Jedan od prvih kolača koje sam ikada ispekla je ovaj kuglof. Uvijek je dobitna kombinacija, vole ga svi, a ja volim kako kuća miriši kada ga pripremam.
Brz, jednostavan i fin. Danas radimo kuglof od naranče s Planinskim jogurtom.
Potrebno nam je:
250 grama brašna
100 grama šećera
1 prašak za pecivo
120 grama maslaca
2 Tonka Planinska jogurta
2 jaja
1 naranča
Šećer u prahu za posipanje
Za početak pomiješamo brašno sa praškom za pecivo i šećerom.
Dodamo jaja, otopljeni maslac, ocijeđeni sok od naranče i 2 planinska jogurta. Ja sam imala jedan obični i jedan od kave. Eksperimentirala sam i okus je bio još i bolji. Slobodno koristite i taj jogurt, a vjerujem da bi s onim od vanilije ispalo još i bolje.
Sve dobro promiješamo. Mikser nam nije potreban, za čas se smjesa sjedini i ako miješamo ručno.
Prebacimo u namašćeni kalup i pečemo na 180°C nekih pola sata. Ja imam mali kalup, pa svi vi koji imate normalni, količine možete poduplati.
Dok se peče cijela će kuća mirisati po naranči.
Savjet više: kuglof uvijek vadite iz kalupa kada je mlak…ni vruć, ni skroz hladan. Tako će se najlakše odvojiti od kalupa i izgledati savršeno.
Posipajte ga šećerom u prahu i naribanom koricom neprskane naranče. I probajte pojesti samo jedan komad…
Pripremila: Maja Uremović