Diana Sokolić - A`Design Award 2016

Diana Sokolić - A`Design Award 2016

 

U srijedu, 8.6.2016, u vili OLMO u Comu (Italija), održana je svečana dodjela međunarodnih nagrada za dizajn, A`Design Award 2016. Dodjeli je prisustvovalo 500 dobitnika nagrada i njihovih gostiju iz cijelog svijeta.


dsc_0241.jpg


Od 15 000 prijava, na natječaju je prošlo njih 3500.  Među dobitnicima je i ove godine, po treći put, akademska slikarica Diana Sokolić. Dok je prethodnih godina Diana Sokolić nagrađivana za modne dodatke ( ogrlice, narukvice i torbe od pleksiglasa), ove je godine osvojila nagradu u kategoriji pomagala za treću životnu dob.


img_0472.jpg


Diana Sokolić, koja je već godinama bavi kreiranjem svjetlosnih objekata od pleksiglasa i LED-rasvjete, ovoga je puta dizajnirala štap za hodanje od pleksija koji zasvijetli kada se pritisne o tlo.


dsc_0241-1465808774.jpg


„Štapovi su kroz povijest umjetnosti i mode, zauzimali važno mjesto. Od antičkog su doba predstavljali znak moći (žezlo/skiptar) i bili izrađeni od plemenitih metala, dragog kamenja i slonovače. Nosili su ih kraljevi i crkveni velikodostojnici. U 19. i20. stoljeću postali su modni dodatak, bili su izrađeni uglavnom od egzotičnog drveta i srebra ili slonovače. Tek nakon drugog svjetskog rata štapovi kao modni dodatak polako nestaju da bi se zadržali isključivo kao ortopedsko pomagalo. Štapovi postaju jednostavne izrade, ljepotu zamjenjuje funkcija,  prestaju biti ukras i postaju  znak nemoći, nešto što se ne koristi iz zadovoljstva, nego iz potrebe.  Imajući sve to na umu, kreirala sam štap koji je i lijep i funkcionalan. Štap je izrađen od graviranog, prozirnog pleksiglasa, a kada se njime dodirne tlo, on zasvijetli. Time daje i dozu sigurnosti onome tko ga nosi jer osoba koja sporije hoda  postaje  vidljivija u polumraku i mraku.  Napravila sam „muški“ i „ženski“ štap – ženski ima kuglu na vrhu a muški je savijen. Nazvala sam  ih Maurice i Marlene – po Mauriceu Chevalieru i Marlene Dietrich, glumcima koji su nosili štap sa stilom i elegancijom“  otkrila nam je Diana Sokolić.