Žena sa stilom: Draženka Tataj

Žena sa stilom: Draženka Tataj

Osteopatija u Hrvatskoj nije toliko razvikana kao neke druge grane klasične i alternativne medicine, no kada je riječ o imenima iza nje, jedno od njih svakako je i ime Draženke Tataj, vlasnice ordinacije za osteopatske tretmane u Rijeci. Diplomom umjetnica, Draženka je s godinama pronašla umjetnost u medicini i jedna je od onih osoba koje istinski uživaju u poslu kojim se bave. Draženku smo sa zadovoljstvom ugostili u našoj rubrici Žena sa stilom.

1. Tko je Draženka? Predstavite se našim čitateljima!

Vedra, pozitivna, empatična i kreativna osoba koja voli umjetnost. Studirala sam slikarstvo, a sada sam u medicini pronašla umjetnost. Sreća je voljeti ono što moraš a ja volim svoj posao, radim ga srcem i dobrom namjerom uz puno truda i edukacije. I kao što kaže Mali Princ u istoimenoj knjizi - moram podnijeti dvije, tri gusjenice ako želim vidjeti leptire... A leptir je i zaštitni znak osteopatije.

undefined

2. Stručnjak ste u polju osteopatije. Čini mi se da mnogi još ne znaju o čemu je točno riječ, možete li nam pojasniti? 

Osteopatija je funkcionalna medicina, preventivna i komplementarna klasičnoj medicini zasnovana na osteopatskoj dijagnostici i precizno definiranim načelima i zahtjeva preciznu palpatornu vještinu te poznavanje anatomije cijelog tijela. Osteopat na fin i nježan način otkriva gdje su blokade u tijelu, razloge tih blokada, te otklanjajući te blokade poboljšava cirkulaciju i pokrete unutar tijela i na taj način potiče tijelo na autoregulaciju zdravlja i smanjuje se bol. Osteopat gleda osobu u cjelini, djeluje se na uzrok a time i na simptome. Osteopatski pristup je holistički i svakom se čovjeku pristupa induvidualno. Tretman je ugodan, nježan... od tuda leptir. Tako da je primjenjiv na djeci od samoga začeća tj. već na trudnicama, bebama, pa kroz cijeli zivot. Npr. za probleme sa hranjenjem, problem pojačanog slinjenja, grčeve, razne probleme sa razvojem, hiperaktivnost, poteškoće s učenjem, skolioze, nakon trauma, za pripremu kod sportskih natjecanja itd.

Kod odraslih najčešće se primjenjuje kod bolova u zglobovima, mišićima, ligamentima, kralježnici, čeljusnog zgloba, probavne smetnje, kolitis, zatvor... hijatalne hernije, menstrualnih bolova, sinusitisa, alergija, migrena, glavobolja, depresija, zujanja u ušima...

undefined

3. Kako je započela vača priča s osteopatijom? Na što ste u svojoj karijeri najponosniji?

Baveći se manualnom terapijom niz godina bila sam stalno u potrazi za znanjem da bi bila što učinkovitija u svom radu. Tko uporno uči i traži znanje ugleda i svijetlo na kraju tunela... i tako sam saznala da i mi u Hrvatskoj imamo Hrvatsku akademiju osteopatije. Upisala sam studij koji vodi naša poznata osteopatica u svijetu Velda Lulić. Zaljubila se u osteopatiju... i evo me učenju i znanju nikad kraja, a tako i mojoj sreći i sreći mojih pacijenata.

Moj najveći ponos je osmijeh mog pacijenta nakon tretmana, osobito ako je pacijent bilo dijete... jer kod djece nema autosugestije.

4. Koje su vam omiljene odjevne kombinacije, u čemu se osjećate najugodije?

Moja omiljena odjevna kombinacija je kad se ona uskladi sa mojom osobnošću i raspoloženjem, tada se osjećam najugodnije.

5. Koja je vaša najsmjelija odjevna kombinacija? Što nikada ne biste odjenuli?

Kad odjenem nešto što međusobno dolazi u konflikt, bojama i stilom i svi me gledaju čudno a ja se osjećam kao buket poljskog cvijeća. Nikada ne nosim preširoku odjeću koja skriva konture tijela, ali ni usku koja onemogućava slobodu pokreta.

undefined

6. Torbice, naočale, cipele... Koja je vaša slaba točka?

Slaba sam na sve što je posebnog oblika, boje ili teksture. Volim saten, svilu i hrvatske dizajnere... ali slaba točka su mi i dobre traperice i udobne, kvalitetne cipele, a još slabija knjige i skulpture.

7. Sve žene imaju svoje male modne i make up tajne i trikove zahvaljujući kojima se osjećaju posebno lijepima. Otkrijte nam svoje!

Ples je moja ljubav od djetinjstva i danas kad sam sama pustim glazbu i plešem. Uživam u slobodi pokreta... i obavezno malo kapljica eteričnog ulja jasmina na kožu. Taj miris mi diže raspolozenje i otklanja umor.

undefined

8. Kada biste sebe morali opisati u jednoj rečenici, kako bi ona glasila?

I iz pepela kao feniks pokušat ću se uzdignuti.

undefined

9.  Za kraj, kada se osjećate najljepše?

Najljepše se osjećam kad sam ispunjena ljubavlju i kad kao u ogledalu u očima koje gledam osjetim da sam to zaslužila.

Autor: Extravagant
Foto: Iva Znaor