Yellow Coffee bila je odlična prilika za napraviti totalni zaokret i vratiti se na početnu ideju otvaranja lokala na moru. Otvorio sam oglasnik, pronašao mali šarmantni prostor u Lovranu i rekao si: “Idemo.” Lovran je mali gradić na moru s dobrom gastronomskom ponudom, ali bez specialty coffee shopa. Opatija je blizu, što je idealno za ponuditi naše proizvode publici koja to traži tijekom sezone.
Berislav Žužić je poduzetnik koji stoji iza novootvorenog coffee shopa “Yellow Coffee” u Lovranu. Osim u poduzetništvu, Berislav jednako dobro pliva u fotografskim vodama, studira te obožava piti kavu, posebno specialty coffee.
Stoga je odlučio napustiti Zagreb, bar što se poslovnog aspekta tiče, te otvoriti novi coffee shop u blizini Rijeke; u pitoresknom Lovranu.
Cijelu priču oko “Yellow Coffee”, nedavnom otvorenju u Lovranu, kulturi pijenja kava u Hrvatskoj i inozemstvu te druge zanimljivosti, otkrio nam je Berislav Žužić u intervjuu!
Tko stoji iza „Yellow Coffee“?
Ja sam Berislav Žužić, poduzetnik, fotograf, student, i osoba koja voli kavu. Volim svoj posao i sve što radim, radim s ljubavlju. Kroz našu priču želimo svima dočarati svijet specialty coffee-a. Kava je voće koje donosi radost svaki dan, pruža bogatstvo okusa i nudi uživanje pri ispijanju kave.
Yellow Coffee ima za cilj približiti svijet kave, prirode i životinja. Klimatske promjene i onečišćenje bitno utječu na zeleni pojas kave i na životinje koje žive u njemu. Ugrožene vrste životinja nose imena i vizualni identitet naših proizvoda, s ciljem ukazivanja na globalni problem pred kojim se nalazi zeleni pojas kave. Kod naših kupaca želimo pobuditi znatiželju i želju za istraživanjem procesa kroz koje prolazi kava od farme do šalice.
„Yellow Coffee“ nedavno je otvorio svoja vrata u pitoresknom Lovranu. Zašto baš ondje?
U trenutku dok sam stvarao brend i dok je ideja bila samo ideja, na studiranju u Zagrebu radio sam prezentaciju i istraživanje tržišta te sam imao ideju otvoriti coffee shop u Istri ili na Kvarneru, konkretno u Opatiji. Prilike i neprilike zadržale su me u Zagrebu. Zasitio sam se metropole, posla u javnoj i državnoj službi, i rekao sam sam sebi da želim promjenu.
Yellow Coffee bila je odlična prilika za napraviti totalni zaokret i vratiti se na početnu ideju otvaranja lokala na moru. Otvorio sam oglasnik, pronašao mali šarmantni prostor u Lovranu i rekao si: “Idemo.” Lovran je mali gradić na moru s dobrom gastronomskom ponudom, ali bez specialty coffee shopa. Opatija je blizu, što je idealno za ponuditi naše proizvode publici koja to traži tijekom sezone.
Lovran me oduševio i nastavlja oduševljavati. Mislim da smo odlično pogodili, pogotovo jer smo naišli na podršku ljudi i lokalne vlasti koja pruža pomoć i radi svoj posao onako kako bi trebali svi.
Uz riječki „Marsecchia“, „Yellow Coffee“ je drugi coffee shop otvoren u našoj okolici. Čini mi se da je vani veći izbor coffee shopova, nego ovdje. Što mislite zašto je tomu tako?
Smatram da je to stvar kulture i naših običaja. Kod nas ljudi ne idu uživati u kavi, već idu razgovarati i družiti se. Vjerojatno i sami znate da kada vas netko pozove na “kavu”, to je sve osim samog ispijanja kave. U inozemstvu, ljudi traže kvalitetu, žele poslušati priču, i spremni su čekati. Mali coffee shopovi zamišljeni su kao knjižnice – dođeš, uzmeš knjigu, odeš s njom i uživaš u svom prostoru ili okolini. Kad završiš, dođeš po još.
Naši ljudi vole sjediti satima u kafiću, i ako lokal nije dovoljno velik, to ih ne zanima. Godinama su navikli ispijati prepržene i gorke kave, i nemaju razvijen ukus za nešto novo, da probaju zapravo kakva kava može biti.
Kava je voće, i neprepržena kava nudi bezbroj različitih okusa. Naša misija je educirati ljude o tim okusima i ponuditi im doživljaj koji do sada nisu imali prilike iskusiti.
Otkrijte nam ponudu kava!
Mi trenutno u ponudi imamo kavu iz Costa Rica – Dota, regije Tarrazu. Ljubitelji kave u njoj mogu osjetiti okuse mliječne čokolade, karamele, cimeta i oraha, dok su pozadinski okusi citrusi, smeđi šećer, crni čaj i začini.
Osim Kostarike, planiramo uvesti kave iz drugih zemalja kako bismo proširili našu ponudu. Naša ponuda ne odnosi se samo na kavu, već i na sam proces pripreme. Svaku kavu precizno važemo, pazimo na urednost, ne pregrijavamo mlijeko i uvijek koristimo svježe mlijeko koje daje više slatkoće i bolju kremu. Nudimo i različite načine pripreme kave, uključujući filter kave (V60) i hladan način pripreme cold brew.
Također, koristimo zobeno mlijeko za one koji ne vole ili ne smiju piti kravlje mlijeko. Uz kavu, nudimo i matchu, sve popularniji zeleni prah koji nabavljamo od Tea Time One iz Zagreba, koji nude jedne od najboljih matcha prahova na tržištu.
Zašto „Yellow Coffee“?
Prije svega, tražio sam ime koje će se lako pamtiti i biti na neki način povezano s kavom. Žuta boja (Yellow) predstavlja stupanj prženja kave, što je značajan aspekt u procesu pripreme kave. Osim toga, žuta je topla boja koja djeluje poticajno, izaziva radost i veselje te simbolizira nadu.
Žuta boja privlači pažnju i nije samo boja – to je način života. Mi širimo radost i pozitivu, i zato nas ta boja najbolje opisuje. Ona me prati kroz život i savršeno se uklapa u filozofiju „Yellow Coffee“.
Daljnji planovi?
Planovi se pojavljuju i mijenjaju svaki dan. U svakom slučaju, tek smo otvorili ovdje i želimo se utaboriti ili, kako se već kaže, smjestiti. Našu ponudu ćemo još popunjavati, a prvi idući korak su sendviči u suradnji s Craft pekarom Babushka iz Rijeke.
Dugoročne ciljeve ćemo razmatrati nakon sezone. Vidjet ćemo kako će ova sezona utjecati na nas, hoće li nam se isplatiti i hoće li brojke biti na našoj strani. Ono što je sigurno je da imamo ambicije širiti se i na druge gradove.
Prije svega, treba marljivo raditi da bi se ostvario rezultat.
Gdje Vas zainteresirani mogu pronaći?
Zainteresirani nas mogu pronaći na adresi Šetalište maršala Tita 50. Radit ćemo svaki dan, a u sezoni dvokratno. Najbolje je pratiti sve na Googleu. Kao što smo već spomenuli, nalazimo se u prekrasnom Lovranu, koji osim mora ima i prekrasnu šetnicu Lungo mare.
Tu smo za sve koji žive ovdje, koji se nalaze u blizini, kao i za sve koji će doći iz daljih mjesta. Lovran je idealan za jednodnevni izlet. Započnite dan s našom kavom, posjetite obližnje restorane, i završite obilazak u Cipera koktel baru uz more s prekrasnim pogledom. Vidimo se!
Autor: Marina Koprivnikar
Foto: Yellow Coffee