Kad govorimo o voćnim kolačima, jedan od omiljenih je upravo onaj s jagodama. Stoga se upravo ova zdrava i slatka namirnica pokazala kao savršen sastojak brojnih deserata, torti i kolača.
U iščekivanju sezone jagoda koja samo što nije započela, odlučili smo se inspirirati! Stoga vam u nastavku donosimo recepte 5 najboljih kolača s jagodama s potpisom domaćih food blogera odnosno influencera. Svi izgledaju mljac!
Brzi i lisnati tart s jagodama i mascarponeom (Sandra Rončević, blog “O slanom i slatkom”)
Tijesto (za tart veličine cca. 30×20 cm):
125 g glatkog brašna
100 g maslaca
60 g vode
prstohvat-dva soli
Nadjev:
250 g jagoda
100 g mascarpone sira
2 žlice šećera u prahu
1 žličica paste od vanilije (ili strugana vanilija, a može i bourbon vanilin šećer)
1 žumanjak
žlica badema u listićima
žlica šećera za posip
listići svježeg bosiljka
Priprema:
U sjeckalicu (food processor) stavite brašno, hladni maslac i sol pa kratko ispulsirajte. Dodajte ledeno hladnu vodu (ja ju držim u zamrzivaču oko 20-30 min, sve dok se ne počnu stvarati kristalići leda) i ispulsirajte još par puta (maslac će ostati u manjim grudicama). Ovo možete raditi i ručno, ali morate biti jako brzi jer toplina ruku topi maslac, a to trebamo izbjeći.
Prebacite na lagano pobrašnjenu radnu površinu pa brzo zamijesite tijesto. Valjkom za tijesto razvaljajte u kvadrat pa preklopite prvo s desna na lijevo prema sredini, onda s lijeva na desno, pa odozgo prema dolje (prema sredini) i onda preklopite odozdo prema gore – dobit ćete paketić. Zamotajte u prozirnu foliju i stavite u zamrzivač na 20 minuta (sad kad je toplo vrijeme i 30 min). Po proteku vremena izvadite iz zamrzivača, razvaljajte i ponovite sve prethodne korake. Zamotajte i vratite u zamrzivač na 20 minuta (po toplom vremenu produžite na 30 min).
Dok tijesto odmara drugi put, napravite nadjev. U zdjelici dobro izmiješajte mascarpone, vaniliju i šećer u prahu. Vilicom izlupajte žumanjak pa dodajte u sir, ali ostavite žličicu žumanjka za premazivanje rubova. Sve dobro izmiješajte.
Jagode operite, posušite i očistite pa ih narežite na deblje ploške.
Izvadite tijesto iz zamrzivača, razvaljajte ga lagano pobrašnjenoj radnoj površini na veličinu cca. 30×20 cm. Razvaljano tijesto stavite na pleh za pečenje koji ste prekrili papirom za pečenje, zarežite ga lagano sa strane nožem (ne do kraja) pa premažite smjesom od sira (do ruba reza). Složite jagode, tako da se samo djelomično preklapaju.
U preostali žumanjak dodajte žličicu mlijeka, izmiješajte pa premažite rubove tijesta, koje potom pospite s malo šećera i listićima badema.
Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C (ventilacija) ili 200°C (tradicionalno pečenje) i pecite 25-30 minuta, odnosno dok tart ne dobije lijepu zlatnu boju. Ohladite barem 15-20 minuta prije rezanja. Ohlađeno pospite šećerom u prahu i listićima svježeg bosiljka.
Mousse torta od čokolade i jagoda (Ana Srdoč, blog “Tirkizna Ana”)
Sastojci
Biskvit
- 3 bjelanjka
- 50 g šećera u prahu
- 2 žumanjka
- 20 g kristal šećera
- 30 g kakao praha
- 15 g gustina
Čokoladni mousse
- 125 g tamne čokolade
- 200 g slatkog vrhnja
- 1 žumanjak
- 2 listića želatine
Mousse od jagoda
- 2 listića želatine
- 200 g pirea od jagoda (400 g jagoda)
- 200 ml slatkog vrhnja
- 50 g šećera
- 3 listića želatine
Upute za pripremu
1. Za biskvit bjelanjke miksajte dok se ne zapjene, pa malo po malo dodavajte šećer u prahu. U drugoj posudi izmiksajte žumanjke s 20 g kristal šećera, dodajte gustin i kakao. U smjesu od žumanjaka lagano špatulom umiješajte šaum od bjelanjaka.
Upalite i ugrijte pećnicu na 180 C.
Kalup od 20 cm obložite papirom za pečenje i ravnomjerno nanesite smjesu.
Biskvit pecite 12 minuta na 180 C. Ohladite.
2. Za čokoladni mousse, stavite listiće želatine u posudu s hladnom vodom.
Istucite čvrsti šlag od slatkog vrhnja.
Na pari otopite tamnu čokoladu, odmah energično umiješajte tučeno slatko vrhnje, sve brzo sjedinite da vam se ne ohladi smjesa, dodajte žumanjak, isto ga energično sjedinite u smjesu. I na kraju dodajte ocijeđene listiće želatine. Promiješajte da vam krema postane homogena.
3. Biskvit stavite na tanjur za posluživanje, oko biskvita stavite obruč i ako imate acetatnu foliju. Ulijte pažljivo mousse od čokolade. Ohladite u hladnjaku najmanje 2 sata.
4. U međuvremenu pripremite mousse od jagoda. Listiće želatine stavite u posudu s hladnom vodom.
Jagode pomiješajte sa šećerom i stavite u jedan lončić na laganu vatru dok se ne počnu jagode raspadati. Procijedite od tvrđih dijelova i u još topli pire umiješajte ocijeđenu želatinu. Ohladite na sobnoj temperaturi.
Vrhnje istući u čvrsti šlag. Ohlađeni pire od jagoda, malo po malo umiješajte špatulom u pripremljeni šlag.
Mousse od jagoda ravnomjerno i pažljivo nanesite preko stisnutog čokoladnog moussa. Ohladite u hladnjaku preko noći.
Prije posluživanja, pažljivo maknite obruč oko torte i acetatnu foliju te ukrasite tortu po želji otopljenom tamnom čokoladom i jagodama.
Pavlova s jagodama (Mile Butorac, blog “Jedi do mile volje)
Sastojci:
1 mješavina Dolcela mini Pavlove
500 g jagoda
2 vanilin šećera
1 limun (sok i korica)
50 g šećera
dekoracija: svježe voće i menta
Priprema:
za pripremu bezea:
1. Upalite pećnicu s ventilatorom na 150°C, na papiru za pečenje nacrtajte krug promjera 20 cm i stavite ga na pleh, tako ćete lakše oblikovati koru.
2. Mješavini za beze dodajte 120 ml hladne vode, pa miksajte 3 min. Postepeno dodajte 120 g kristal šećera. Nastavite miksati (oko 4 min) dok se sav šećer ne otopi i snijeg ne postane čvrst.
3. Uz pomoć špatule i žlice unutar ocrtanog kruga oblikujte koru, napravite ju kao zdjelu kako bi kasnije stavili kremu unutar Pavlove. Pazite da dno nije pretanko.
4. Temperaturu pećnice smanjite na 110°C i pecite/sušite 90 minuta.
5. Pećnicu isključite, a vrata pećnice djelomično otvorite, te nakon 30 min izvadite.
Uputa za pripremu kreme:
1. U lonac dodajte oprane i na veće komade narezane jagode, dodajte im šećere te koricu i sok limuna. Kuhajte uz često miješanje na laganoj vatri dok se voće ne raspadne. Štapnim mikserom sve razradite u kompaktni umak, pustite da još jednom zaključa pa ohladite.
3. U posudu ulijte 400 ml hladnog mlijeka, dodajte sadržaj vrećice za kremu i miksajte srednjom brzinom 2 – 3 minute. Dodajte umak od jagoda i sve razradite u glatku kremu.
4. Kremu rasporedite na prethodno pečenu koru i dekorirajte sezonskim voćem po izboru.
Mille Feuille s kremom od vanilije i jagoda (Marina Obradović, blog “Priče jedne kuhače”)
Sastojci:
Krema:
Priprema:
Upalite pećnicu na 200°C i pripremite veliki plitki lim za pečenje na koji ste stavili papir za pečenje.
Tijesto raširite, izrežite krugove promjera 7 cm (možete pomoću tanjurića ili zdjelice koji imaju takav promjer). Tijesto stavite na lim za pečenje, samo pazite da razmak između krugova bude barem 2 cm.
Tijesto zatim izbockajte vilicom, pokrijte silikonom i pecite 10 minuta.
Zatim izvadite iz pećnice, maknite silikom, pospite šećerom pa vratite u pećnicu još 5 minuta. Pečene kore ostavite da se ohlade.
Za to vrijeme mlijeko i vrhnje stavite grijati na laganu vatru, a u posebnoj zdjeli pomiješajte žumanjke, šećer, vanilin šećer, škrobno brašno i par žlica mlijeka koje ste odgrabili iz zdjele u kojoj se griju mlijeko i vrhnje.
Jako zagrijanom mlijeku i vrhnju (skoro do vrenja) dodajte smjesu žutanjaka, smanjite vatru na najmanje i miješajte dok se ne zgusne.
Smjesu ostavite sa strane da se malo ohladi pa ju stavite u slastičarsku vrećicu i zatim u hladnjak da se ohladi do kraja.
Ohlađenu kremu špricajte na svaki krug tijesta u puno malih hrpica na koje složite jagode i sve ponovite još jednom dok na svakom kolaču ne budu 2 kata, odnosno, 2 sloja tijesta, kreme i jagoda.
Poslužite posipano mljevenim šećerom i po želji ukrašeno šlagom.
P.S. Kremu možete napraviti i dan ranije da se dobro ohladi, pogotovo ako čekate goste, imat ćete manje posla i stresa prije nego dođu. Lisnato ispecite na dan kada planirate poslužiti desert da ne omekša i ne pokvari dojam.
Kolač od jagoda s pudingom od vanilije i keksima (Iva Horvat, Instagram @beaditon)
Sastojci:
2 pudinga od vanilije
700 ml mlijeka
70 g šećera
2 velike žlice kiselog vrhnja
200g petit keksi
100 g maslaca
400g jagoda ili nekog drugog voća (danas sam slagala kombinaciju borovnice i jagode)
Priprema:
Prokuhajte 650 ml mlijeka. U preostalih 50 ml mlijeka dodajte oba pudinga i šećer. Ubacite u vrelo mlijeko i skuhajte puding. Dodajte maslac i kiselo vrhnje. Komadiće petit keksa i kockice jagoda ubacite u topli puding, sve dobro sjedinite i prelijte u protvan ili kalup za tortu. Ohladite najmanje 3 sata prije posluživanja.
Preko prelijte ganacheom od bijele čokolade (200 g bijele čokolade i 80 ml vrhnja za šlag), a možete poslužiti i samo sa šlagom ili jednostavno bez ičega. U svakom slučaju je preukusno.
View this post on Instagram
Koji kolač je najviše po vašem ukusu?
Autor: Marina Koprivnikar
Foto: Mile Butorac, Iva Horvat, Marina Obradović, Sandra Rončević, Ana Srdoč