Posljednji dani kolovoza u Omišlju već su godinama rezervirani za jedno od najpoznatijih, najstarijih i najvažnijih big game fishing natjecanja na Jadranu, natjecanje BIG OM.
33 ekipe pokazat će svoje ribarske vještine i znanje u akvatoriju Kvarnerskog zaljeva, a prvu je večer obilježilo mnoštvo zanimljivih trenutaka, ribljih gastro specijaliteta i puno dobre zabave uz koncert grupe Vatra na omišaljskoj rivi Pape Ivana Pavla II.
Ulovljena je i prva tuna! Sretna posada je kraljevička ekipa Mane2, a prema prvim procjenama, tuna teži više od 100 kilograma!
Tomo Sparožić, predsjednik Kluba za sportski ribolov na moru BIG OM: “Ovo veliko natjecanje održava se već 19 godina, a mogu reći da smo u početku jako loše lovili, dok danas svi bez problema izvade tunu iz mora. Sve se usavršilo, što je dokaz da smo na svjetskoj razini postigli velike rezultate. Lanjski je drugoplasirani natjecatelj bio prvak svijeta, a imamo i treće i peto mjesto. Sve su to rezultati puno rada i druženja, poznavanja problematike, ribolova i alata.
Ove se godine natječe 33 ekipe, što je optimalan broj zbog kapaciteta i infrastrukture te rive i akvatorija. Natjecanje traje tri dana, kreće se u 8 sati ujutro, a u 9 se udice spuštaju u more te sve skupa traje do 18 sati kad se izlazi na rivu i važe cijeli ulov.
Igor Piteša, team Tunus iz Omišlja: “Lovimo većinom tunu i imamo velika očekivanja jer ima jako puno ribe te mislim da će biti odličan ulov. Nije jednostavno uloviti tunu, ali može se jako puno toga naučiti. Znamo kako se ponaša, kuda se kreće, ali kako smo ovdje većinom svi amateri, još uvijek učimo.”
Pave Cindrić, team Orca iz Njivica: “Ovo je najluđe natjecanje i imamo velika očekivanja s obzirom da smo do sada već tri puta osvojili prvo mjesto. Treba znati uloviti tunu i imati iskustva te se ne smije dozvoliti puno grešaka.”
Nijedno ribarsko natjecanje ne smije proći bez izvrsne gastro ponude, a za to su se na BIG OM-u pobrinuli mnogi ugostiteljski objekti.
Josip Polonijo, ugostitelj: “Večeras nudimo jutros ulovljenu tunu, njen filet i potrbušinu te steak od morskog psa, a tko želi, sve može naručiti i na brodet. U barčici spremamo fine dagnje te se nadamo što većem ulovu svakog dana.”
Nakon odlične atmosfere na otvorenju BIG OM-a, sigurni smo da će i preostala tri dana ovog posebnog natjecanja proteći u bogatim ulovima i dobroj zabavi.
Autor: Tamara Štiglić Vodopić
Foto: Extravagant