3 ozbiljna razloga zašto vam trebaju sunčane naočale (i gdje ih kupiti s do 50% popusta)

3 ozbiljna razloga zašto vam trebaju sunčane naočale (i gdje ih kupiti s do 50% popusta)

Na sunčane naočale često gledamo kao na tek još jedan modni dodatak, no one su mnogo više od toga. Tri su glavna razloga zašto biste svakako trebali imati kvalitetne sunčane naočale tijekom ljetnih mjeseci:

1. Koža oko očiju osobito je osjetljiva na UV zračenje, a prema statistici čak 10 posto karcinoma kože pojavljuje se upravo na područjima oko očiju i na vjeđama. Osim toga, štetne UV zrake negativno utječu na mrežnicu, leću i ostale djelove očiju, a dugoročno izlaganje bez zaštite povezuje se i s kataraktom. Kod kupnje sunčanih naočala stoga je važno provjeriti zaustavljaju li 99 do 100 posto UVA i UVB zraka.

undefined

2. Je li vam se ikada dogodilo da vas sunce zaslijepi dok ste za volanom? Vrlo je vjerojatno da jest, što može biti izuzetno i za vas i za ostale sudionike u prometu. Kvalitetne naočale to će spriječiti. Dodajmo tome da će pomoći i kod preventive migrene i glavobolje, kod kojih je često uzrok upravo prejaka svjetlost.

undefined

3. Iako je ova točka najmanje bitna za zdravlje, ako njegujete svoj izgled neće biti zanemariva: kao što je već rečeno, koža oko očiju je najosjetljiviji dio lica. Kod velike izloženosti suncu automatski ćete se pokušati namrštiti, a s vremenom bore oko očiju bit će sve izraženije. Sunčane naočale to će maksimalno prevenirati.

undefined

Važnost sunčanih naočala stoga nije samo u estetici, a svakako je važna i njihova kvaliteta. Kupujte ih samo u provjerenim optikama, poput Optike Ghetaldus Rijeka. Dobra je vijest da su upravo tijekom ljetnih mjeseci, do 1. rujna, u Ghetaldus Rijeka optici sunčane naočale snižene i do 50%.

undefined

Autor: Extravagant
Foto: Iva Znaor