S dolaskom proljeća nerijetko volimo unositi promjene u svom modnom ormaru. Isto tako trebalo bi vrijediti i za vina, koja najbolje odgovaraju za ovo veselo i razigrano doba godine.
Ovoga vikenda održao se fantastičan WineRI u Rijeci; međunarodni eno-gastro festival, na kojem smo se mogli inspirirati novim okusima i mirisma autohtonih vina iz cijele Hrvatske. Za stručni savjet obratili smo se našoj sommelierki Ines Matić Matešković, koja nam je otkrila svoje favorite za toplije dane pred nama.
U nastavku donosimo najboljih 5 vina za proljeće po preporuci Ines Matić Matešković.
View this post on Instagram
Lighea Donnafugata – Lighea je očaravajuća sirena iz jedne od Lampedusinih priča, žena neuredne kose boje sunca s morskom vodom koja kaplje na njezine otvorene zelene oči… Upravo takvo je i ovo Sicilijansko bijelo vino od autohtone sorte zibibbo – mirisno, cvjetno s notama agruma, citrusa, tropskog voća, ugodne svježine i mineralnog završetka, osvježavajuće i poletno.
Žlahtina Sv. Duh Gospoja – kratko macerirana žlahtina koja je jednim dijelom na finom talogu odležavala u barrique bačvama prekrasan je primjer elegantnog i skladnog vina, nježnog i mekanog, s blago kremastim završetkom te pravim osjećajem za mjeru kad je u pitanju oplemenjivanje žlahtine drvom koje je ovdje napravljeno perfektno.
Poletti Rossella – ovaj moćan i konkretan suhi rose od muškat ruže raritet je na tržištu, a tko ga jednom kuša uvijek će mu se rado vraćati jer mami svojim slasnim aromama malina, ruža i jagoda i punijim tijelom zbog čega je savršeno gastronomsko vino. U potpunosti ćete doživjeti njegovu slojevitost sljubite li ga s rižotom s jagodama i škampima.
Josić Chardonnay – arome zrelog bijelog i tropskog voća upotpunjuje maslačnost i nježne note vanilije. Harmonično vino, punijeg tijela i trajnog aromatskog intenziteta, kremozno i mekano, savršen odabir za sve ljubitelje ozbiljnog chardonnaya.
Bottega Il Vino dell’Amore Petalo Moscato – kompleksan i nježan pjenušac intenzivnog cvjetnog i voćnog mirisa, baršunastih mjehurića i nježne slatkoće spretno izbalansirane s pravom dozom svježine da ga čini ležernim, pitkim i omamljujuće užitnim.
Vjerujemo da ćete neka od ovih vina uskoro uklopiti u svoj omiljeni meni za proljeće!
Autor: Marina Koprivnikar
Foto: Instagram, privatni arhiv