Jedna od namirnica zbog kojih neki jedva dočekaju ljeto jesu tikvice. Iako i one spadaju među one svježe namirnice kojih u supermarketima i na tržnicama ima cijele godine, tikvice su najbolje upravo sada, od svibnja do kolovoza. Slatke su, kora im nije debela i gotovo da i nemaju koštice. Pred kraj sezone, postaju vlaknaste te kao takve za neke teže probavljive.
Iako botanički spadaju u voće, baš kao i dinje i krastavci, koristimo ih kao povrće. Kuhane, pečene, ali i sirove. Za pripremu jela s tikvica jako je puno recepata i svatko bira ono što mu je po volji, a tikvice se mogu jesti bez grižnje savjesti. Na sto grama, i to s korom, imaju samo 16 kalorija. Odličan su izvor vitamina C, a u manjoj količini sadrže i vitamine B kompleksa. Niskokalorične su zahvaljujući visokom udjelu vode, a kako bi se u potpunosti iskoristila njihova svojstva, ovim ljetnim tikvicama nikako ne uklanjajte koru. Naime, dijetalna vlakna koje kora sadrži reduciraju kolesterol te štite krvožilni sustav.
Kada je riječ o tikvicama ideje za njihovu pripremu samo se nižu, carpaccio od tanko narezanih tikvica, rižoto, quiche, savijača, tjestenina s tikvicama, složenac, popečci… niz nastavite sami.
Predlažemo jedan recept kojem su baza tikvice, luk, rajčice, sir (predlažemo mozzarellu ili parmezan) i maslinovo ulje. Uz dodatak još jedne namirnice dobit ćete nekoliko posve različitih jela.
Na maslinovom ulju popržite luk (najbolje mladi), a možete ga zamijeniti i češnjakom, kad omekša dodajte tikvice narezane na kockice i provrtite u tavi jedno dvije minute. Uklonite s vatre i pustite da se malo ohlade. U smjesu dodajte nasjeckane rajčice i mozzarellu, dodajte začine i toplo-hladna salata je gotova.
U drugoj verziji u tikvice i luk u tavi dodajte rajčicu (predlažem da joj uklonite višak vode) i kratko provrtite i umiješajte umućena jaja. Na kajganu na kraju naribajte parmezan i dobili ste hranjiv obrok. Umjesto jaja u smjesu tikvica i rajčica možete umiješati i tjesteninu, rižu, ali i kvinoju, kus-kus ili bulgur. Sve ovisi o tome koliko kalorija želite unijeti u sebe. Naravno da rajčice, tikvice, sir i luk možete poslagati i na tijesto i zapeći kao pizzu. Kušali smo i verziju bez pasate i jednako je ukusna. Kako tikvce ne bi pustile puno vode, preporučamo da na ploške narezanu tikvicu lagano posolite i ostavite na salveti ili krpi pola sata do sat vremena. Tako će višak vode izaći i manje će je biti na pizzi. Od začina koristite bosiljak, origano i majčinu dušicu. Tikvice ih jako vole. Dobar tek!
Centar Miketa
Nikole Tesle 4A
Cavtatska 2B
51000 Rijeka, Croatia
099/231-4613
098/387-876098/387-876
info@centar-miketa