Neha Neha

Neha Neha

 

Neha Neha - kada ilustracije postanu Fashion!

Upoznajte Nelu Kliček, dizajnericu koja tekstil koristi kao slikarsko platno

Iz straha da neće biti dovoljno dobra za Akademiju likovnih umjetnosti, nesuđena ilustratorica se uputila na studij modnog dizajna pri Tekstilno tehnološkom fakultetu. I dobro da je bilo tako jer je na kraju ispalo kako je  moda područje u kojem ova mlada dizajnerica itekako dobro pliva. Ljubav prema crtanju dovela je do oslikavanja majica, da bi danas Neha Neha brend sadržavao širok raspon odjevnih predmeta, od oslikanih majica preko redizajniranih hlačica do 100%  unique Neha Neha komada, dizajniranih i  sašivenih iz ruku Nele Kliček, dotepenke iz Varaždina koja se nakon par godina smucanja vama tamo konačno smjestila u Zagrebu.

 

1613938_10202136090195503_694806209_n.jpg

 

Fashionbabica:Što znači Neha Neha?

Nela: Neha Neha je moj nadimak kojeg sam zaradila na jednom od svojih smucanja. Podarili su mi ga dragi prijatelji iz Izreala ne znajući da ce tako krstiti jedan modni brend. Divna je slučajnost što Neha na Hindu jeziku znaci ljubav. Ljubav na kvadrat.

 

Fashionbabica: Koliko kolekcija imaš iza sebe?

Nela: Iza sebe imam već sedam kolekcija, nastalih u nešto više od godine dana, dok sam brend  postoji tri godine. Pošto sam dosta radišna u jednoj sezoni izbacim i po dvije kolekcije koje se i ne moraju nužno nadovezivati jedna na drugu. Brzo mijenjam raspoloženja i interese pa  tako moje kolekcije variraju od ljetnog boho stila do mračnijeg grungea, no ipak postoji neka tema, a to je moj trademark - oslikavanje i redizajn.

 

Fashionbabica: Inspiracija i uzori? 

Nela: Najveću inspiraciju nalazim u glazbi i filmu. Tako sam zapravo i razvila ljubav prema modi. Uvijek sam gravitirala nekoj alternativnoj sceni pa i sad imam osjećaj da izbjegavam svijet mode i držim se nekog svog svijeta. No, cijenim rad Ossie Clarka, Alexandra Mcqueena, Vivienne Westwood, sestre iza brenda Rodarte, a izuzetno mi je draga Anna Sui koja odlično spaja ere i crpi inspiraciju iz srodnih mi izvora poput rock glazbe. 

Fashionbabica: Kakva je žena koja nosi Neha NEha?

Nela: Ne postoji takva, odnosno ne postoji određeni tip žene za koju bih mogla reći da ona utjelovljuje bas TO jer sam primijetila da postoji cijeli spektar žena koji kupuju moju odjeću i iako su to mahom mlađe cure sve su vrlo različite i to me veseli.

 

Fashionbabica: Materijali, uzorci, boje koje preferiraš?

Nela: Vjerna sam traperu kojeg redovito oslikavam, ali u zadnje vrijeme me privlače vintage, military košulje i djersej od kojeg šivam baseball majice. Volim simboliku koju spajam s citatima i stihovima pjesama. Volim oslikavati leđa na traper jaknama, a jedan od dražih motiva mi je emblem bande iz filma Warriors. Najdražu boju mijenjam skoro svaki mjesec. 

 

Fashionbabica: Kako izgleda proces nastanka jednog Neha Neha odjevnog predmeta?

Nela: Prilično kaotično, pogotovo kad je redizajn u pitanju, a jedno vrijeme sam i imala action painting metodu oslikavanja odjeće pa mi je samo trebala vodka u ruci da se osjećam kao Jackson Pollock u New Yorku 60ih. No, ipak treba i jedna doza smirenosti i strpljenja kad je krojenje i šivanje u pitanju, a tome se još učim. To je dosta samotan proces pa se veselim svakoj suradnji, kontaktu s mušterijama i revijama.

 

Fashionbabica: Planovi s kojom muškom kolekcijom?

Nela: Polako se orijentiram i na muški dio publike jer dosta odjeće koju redizajniram  poput oversized traper i military košulja su u principu muške. Volim "posuđivati" stvari s muškog odijela i kombinirati ih sa ženstvenijim komadima.


1469809_653577847996700_723978849_n.jpg

 

Fashionbabica:  Žena je najljepša kad nosi …?

Nela: …ono u čemu se  ONA osjeća najljepše. 

 

Fashionbabica:  Modna scena u Hrvata je…?

Nela: Modna scena u Hrvata je diskutabilna, ali postoji određeni broj kolega kojima se divim i cijenim a često su to mladi neafirmirani dizajneri.

 

Fashionbabica: Koji? 

Nela: Chicks on chic, čijem se radu stvarno  diviim, dizajnerica nakita Sonja Zigic iza imena Emma&Nala, dragi prijatelj Marko Petrić koji se predstavio na modnom ormaru, OjoMagico koja izrađuje fantastične mandale i još mnogi drugi koji naporno rade na vlastitim idejama i svojim rukama. 

 

Fashionbabica:  Što je stil po tvom mišljenju?

Nela: Stil je spoj samopouzdanja, individualnosti i stava. Tek poslije karizme dolazi moda. 

 

Fashionbabica: Kako bi opisala vlastiti stil?

Nela: Haharski. Kompulzivno skupljam baseball majice, bajkerske čizme i kožne jakne.

 

                                      1532027_10202136094435609_963350229_n.jpg


Fashionbabica: Koliko je bitno da dizajner ima stila, odnosno je li presudno da se dobar dizajner mora znati i dobro obući?

Nela: Pa važno je, ali nije presudno. Vise poštujem dizajnera koji bolje crta nego što se dobro oblači. Kad pogledaš na revijama su dizajneri uglavnom obučeni prilično jednostavno i praktično upravo zbog toga jer rad na reviji i priprema to zahtijevaju od njih. 

 

Fashionbabica: Outfit iz kojeg se ne izvlačiš?

Nela: Mamina  Levi's traper jakna iz 70ih i čizme na haljinu sa cvjetićima.

 

Fashionbabica: Nikad ne bi obukla…?

Nela: Posto sam svašta već obukla, a i moda je prevrtljiva, bilo bi licemjerno reci da nešto ne bih obukla, tako da su mi još uvijek sve opcije otvorene. Makar sam razvila netoleranciju na loš materijal pa bi to bio taj jedini isključujući faktor. 

 

Fashionbabica: Budući planovi?

Nela: Završiti faks, ali prije svega raditi, povezivati se sa ljudima i proširiti Neha ime.


Autor: I.H.