Kome još treba djevičanstvo?

Kome još treba djevičanstvo?

 

Činjenica da se tako olako razmećemo terminom „kurva“ govori koliko smo opsjednuti djevičanstvom i  ženskom seksualnosti općenito. Ako si žena, onda je vrijedno biti „čista“, ne biti „laka“, biti ta koja čuva svoje tijelo kao hram te uspomenu na sveto djevičanstvo koje je nekad imala. I mi žene bi zaista trebale čuvati svoj tijelo kao hram, ali ne u smislu da ćemo ga do kraja života doživljavati  kao posudu u kojoj se nekad nalazila sveta voda djevičanstva, nego kao hram u koji smiju ulaziti samo probrani penisi, oni koji će nas tretirati kako zaslužujemo, oni koji nas neće povrijediti i iskoristiti. Stvar je tim gora što je društvu čistoća žene bitnija nego ženi samoj. Društvo je to koje nas naziva kurvama, koje broji s koliko smo muškaraca spavale. Pri tom na površinu isplivava nekoliko problema:


1.      Sama definicija djevičanstva prilično je nelogična

 

Djevičanstvo je definirano kao stanje osobe koja nikada nije imala spolni odnos. Pritom mišljenja nisu ujednačena smatra li se gubitkom djevičanstvom samo prodiranje spolnog uda u rodnicu (žena time gubi djevičanski zalistak koji je dokaz njena djevičanstva, dok kod muškaraca ne postoji tjelesni dokaz) uz pristanak, ili se njime mogu smatrati i oralni i analni spolni odnos, samozadovoljavanje ili silovanje. Ali primijetit ćemo da se pojam „seks“ u 99% slučajeva definira kao penetracija penisa u rodnicu.  Kad smo kod definicija spomenimo i definiciju seksa koja kaže: „Normalnim spolnim odnosom najčešće se smatra tjelesni kontakt između žene i muškarca, putem penetracije muškog spolovila u ženski spolni organ.“ Uopće se neću zadržavati na tome koliko sam alergična na uporabu pojma „normalno“ u definicijama, pogotovo jer se ovdje riječ „normalno“ povezuje s heteroseksualnim, što je dokaz homofobnih stavova u definiranju djevičanstva.  U svakom slučaju, djevičanstvo podrazumijeva stanje u kojem nekoj osobi penis nikada nije ušao u rodnicu. Što je onda s ljudima koji prakticiraju druge vrste seksa –analni, oralni, penetraciju pomoću seksualnih igračaka? Oni prema toj logici nisu nikada ni mogli biti djevice ili djevci. 


djevice5.jpg2.      Isticanje himena kao dokaz djevičanstva

Himen iliti tanki sloj tkiva koji prekriva otvor vagine ne gubi se nužno gubitkom djevičanstva. Neke djevojčice rađaju se bez njega, a mnoge ga nesvjesno potrgaju tokom jahanja konja, sportskih aktivnosti, stavljanja tampona ili masturbiranja. Pri tom one u nekim slučajevima ne mogu znati da se puknuće himena zaista i dogodilo jer može biti malo ili nimalo krvi ili bolova prilikom njegovog pucanja. Ostaci himena su obično prisutni dok žena ne rodi prvo dijete vaginalnim putem.


3.      Definiranje djevičanstva kao heteroseksualnog 
Djevičanstvo se oslanja na to da ste heteroseksualna, ženska osoba. Djevičanstvo tako briše iskustva lezbijki, gayeva, biseksualnih, queer i drugih ne–heteroseksualnih osoba. Djevičanstvo podrazumijeva da ste heteroseksualni i ne uzima u obzir bilo koju drugačiju vrstu seksualnog izražavanja. Budući da je djevičanstvo u heteronormativnoj kutiji, ne ostavlja mjesta za one koji ne pripadaju rodno binarnim ili drugim, takozvanim 'konvencionalnim' oblicima seksualnosti.


4.      Isticanje „ženskog“ u definiciji  pojma „djevičanstvo“

Zašto je toliko bitno da je žena ta koja je čista, koja čuva svoje djevičanstvo, a za muškarca isto nije bitno? I ne samo da za muškarca nije bitno da li je djevac ili ne, nego je dapače poželjno da bude jebač. Da, znam svima nam taj velebni zaključak o tome kako su muškarci jebači, a žene drolje već ide na kurac, toliko puta smo to ustvrdili,  ali ako već toliko dobro znamo to, zašto i dalje žene nazivamo kurvama i prozivamo ih jer nisu dovoljno „čiste“?


djevice3-1387100300.jpg


5.      Pitanje vlasništvo nad ženskim djevičanstvom

Zašto djevičanstvo ne bi pripadalo ženi i zašto žena ne može biti ta koja odlučuje što želi s njim i u kojoj mjeri ga želi posjedovati? Zašto drugi odlučuju je li žena kurva? Uostalom, reći da je netko kurva i time dovesti u pitanje njeno djevičanstvo, odnosno čistoću, znači optužiti nekog na temelju PRETPOSTAVKI o seksualnom životu te osobe.


6.   Isticanje važnosti seksualnog u definiranju nečije vrijednosti i problem ideje prvog susreta penisa i vagine
Zar je seksualna čistoća žene, odnosno ženska seksualnost jedini relevantan aspekt ženske ličnosti? Kada smo utvrdili da vrijednost neke osobe leži isključivo u njenoj seksualnosti?

Prvi susret genitalija glorificira se kao nešto značajno. I zaista, taj seks jest super stvar kao i orgazmi koje dolaze u paketu, ali ipak nije toliko značajan da bi toliko trajno determinirao važnost nečije ličnosti. A kad već toliko razmišljamo o tome koliko se žene *ebu, zašto se nikad ne pitamo zašto se toliko žena toliko *ebe, a zašto toliko malo žena svršava u isto vrijeme?


djevice.jpg


7.      Isticanje gubitka djevičanstva kao velike životne prekretnice

Činjenica da se seksate ne mijenja baš ništa na vama, niti u vama. I dalje ste ista osoba koja svoj identitet razvija ovisno o jako puno faktora u životu, a to svakako nisu činjenica seksate se ili ne i koliko. Ti faktori su prvenstveno okolina u kojoj odrastate, obrazovanje, količina sranja koja vam se događa u život…Reći da će vas gubitak nevinosti i sudjelovanje u snošaju zauvijek promijeniti je kao da kažete da vam je prvi put kad ste se vozili autom promijenio život ili da vam je ona pita od krušaka koju ste nekidan ispekli promijenila život, ali realno broj vožnji autom ili broj zalogaja one pite od krušaka zaista nije krucijalan za vaš život, dapače prilično je nebitan.

više na blogu...

Fotografije: http://neonmamacita.com/2013/02/the-virgin-suicides.html