Žena sa stilom - Katarina Zaraj

Žena sa stilom - Katarina Zaraj

U našoj rubrici Žena sa stilom redovito ugošćujemo dame koje se po nečem ističu - ne nužno samo po stilu. Umjetnica, sportašica, zagovornica Happy & Healthy načina života, svjetska putnica... Katarina Zaraj je sjajan primjer i stoga nam je osobito zadovoljstvo ugostiti je. Pa, krenimo redom...

1. Ako sam dobro upućena, odmalena gajite ljubav prema sportu i zdravom životu. Kako se to odražava na vašu svakodnevicu? Što biste izdvojili i čime se najviše ponosite?

Ispravak u sportu sam se aktivirala kasnije, ali za dobre stvari nikad nije kasno i dobro mi ide. Ako sam nešto od kada znam za sebe, onda je to da  sam morski tip, po suprugovim riječima morska sirena, koja se i ne tako davno prije 9 godina (sada mi je 45 tek) zaljubila u daljinsko plivanje otplivavši mnoge maratone. Treniram samo u moru u svim vremenskim prilikama/neprilikama. Jednog prosinca dosadilo mi hladno more, oštar zimski vjetar, hladne kišne kapi i  bez ikakvih priprema otrčala prvi polumaraton. Nastavila s maratonima, trail utrkama. Trčala u: Beču, Barceloni, Italiji, Libanonu,…. „Slučajno“ prijavila svoju prvu vertikal trku mramornim stijenama Toscane i bila izvrsna na tehnički vrlo zahtjevnoj trci da bi me u cilju komentator dočekao s: „Katarina Zaraj, una donna mitica“ budući sam večer prije istrčala svoj osobni rekord polumaratona u Liguriji. Tako se ja „žena od mora“ zaljubih i u planine. Mare-monti kombinacija.  Pokazalo se da da sam talentirana vertikal trkačica. Vertikalnih utrka u Hrvatskoj i nema pa se na natjecanja ide izvan Lijepe naše. 
Budući sam od onih kojoj nije bitno sudjelovati, nego i pobijediti, opredijelila sam se za trčanje uzbrdo jer mi „ide“.

undefined

„Flat is boring!“ Idem dalje. Prijavljujem se na Red Bull Planica 400 m.  Red Bull 400 m sprint uzbrdo, najstrmija i najteža utrka na 400 m u svijetu na 17 svjetskih skakaonica gdje trkači pokušavaju pobijediti skijašku skakaonicu u suprotnom smjeru. 170 m visinske razlike u samo 400m savladavajući 37 stupnjeva (75%). Utrka se djelomično trči četveronoške i ne štedi nikoga uz potrebne izvrsne atletske performanse za osvajanje vrha. Test fizičkih i mentalnih sposobnosti. What a feeling u cilju Velikanke! Katarina Zaraj iz Hrvaške izravno se plasirala u finale 5. mjestom. U konačnici u ukupnom plasmanu trinaesta po olujnom nevremenu „na najjače“. Na sljedećoj Red Bull utrci sigurna u još bolji plasman.
Izazova za nekoga porijeklom sa surovog dalmatinskog krša i kamena nikad dosta. Odradila uspješno u prosincu trk Zagrepčankom s odličjem gdje mi sugerirali pridruživanje Towerunning World Association. Nisam sigurna u privlačnost indoor trčanja na najvišim svjetskim građevinama,  a to traži i sponzora. Naravno da sam za sve opcije otvorena i za Eifellov toranj i druga zanimljiva svjetska stepeništa. Nešto mi te „stepenice“ baš leže. Hahaha!

undefined

U svibnju ove godine u švicarskim Alpama novi izazov: „Stairways to Heaven“ i najstrmije europske stepenice,  4261 stepenica, kroz 1,35 km i cca 800 m visinske razlike i nagiba 87,8%  u vremenu 39 min dovoljno za 5. mjesto u ukupnom plasmanu i 2. mjesto u kategoriji i povratak u Hrvatsku s odličjem. Staza nepoznata, sa starta zastrašujuće strma i bilo teško odokativno razraditi taktiku najbržeg osvajanja vrha.
Ali ni to nije maximalan broj stepenica. Uvrštena 2. lipnja na startnu listu za Niesenluaf. Švicarska piramida blizu Berna i 11674stepenica, najduže na svijetu, sa startom na 693m n/v i ciljem na 2362 metra n/v, ali organizacija u tako kratkom vremenu bila neizvediva. Žalosna što bila na startnoj listi na koju inače dugo čeka, ali 2019. na švicarskoj piramidi Zarajevi obavezno sudjeluju i nadaju se naravno odličju. 
Volim trčanje uzbrdicama, ali kao posebno dragu utrku izdvojila bih Woman Race starim feničkim gradom Byblosom u Libanonu i neopisiv duh zajedništva različitih religija, rasa… Redovnice u redovničkom outfitu s profesionalnim brandiranim tenisicama i slušalicama na ušima, prelijepe fit muslimanske trkačice s hidžabom, djevojke  zapadnjačkog izgleda… Sve disale kao jedna. Mjere osiguranja na najvišoj razini. Nezaboravno i egzotično.

undefined

2. Jedni ste od rijetkih kojima sezona kupanja u moru ne traje samo tijekom ljetnih mjeseci. Vjerujem da kupanje zimi ima brojne prednosti. Kako ste došli do toga? Kupate li se čitave godine? Kakve su reakcije prolaznika?

Baš tako. Zarajevima je sezona plivanja u moru cjelogodišnja bez odijela po svim vremenskim prilikama i neprilikama. I po snijegu, i kada temperature zraka pada ispod ništice, kad je more najhladnije, ali i najljekovitije,  na valovima orkanske bure, po olujnoj južini, u smrznutoj rijeci, H2O relax zimi u Brrr! hladnom potoku…. uživajući u svim manifestacijama svemoćne Prirode. Opatijski šetači u kaputima s čuđenjem i divljenjem promatraju zimske plivače i  mnoge smo, koji su odmahivali glavom na zimsko kupanje, „povukli“ zimi u more. Vjerujemo u dugovječnost, liječnika ne posjećujemo, grijanje ne trebamo i uživamo puninu života.
Kod mene je to logičan slijed odrastanjem uz oca vrsnoga sportaša  sklonog treniranju u hladnim uvjetima. Pohvale mom suprugu koji je bio isključivo i samo ljetni kupač, a sada zajedno sa mnom hrabar winter open water plivač.
Trenirajući na cičoj zimi mogla bih se okušati i na Antarctic Ice Maratonu.

undefined

„Zarazili“ smo Opatijce aqua joggingom. Za vrijeme jednogodišnjeg boravka u Dubaiju, gdje su Zarajevi započeli zajednički život, zavoljeli smo aqua jogging plažama arapskog poluotoka. Isto nastavili na opatijskom Lidu. Izvrstan trening, refleksoterapija na pješčanom dnu, uzemljenje, mekana podloga, otpor vode,… Ups! I bez susreta s ranjom, jednom od najotrovnijih riba Jadrana kojem se opatijski Lido baš dopada pa neopisivo bolan ubod iskusih više puta i nadam se da je s time go-to-vo. Sama sebi  pružim prvu pomoć vrućom vodom protiv termolabilnog otrova. Tako u suživotu s Prirodom.
Živimo u pravom smislu riječi Happy & Heatlhy Lifestyle u skladu sa svjetskim trendom prirodnog načina života. Happy&healthy Lifestyle brendirali smo i doista tako i živimo.

undefined

Vegani smo. Hrana samo iz ekološkog uzgoja. Interesantno što uglavnom „papamo“  samoniklo bilje. Gosti u domu Zarajevih objed počinju obaveznim foto sessionom jer poslužujemo najneobičnije kombinacije. Bez daha ostavljaju Zaraj obilne, miomirisne, šarene, prefine, zdrave, osvježavajuće, cvjetne salate od jaglaca, ljubičica, podbijela, medvjeđeg luka… kao istinski gurmanski užitak za sva osjetila. Lipanj za ZaRajeve u znaku gljiva koje u šumi niču posvuda. Priprema Happy & Healthy obroka  brza i jednostavno, s naglaskom na sirovim namirnicama. Rušimo mit o sportašima vegetarijancima i veganima kao što to uostalom čini impresivan broj vrhunskih sportaša (triatlonci, biciklisti, tenisači, plivači, skijaši, izdržljivi Kenijci i Etiopljani, bodybuilderi... Carl Lewis, Martina Navratilova, Venus Villiams i naravno ja! Hahaha. Sport i hrana u službi zdravlja za razliku od „kemije“ koja potiskuje signale umora tijela pa se prelaze zdrave granice. Energiziram se vlastitim home made energetskim pločicama, hidriram kod kuće pripemljenim prirodnim sokovima… „Slušam“ tijelo, treniram i natječem se „na feeling“ bez skupocjenih satova s raznim aplikacijama, bez strogog plana treninga.

undefined

Kako u užurbanom modernom tempu života naći vrijeme za berbe u prirodi? 
Lako i jednostavno. Markete i tržnicu zamijenili smo obroncima Učke  i  samoniklim jestivim biljem u izobilju. Umjesto traženja parkinga, reda na blagajni… Zarajevi obuvaju tenisice i u planine.
Prvo sportski trening. Slijedi relax berbom samonikle košare, (Iznenađujuće brže od obilaženja štandova na tržnici.), točenjem izvorske učkarske vode, sun gazingom, kupanjem na kiši, bosonogim hodanjem po snijegu, grljenjem stabala, kupanjem u zraku/vjetru te veseli, sretni, utrenirani, blistavog tena, ispunjeni dobrim vibracijama, punim plućima i punim košarama i sjajem u očima počinjemo novi dan u kojem ja vodim grupne treninge pilatesa/workouta, slikamo…

3. Sa suprugom vodite galeriju. Kako je jedna profesorica hrvatskog jezika i književnosti "zalutala" u umjetničke vode - i ondje se tako dobro snašla?
„Na ovome svijetu jedino mijena stalna jest.“ Prepustiti se  onome što se „otvara“. Katedru sam zamijenila prostirkom za vježbanje, učenike vježbačima u sportskoj dvorani, odlaske na izlete i ekskurzije putovanjima na sportska natjecanja, učionicu ateljeom,  knjige slikarskim platnima, pisaći radni stol štalefalajem, pero kistom. I pisanje je ljubav, ali trenutno nedostaje vremena za pisanu riječ. To je u budućnosti ispred mene, posebno pisanje za djecu i za odrasle koji su sačuvali dijete u sebi. Ta sam! Hahaha!
Kao što je i moj suprug zvanje magistra tehnologije i biznismena s Bliskog Istoka zamijenio life coachingom i karijerom umjetnika. 
Nisam „zalutala“. Savršeno se uklapam u  happy  colorful ZaRaj Art, prepoznatljiv umjetnički izričaj koji publika od početka lipnja može doživjeti na novoj adresi, na glavnoj opatijskoj prometnici, u opatijskom Hotelu Admiral.

undefined

„Mirnija“, statična strana Zarajevih? 
Hahaha! Kako se uzme . Maurove slike su mirne, duboke. Moje vedre i vesele, dinamične, šarene,…. Ljudi ih obožavaju.  Nastaju u hipu, bez stajanja. Kad slikam,  opet sam maratonka, maratonska slikarica i slikam satima do kasno u noć i naravno uživam. Maurove slike su za posebnu, osviještenu publiku. Visokim vibracijama bude duhovan rast, svjestan život, pozitivne promjene. Sveta geometrija, detalji, Swarovski kristali. Maurov atelje je laboratorijski uredan, miran, složen. Sve uglađeno poput officea. Maurove mandale, preciznost izraza mom temperamentu su zahtjevne i staložene. Moj pristup je posve drugačiji. Sve moguće i nemoguće boje oko mene i na meni, tko se približi mom štafelaju i mojoj art radnoj zoni, šaren istog trena, sve „odokativno“, razigrano, slobodno, bez regula, publici prijemčljivo.  Prepoznatljiva stabla te npr. stablo obilja ili Saturnovo drvo u raznim varijantama na mnogim svjetskim adresama. Inspiracija stabla i žene. Apstrakcije.  Dinamičan izričaj. Na platno prenosim ljubav prema Majčici Zemlji, Prirodi, moru, ribicama, ljudima,… Ah što volim Zemlju ovu!

undefined

4. Velik dio vašeg načina života čine i putovanja. Obišli ste mnoge destinacije, možete li izdvojiti neke koje su vas se posebno dojmile? Koji su vam budući ciljevi?
Obožavamo putovati. U prirodi čovjeka je da se kreće.  Svakim putovanjem drugačiji, novi, bogatiji, ispunjeniji,… Svugdje predivno. Dosta boravili na Bliskom Istoku. Emirati, Bahrain,…Izdvojit ću Libanon u koji sam išla puna predrasuda nakon dugogodišnjeg suprugovog nagovaranja i tužna se baš iz Libanona vraćala. Predivna zemlja, priroda, ljudi, šarmirana Beirutom, Parizom Bliskog Istoka, stoljetnim libanonskim cedrovima, dugačkim mediteranskim plažama, plivanje s gigantskim kornjačama, puštanje zmajeva, libanonske vege meze, branje preslatkih lubenica na libanonsko-izraelskoj uvijek „vrućoj“ granici,…

undefined

U Švicarskoj na zadnjoj trci upoznala marokanskog brzonogog trkača, iz plemena Tuarega, pravog pustinjskog čovjeka, s plavim turbanom na glavi, koji s toliko zanosa priča o svojim devama, o pustinjskom ritualu ispijanja čaja, o bubnjevima i naravno zove nas u Desert avanturu. 
Kao ženska pobjednica trail utrke u Toscani pozvana sam na sedmodnevnu stage utrku u indijski Rajasthan.
Trebali smo putovati u jednu od najljepših šuma svijeta na trku Monteverde u Costa Rici, tajanstveni zeleni kišni svijet sa brojnim egzotičnim životinjskim vrstama. Zbog lošeg vremena, otkazali putovanje, ali za iskusiti Pura Vida (Čisti život) Zaraj ekipa i dalje spremna.
 Ako biram grad, onda je to Barcelona, grad po mjeri modernog čovjeka, umjetnika, sportaša. U Barceloni se osjećamo „kao doma“. Vjerujem da će i Barcelona biti Zaraj adresa.
 Planovima nikad kraja. 
Poznajem ljude koji više od nas putuju, a imaju feeling da baš Zarajevi putuju najviše. Putujemo sa srcem veseleći se novome s čuđenjem i radošću djeteta i vraćam se ispunjena dojmovima.

undefined

5.Vodite vrlo ispunjen život. Koliko u njemu ima mjesta za modu i ljepotu? Pratite li modne trendove, volite li nakit, parfeme...?

Pogodili „u sridu“. Aaaaaaa!!!! Moda i ljepota. Volim lijepo, skladno, posebno. Po horoskopu i jesam esteta, vaga, rođena petak 13 u 13.20. Hahaha! Kroz sport u svakakvim uvjetima, naučih se fleksibilnosti, jednostavnosti i inim praktičnim navikama te sam  od nekadašnje konvencionalne komplicirane dotjerane djevojke i klasičnog kompliciranog hrvatskog primjerka, ovisnog o vremenskoj prognozi, planiranju, frazi “dogodine“ i drugim nepotrebnim stvarima, transformirala se u AJDE-AJMO tip ili još više AJMO-AJMO. Zašto AJMO-AJMO? U Zaraj timu ja „krivac“  „Ajmo“ avantura bez mudrovanja. Iako sve je lako uz najboljeg prijatelja, životnog suputnika, predivnog supruga.
Priznajem da i dalje kad putujem nosim „što treba i još više onoga što ne treba“ i na trkama i u najblatnjavijim uvjetima volim izgledati lijepo. Bitno da je sportska oprema  funkcionalna, ali  i lijepa. Na plivačkim natjecanjima komplimenti na račun mog izgleda i stylinga i na dodjeli odličja uvijek sam na sportski način simpatično dotjerana. 
Sportski look, ali i vrlo elegantna izdanja. U obje varijante težim praktičnosti, modernim materijalima koji se ne gužvaju i lako održavaju.
U galeriji se najčešće svojim colorful dress codom „stopim“ sa slikama. Šareno, najšarenije. Volim posebne kombinacije. Kombinirati „nespojivo“ što ispadne skrooooz posebno. Obožavam  kombinaciju „malo sam si pobrkala postole“ s raznobojnim cipelama. Kupim 2 para istih cipela u različitoj boji i kombinacija fenomenalna. Ima dana, iako to je Limited Edition serija, kada sam minimalistčka (bijela ili crna ili kombinacija zagastija). Nosim sve. Odjeću koja prati linije tijela, ali nekim danima nosim valjda najširu, oversized haljinu / kombinezon u gradu. I jedno i drugo, ovisno o raspoloženju, odličan izbor. Često na glavi maštovita pokrivala s putovanja. Za kišnih dana  kombinacija vrišteća: oversized obojana kabanica, colorful „gumarice“, art kišobran i obavezno „Singin' in the Rain!“. Lalala!  Sa šarenim outfitom okruženje opuštenije, veselije, sretnije. Boja neba  ovisi o nama, a Zarajartovcima je uvijek nebo poput duge šareno.

undefined

Na meni uvijek nešto šuška. Upadljiv, šaren nakit. Viseće naušnice nosim posvuda i ako ih zaboravim, vraćam se po njih obavezno doma. Najdraži  primjerci s posebnim backgroundom kao pleteni nakit ručni rad prijateljice uvijek vrlo zapažen ili Pettite Bobbo ili Krinkit nakit inspiriran venecijanskim maskama moje predrage prijateljice Petre Grgasović. (A Venecija mi nekako posebno draga  pa sam Veneziju odabrala za trčanje svog prvog punog maratona.) Sada u ljetnoj kombinaciji „ne skidam“ svoje argentinske naušnice od ljuske badema s motivom jedrenjaka. Smeđe-tirkizna kombinacija. Veliko prstenje na mojoj nježnoj sitnoj ruci uočljivo. Unikatne ručno rađene torbe, npr. opatijske umjetnice Ede Mihovilić,…. 
 „Nos“ za dobre stvari. Nemam vremena ni volje za shopping, ali uvijek naletim na nešto predobro, posebno, upadljivo, nosivo na mnogo načina.
Gotovo sve na meni ima svoju priču. Omiljena ljetna lagana lepršava haljinica je poklon prijateljice s Bahama koja je suknju namijenila sebi. Vezivala je i kombinirala na mnogo načina, ali nije išlo i njen suprug kaže: „Pokloni  Katarini. Ona će to znati nositi.“ I haljina postala evergreen, zamijećena i s pričom kako je  s Bahama došla do mene. U jednoj prilici haljina, u drugoj suknja visokog naglašenog struka, u kombinaciji s nakitom iz Izraela i indijskim šeširom iz Londona kombinacija fina, neobična, dojmljiva.
 Ogrlica od prirodnih kristala kupljena na trekking stazi od lokalnog umjetnika prirodnjaka u talijanskom Nacionalnom parku Cinque terre.
Mi smo ti koji dajemo ljepotu, energiju stvarima. Često kupim nešto što drugi zaobilaze, a meni baš „zapne za oko“. „Znati nositi“.  Biti kreativan. Nije nužna velika količina novaca, poznati brand, već što zračimo i onda sve izgleda predobro. Kada osoba zadivljena vlastitim odrazom u ogledalu kaže: „Ovo je savršeno!“, svi  misle i komentiraju isto.
Našim vanjskim izgledom izražavamo sebe. Nastojim biti svoja i nekako ispadne da sam „u trendu“ iako ne pratim više modne trendove ili je današnji trend biti svoj, drugačiji, unique.
I u svom domu volim posebne stvari, s putovanja: ručno oslikani pijati iz Toscane, hand made posuđe umjetnika iz Pise, košara za voće iz Senegala…

undefined

6. Imate li svoje beauty rituale?

Budući sam prepoznatljiva po natural looku kozmetika je najjedostavnija: organska ulja za njegu kože Quarnero,  kokosovo ulje, zimi njega kakijem za zatezanje kože, sami izrađujemo paste za zube,… Trčanje po kiši i kupanje u kišnim kapima za blistav ten i sjajne zlatne lasi. Češljanje ručno izrađenim češljem od roževine. Outdoor natural wellness: talasoterapija i hidromasaža valovima, refleksoterapija joggingom po pješčanom morskom dnu, aromaterpija opatijske flore, helioterapija suncem.
Poseban beauty ritual ples.  Da, da, dobro ste čuli. Plešući manifestiramo vlastitu ljepotu i zato obožavam plesati. Svaka sretna, zadovoljna i zdrava žena je prelijepa, zrači i voli svijet i svijet voli nju.

undefined

7. Mnogi danas kažu da nemaju vremena za sebe. Dojma sam da vi ipak konstantno radite na sebi. Kako to uspijevate u današnjem užurbanom svijetu?

Sretna sam što radim ono što volim. Pa onda ne znam je li u stvari „radim“ jer sve to skupa ne doživljavam kao posao, već svoje ostvarenje. 
Sport i umjetnost stalno se prožimaju. Obožavam morske dubine posebno u hladnim zimskim uvjetima i u tim trenucima prijateljujem s morem, sa samom sobom, istinski uživam. Čudesno stanje uma i emocija, neopisiva energija u tijelu nakon hladnog mora. 
Odabrala sam vertikalne zahtjevne trke upravo zbog spoznavanja ljepote i važnosti sadašnjeg trenutka. Na iznimno tehnički zahtjevnim strmim utrkama, postoji samo sada, samo pogled ispred sebe, nema pogleda ni gore ni dolje, nema misli. Koncentracije na trenutak, stazu, trku. Nakon svakog novog vrha, otkrivam novi dio sebe. Kao i što u svakoj novoj slici, otkrivam novu sebe. De Coubertine, osnivač modernih olimpijskih igara, isticao je intelektualnu i duhovnu dimenziju sporta, kao poseban vid rada na sebi. Isto i umjetnost. A zdrav i sretan pojedinac temelj zdravog i sretnog društva.

undefined

Slikanje, meditacija. Slike publika komentira kao vrlo pozitivne, nadahnjujuće, vesele. Od davnina znano: „U zdravom tijelu, zdrav duh.“ Taj zdrav duh ono je što publika prepoznaje na Zaraj slikama kao ono što im treba.
 I na moje treninge polaznici su privučeni „pozitivom“ koja je u grupi još naglašenija jer sinergija grupe „povuče“ da pojedinac učini više od onoga što misli da može. Maurov life coaching Recconnection Adventure plijeni životnim optimizmom.
Vedrina, životna igra… privlače posjetitelje  ZaRaj Art galerije gdje boravak nadilazi uživanje u slikama. Družimo se, izmjenjujemo energije, zajedno s Maurom stvaramo mandale i s novim licima prijateljujemo na duge staze. ZaRaj Art je bio i ostao prepoznatljiv opatijski punkt happy šarene energije i po tome poseban. Svojim radom i prisutnošću oplemenjujemo, uljepšavamo svijet da bude ljepši, humaniji, nasmijaniji. Kod nas u ateljeu art relax terapija od svakodnevnog stresa ili buđenje vlastitog kreativnog impulsa. Prije nekoliko dana jedna belgijsko-mađarska djevojčica rasplakala se u ZaRaj Art studiju što odlazi i neće se više družiti se sa ZaRajartovcima. I baš zbog ZaRaj Art vraća se u Opatiju. Šmrc!
Volim i sport i umjetnost. U sportu nadilaziti vlastite granice…. Kroz umjetnost spoznavati da nema pravila, da sve na svoj način lijepo, drugačije, zanimljivo, slobodno,...

undefined

8. Kada se osjećate najljepše i najzadovoljnije sobom?
Drugačije ne može nego osjećati vlastitu ljepotu, moć i zadovoljstvo sobom i životom. Neopisiv feeling da je najbolje pred nama, a ne iza nas. S godinama osjećam se ljepše, bolje, poletnije, snažnije, mudrije. Svi imamo svoje talente i nikada nije kasno za dobre stvari. Sve stvar percepcije. Iz neugodnih situacija naučila najviše, postala baš takvom kakva sam sada zahvalna što se nisu ostvarile neke želje zbog kojih ne bi bila tu gdje jesam: na savršenom mjestu, u savršenom trenutku sa savršenim životnim scenarijem. Life is Reconnection Adventure. A iza svake lijepe i zadovoljne žene lijep i zadovoljan muškarac i vjerujem da ćete u rubrici Muškarac sa stilom u  ugostiti mog prešarmantnog mudrog modno osvještenog (i još svašta nečeg lijepoga) vrlo interesantnog supruga Maura. Hahaha! Slično privlači slično! Zato i uživamo i jesmo stalno zajedno.

undefined

9. Kada biste svoj život morali opisati u jednoj rečenici, kako bi ona glasila?
Magic happens!

Autor: Extravagant
Foto: Privatna arhiva