Žena sa stilom: Ingrid Periša

Žena sa stilom: Ingrid Periša

Na popisu svestranih osoba, Ingrid Periša drži vrlo, vrlo visoko mjesto. U njenom životopisu stoji da je završila višu za tekstilnog dizajnera, potom diplomirala na grafičkom fakultetu i danas, zahvaljujući dobrim dijelom i njoj, Novi list izgleda upravo onako kakvog ga znamo i volimo. No kad maknemo posao na stranu, tek tada Ingrid zablista u svoj svojoj svestranosti. Mnogi je poznaju kao autoricu bloga pod nazivom Prekratak dan, na kojemu redovito donosi kreativne i nadasve sjajne recepte, ali i tople crtice iz svakodnevnog života. S osobitim smislom za lijepo, Ingrid Periša svakako je žena sa stilom, pa je nismo mogli zaobići ni u našoj rubrici.

1. Dom, vrt, hrana, djeca... I posao. Ingrid je vrlo svestrana i kreativna osoba, to znam i osobno. Tko je Ingrid Periša osobno, kad maknemo sve obaveze? 
    Majka, žena, kraljica...hahaha. Obožavam druženja i izlaske s prijateljima, putovanja, planinarenje, pročitati dobru knjigu, ma svašta nešto, a tek ono što želim, a ne stignem zbog PREKRATKOGDANA u nekom drugom interviewu...

undefined

2. Prekratak dan prati već više od 3000 ljudi, a sve zahvaljujući fantastičnim receptima. Kako je počela ta blogerska priča?  
    Počela je sasvim slučajno. Oduvijek sam pisala dnevnike, a kako svaki dan kuham, mislila sam da bi mogla početi i zapisivati recepte. I eto tako već petu godinu za redom, rastemo i učimo nas dvoje...

3. Pretpostavljam da odmalena kuhate. Jeste li učili od mame, bake... ili ste sami eksperimentirali i zaljubili se u kulinarstvo? 
    Hm...ona otrcana fraza, od malih nogu sam u kuhinji je istinita. Kako sam starija sestra, uvijek je trebalo nešto dovršavati za ručak jer je mama radila. 
    Sestra nije baš bila zainteresirana, ona je brisala prašinu i spremala sobu, a kako od malih nogu prezirem čišćenje, provodila sam vrijeme u kuhinji. Mama je izvrsna kuharica i uz nju sam naučila brojna tradicionalna jela koja možete pronaći i na mom blogu. Na studiju u Zagrebu rijetko sam ručala  u menzi, uvijek sam si nešto spremala. Kasnije sam počela korisiti namirnice koje moja mama nije upotrebljavala i počela kemijati. Još uvijek učim i toliko toga imam još za isprobati.

undefined

4. Imate i dvije prelijepe kćeri. Pretpostavljam da je poseban gušt kad ste sve skupa u kuhinji. Jeste li ih zarazili kuhanjem? Kuhate li skupa ili im je ipak draža degustacija? 
    Ah, moje kćeri kažu: zašto ne možemo jesti kao i svi normalni ljudi, nego isprobavamo stalno nešto novo. Od uvijek su samnom u kuhinji jer naravno kako bi mama spremila ručak s  blizankama od dvije godine. Imale su mali stolić, pregačice, dobile bi brašno vodu i  šećer i mjesile  do mile volje. Danas mi kažu, makni se, tebi se žuri, mi ćemo to bolje. I stvarno je tako. Za sva velika slavlja, one su mi najveća pomoć, kao i najstroži kritičari. Danas im prepuštam i delikatna ukrašavanja, samostalne recepte, a sve zbog slobode koju su imale s dvije godine kada nam je kuhinja bila glavno mjesto igre...

undefined

5. Mnogim ženama u današnjem užurbanom stilu života kuhanje je gnjavaža, ili pak zadovoljstvo kojem se mogu posvetiti tek za vikend. Kako izgleda vaša svakodnevica? 
A joj...trebali bi pitati moga muža ili djecu. Prilično užurbano...zadam si sto stvari, pa što stignem...Kuhanje i zajedničko ručavanje je obavezno. Prednost je što radim popodne, mada sam davala savjete za ručkove koji se mogu vrlo jednostavno napraviti i ženama (muškarcima) koji rade ujutro. Ne smijem vam ni pričati kad pripremam post...kuham, stiliziram, fotkam, pišem, jurim na posao, a djeca za mnom viču: stvarno ti ovo nije trebalo...a tek suđe koje ostavim za sobom, jer se naravno ne uklapa u kreativni dio kuhanja. Tu uskače muž koji djelomično posprema. Nekada me posude znaju dočekati i drugo jutro, ali kao što sam ranije rekla čišćenje MRZIM iako mi djeca kažu da non-stop čistim.

undefined

6. Kreativka kakva jeste, sigurna sam da vam kuhanje nije jedini hobi. Jesam li u pravu?
Ja sam vam svaštar. Zanima me toliko stvari i tako mi je žao da je dan prekratak i da se ne stignem baviti svim svojim hobijima. Volim šivati, nagomilala sam toliko materijala, da ni sama ne znam kada će doći na red. Od kada sam počela odrađivati grafički i tekstini  dizajn freelancingom, šivanje je palo u drugi plan. Barem sat vremena dnevno moram čeprkati po zemlji i uređivati okoliš. Radim i ukrašavam torte, fotografiram, obožavala sam crtati i izrađivati grafike, no to mislim da će pričekati penziju ili ko zna možda jednom sve ujedinim u jedan samostalni posao.

undefined

7. Po jelima koje stvarate jasno je da imate istančan osjećaj za lijepo, a i vaš posao to prati. Kakvi ste kada je moda u pitanju? Što volite i u čemu se najugodnije osjećate?
Uglavno ležernoj, ne uštogljenoj  odjeći s naglaskom na detalje. Ormar mi je pun boja i imam problema kada mi treba crnina...uvijek posuđem. Više volim biti svoja, nego pratiti modne krikove.

undefined

8. Kako izgledaju vaši shoppinzi? Da možete izabrati jednog dizajnera koji bi vas odjenuo od glave do pete, tko bi to bio?
Nemam neko određeno vrijeme za šoping, često kupujem preko interneta ili usput s djecom, a najčešće na sniženjima. Nemam nekog određenog dizajnera koji bi me odjenuo, sama se volim poigrati odjevnim predmetima.

undefined

9. Većina žena ima neku svoju slabu točku, ono nešto čemu ne mogu odoljeti. Nakit, torbice, cipele, parfemi... Otkrijte nam svoju!
Obožavam unikatni nakit. Kada obučeš najobičniju bijelu majicu digneš je nekim ludim nakitom. Ma volim i posebne torbe. Ništa to nije etiketirano, samo mora biti originalno.

undefined

10. Za kraj, iz vašeg iskustva: ide li zaista ljubav kroz želudac? 
Da, stvarno ide...

Autor i foto: Extravagant