Žena sa stilom: Nisa Hrvatin Petrović

Žena sa stilom: Nisa Hrvatin Petrović

Dizajnerica nakita, scenografkinja, odnedavno i autorica novog riječkog suvenira - Nisa Hrvatin Petrović u svojoj se biografiji doista ima čime pohvaliti, a to su odavno prepoznale mnoge riječke (i ne samo riječke) dame koje rado nose njen nakit. Iza tako kreativne duše neminovno se krije žena s mnogo stila, stoga smo s Nisom porazgovarali o poslovnim i privatnim crticama iz njenog života.

1. Vaše ime na riječkom području, ali i izvan granica našega grada sinonim je za jedinstven nakit koji stvarate, a poznati se i kao scenografkinja. No ako se ne varam ovo je prvi put da ste svoj nakit pretvorili u suvenir. Možete li nam reći ponešto o vašoj novoj liniji suvenira-nakita?

Linija nakita i kućanskih proizvoda “Moja Rijeka” nova je linija radova u mojem brendu Nisa design, do sada sam bila uglavnom poznata po “svemirskim-apstraktnim oblicima” no odlučila sam se dizajnirati novi riječki suvenir, a pošto sam već radila ilustracije za dječju predstavu “Trsatski zmaj” GKL-Rijeka imala sam dovoljno materijala da krenem. Radi se o veselim ilustracijama u mnoštvo boja koje su aplicirane na pleksiglas, a za sada imam u ponudi prstene, naušnice, broševe, ogrlice, podmetače za čaše, magnete i satove. Naravno da je ideja da se dizajn primijeni i na još neke druge uporabne proizvode. Ovo je moja prva linija suvenira i naravno da sam je napravila za grad u kojem živim.

 undefined

2. Otkud inspiracija za ovakav potez? Pročitala sam negdje da vam je legendarni Vojo Radoičić bio uzor.

Vojo je naš najpoznatiji umjetnik i kad želiš napraviti scenografiju za riječku predstavu sigurno ti je uzor njegov rad, no kao i svaki umjetnik daješ svoj pečat svakom radu. Ja sam krenula upravo od rada na predstavi, a kasnije je krenula ideja za suvenirom. Inspiracija je bila više u ideji da se ponudi nešto novu u samom gradu.

 undefined

3. Kako nastaje vaš nakit, možete li nam ukratko opisati sam proces?

Svaka linija krenula je od kazališne predstave, linija “Space shapes” nastala je radom na predstavi “Mali princ”, a ova linija “Moja Rijeka”,kao što sam spomenula, prilikom rada na predstavi “Trsatski zmaj”. Jednom kad sam napravila ilustracije ili u primjeru svemirskog nakita kada sam od fotografija napravila apstrakcije i sve u računalu obradila, tada tiskam naljepnice. Printevi se apliciraju na krugove pleksiglasa i potom proizvodim nakit ili druge proizvode. No nikad ne staje rad na poboljšavanjima proizvoda, uvijek se dodatno radi na ambalaži i drugim popratnim materijalima…

 undefined

4. Gdje se mogu naći vaši suveniri? Kakvi su prvi dojmovi kupaca?

Prvenstveno moje proizvode možete kupiti preko internet stranice Nisa design- facebook, instagram profila @nisadesign.hr i uskoro na web stranici www.nisadesign.hr, no naravno prisutna sam u Galeriji Riart u starom gradu u Rijeci i “Space shapes” liniju možete kupiti u Bura Design storeu također u Rijeci. Prvi dojmovi su stvarno neočekivani, riječki prsten je trenutno najpoželjniji prsten od svih koje imam u ponudi.

 undefined

5. Uspješno usklađujete scenografiju s nakitom. Koliko tu ima dodirnih točaka? Kako općenito izgledaju vaši radni dani?

Scenografija je moja velika ljubav i uglavnom nema puno dodirnih točaka. Jedina poveznica su skice koje mogu onda postati nakit, ali rad na samoj scenografiji je dugotrajniji i zahtjeva prilagođavanje redatelju i rad u timu, dok kod nakita to nije slučaj. Moja radni dan je nepredvidljiv i ovisi o potražnji. U svojoj firmi imam veliku ponudu usluga i proizvoda pa ovisno o tome dal nekome radim neku ogrlicu ili pak pripremam neku predstavu ili dekoraciju sve utjeće na tok toga dana. Sama si krojim dan što ima svoje prednosti, a ponekad i koju manu.

 undefined

6. Sigurna sam da pratite modne trendove. Koliko su vam moda i ljepota važne?

Bitno mi je da lijepo izgledam, volim se lijepo srediti za posebne prilike i tada ću svakako otići na frizuru i uglavnom kod sestre na make-up. Mislim da dio ljepote dolazi iz nas samih, ako se dobro osjećamo u vlastitom tijelu sigurno ćemo tako i zračiti, pa ponekad i manje šminke i decentnije kombinacije mogu biti odlične. Što se tiće modnih trendova nisam slijepa pratiteljica, volim unikatne kreacije koje na sreću mogu uvijek imati jer mi mama šije.

 undefined

7. Koji vam je omiljeni komad odjeće ovoga ljeta?

Preko ljeta najviše nosim haljine različitih krojeva i boja. Uglavnom odjeću koja je lepšava i koju lako mogu obući. Uz naravno dobar nakit svaka kombinacija je dobitna.

8. Koji su vam osobno najdraži komadi vlastitog nakita?

Ja sam najviše povezana uz “Space shapes” liniju pošto više volim apstraktniji nakit, obožavam naušnice kombinirati uz večernje toalete, a prstene uz svakodnevni dnevni look.

 undefined

9. Koja je vaša najsmjelija odjevna kombinacija? Što nikada ne biste odjenuli?

Stvarno neznam. Uvijek se lako nagovorim na neki ekperiment, ali moram se udobno osjećati u odjeći, a sigurno ne bih nikada stavila na sebe puno šljokica, bižuterije i ostalih kič detalja jer jednostavno nisu moj stil.

10. Gotovo sve žene imaju onu jednu slabu točku, ono nešto čemu teško odolijevaju. Cipele, torbice, parfemi, nakit... Pretpostavljam da je vaša nakit - ili sam u krivu?

Ne zapravo nije nakit :), kod postolara su najgore cipele,hehe. Volim nakit i često ga nosim, ali pošto ga i stvaram nemam toliku potrebu kupovati novi. Ja imam strast prema kapama i torbicama. Imam ogromnu kolekciju kapa i torbi mislim da i sama neznam više koliko.

 undefined

11.  I za kraj - kada ste sama sebi najljepši?

Pa teško pitanje. Uglavnom je to ljeti kada dobijem malo boje pa izgledamo uvijek bolje i naravno kada me moj tim stilista sredi :), to mislim na svoju obitelj.


Autor i foto: Extravagant