Move and Shine - Kako kampirati

Move and Shine - Kako kampirati

 

Kampiranje, da ili ne? Naš odgovor bio bi uvijek da. Ako se odlučite odmor provesti u kampu kakvih je na našoj obali uistinu puno tada morate znati da vas ne čeka posve tipičan godišnji odmor. Nećete pogriješiti niti ako odete u planine. Naša je preporuka birati kampove s manje zvjezdica, jer komfor kakav nude oni luksuzniji uopće nije potreban.


coffee-1031139_960_720.jpg


Kampirati idete kako bi se odmorili od svakodnevice. Ako niste skloni partijanju ranije ćete lijegati, a budit ćete se također rano, naime, ako je šator imalo izložen suncu probudit će vas svjetlo i njegova toplina. Što se tiče spavanja, spavat ćete kao bebe, zrak i more učine svoje, a ako se opskrbite madracem na napuhivanje prepreka za dobar san neće biti. U kampovima noću vlada mir, sve oko vas su ljudi koji znaju kako se ponašati i ako vi sami to ne znate, vrlo brzo ćete naučiti.


ms2606-1469607578.jpg


Ako ste se odlučili na kapiranje za početak valja nabaviti šator, a danas ih se može naći jako dobrih za sasvim pristojan novac. Ako kampirate više dana, lijepo bi bilo imati sklopivi stol i stolice. Odlučite li kampirati samo vikend tada vam taj komfor baš i neće biti potreban. No sedam ili više dana ipak iziskuju pripremu i spremanje prema popisu. Ovim člankom pokušat ćemo vam pomoći, jer jednom kada probate poželjet ćete ponoviti. Nema veze jeste li odrasli i gradu ili u prigradu, na kopnu ili otoku, bojite li se kukaca ili ne, sve to ćete zaboraviti nakon što postavite šator i legnete u njega.

Pa krenimo redom.


ms2606_2.jpg


Za vikend kampiranje dovoljan je mali šator koji se jednostavno sklapa i nema veliko predvorje. Ako kampirate dulje tada svakako nabavite malo veći šator s predvorjem u kojem možete stajati jer nikad ne znate kada bi mogla kiša, a tada nipošto ne želite sjediti u autu i čekati da prođe. Obavezna oprema uz šator je čekić i koji klin više jer nikad ne znate kada ćete nabasati na kamen. I dobar džepni nožić ili skalpel. A nemojte zaboraviti i lampu.

Već smo spomenuli stol i stolice, ima ih svakakvih, ali bit će dovoljne one najjednostavnije koje neće zauzeti puno mjesta u vašem bunkeru.

Madrac za napuhavanje. Dobra stvar, ima i onih debljih i tanjih, na vama je da se odlučite. Ako ne možete spavati bez jastuka ponesite svoj ili kupite one male na napuhivanje.

Kampirate li u lipnju ili rujnu, ponesite vreće za spavanje. Zapravo, vreće je uvijek dobro imati jer nikad se ne zna kada bi mogla zapuhati bura, a vi ipak spavate na otvorenom i od okoline vas dijeli platno.

Plahte su također dobrodošle jer ćete tako zaštiti vaš madrac, a uzmite i jednu kojom ćete se pred jutro pokriti.

Ostajete li dulje u kampu svakako nabavite mali plamenik. Nećete svaku večer htjeti jesti vani, a i nema ljepšeg ujutro piti kavu na svježem zraku. U slučaju da u kampu ostajete dulje trebat će vam barem dva lončića, jedna tava, čaše, zdjelice i beštek. Ovo posljednje nabrojeno može biti i plastično.


stew-750846_960_720.jpg


Uz suđe su obavezan dodatak vlastita spužvica i deterdžent za suđe. Koristit će vam i nekoliko štipaljki kojima ćete zakačiti ručnike (nemojte ih zaboraviti jer niste u hotelu ili apartmanu) i mokre kupaće kostime.

Što se tiče odjeće i obuće svedite sve na razumnu mjeru. Zaboravite na štikle, one vam ne trebaju. Zato obavezno ponesite zatvorene tenisice jer sigurno ćete poželjeti istražiti prirodu, a vjerujte nam nećete baš svaki dan provoditi na moru od jutra do večeri. I najvećim ljubiteljima sunca i mora dosadi. Obavezne su kvalitetne natikače ili japanke za hodanje koje će pasati uz svaku dnevnu i večernju kombinaciju te gumene japanke s kojima ćete pod tuš. Od odjeće je najbolje ponijeti sve pamučno, jednostavne haljinice, kratke hlačice i majice na bretelice. I eventualno laganu ljetnu pidžamicu. Ili neka vam dragi posudi jednu od svojih majica. Više od toga vam neće trebati.

Kada je riječ o kozmetici i tu nemojte pretjerivati. Dekorativnu kozmetiku ostavite kod kuće. Ne treba vam. Koža se treba odmoriti. Umjesto toga ponesite dobar gel za tuširanje, po mogućnosti onaj koji je istovremeno i za kosu, dobru hidratantnu kremu, mlijeko za sunčanje i hidratantno mlijeko za tijelo.

To je ono glavno. Nekih sitnica ćete se vrlo vjerojatno sjetiti i sami. Uza sve navedeno dobrodošle su dobra knjiga, društvene igre ili karte. E da, ako ne uzmete struju, malo ćete uštedjeti i manje ćete koristiti mobitel jer ga nećete imati gdje napuniti izuzev na punjaču u automobilu. Vjerujte nam kampiranje je posve drugačiji godišnji odmor posebno ako se lišite komfora kakvim ste okruženi svaki dan.

 

CENTAR MIKETA

 

Web

Instagram

Nikole Tesle 4A

51000 Rijeka, Croatia

099/231-4613

098/387-876