 sata zbog održavanja programa u sklopu „Mjeseca plave ribe“ na Trgu Stjepana Radića.
Organizator: TZG Crikvenice
Suorganizatori: „Jadran“ d.d., „Jarun ideja“ d.o.o., „Clotilda“ d.o.o., „Feral“ obrt za ugostiteljstvo, restoran „Burin“, Udruženje vinara „Vina Kvarnera“, Udruga vinara, vinogradara i maslinara „Sveta Lucija“, „Grand Village Estate Winery“, „Fest“ d.o.o., „Eko – Murvica“ d.o.o., konoba „Karoca“, konoba „Trabakul“, konoba „Ulika“, restoran „Domino“, restorani hotela: „Crikvenica“, „Esplanade“, „Miramare, „Aminess Younique Narrivi“, „Marina“
Pokrovitelji / Partneri: Grad Crikvenica, ŽLU Crikvenica, TZ Kvarnera i Kvarner – europska regija gastronomije 2026.
Autor: PR
Foto: PR, Extravagant