Verdijeva „Aida“ na Ljetnoj pozornici u Opatiji

Verdijeva „Aida“ na Ljetnoj pozornici u Opatiji

„Aida“, veličanstvena Verdijeva opera o ljubavi i domoljublju, kojom je Verdi nadmašio sva svoja dotadašnja djela, bit će izvedena 20. srpnja na opatijskoj Ljetnoj pozornici. Monumentalna opera u kojoj se nižu ekspresivne arije poput Celeste Aida, Ritorna vincitor i O patria mia, dramatični dueti te snažne zborske dionice poput Gloria all’Egitto, Su del Nilo, u svojoj spektakularnoj opatijskoj izvedbi obilježit će i proslaviti 60 godina od otvorenja Ljetne pozornice.

Naslovnu ulogu pjevat će prvakinja HNK Ivana pl. Zajca Kristina Kolar koja se ovom ulogom proslavila na međunarodnim pozornicama, od Zagreba, Splita, Maribora, Poznana u Poljskoj, Oderza u Italiji pa sve do Japana na turneji s Operom SNG Maribor. Nakon dužeg vremena primadona Kristina Kolar ponovno će nastupiti u nekoj opernoj produkciji sa svojim suprugom, izvanrednim riječkim baritonom Robertom Kolarom, ovaj puta u ulozi njezina okrutnog oca Amonarsa. Njezin pak operni partner Radames bit će Renzo Zulian, poznati talijanski tenor međunarodne karijere, u čijem opsežnom repertoaru glavnih tenorskih uloga Radames zauzima jedno od najistaknutijih mjesta. U ulozi Amneris debitirat će mezzosopranistica Ivana Srbljan, članica solističkog ansambla riječke Opere koja je publiku već oduševila ulogama Carmen, Charlotte u operi Werther, Jokaste u opernom oratoriju Oedipus rex.

Verdijevo umijeće da glazbenim nijansiranjem prikaže duboku psihologiju likova, njihovih dvojbi, ljubavnih čežnji i unutarnjih sukoba, obogatit će u spektakularnim zborskim dionicama zajedničkim snagama zbor Opere HNK Ivana pl. Zajca te Mješoviti akademski zbor Muzičke akademije u Puli.

"Predstave Aide prečesto naginju cirkusu u kojem su dramski sukobi zagušeni masivnim ilustrativnim dekorom i masama nespretnih statista. Verdijevu tragičnu operu o ljubavi i domoljublju koji razdiru proturječne i kompleksne karaktere Aide, Amneris i Radamesa stoga ćemo osloboditi režijskog postupka gomilanja te u fokus postaviti dramatiku odnosa troje glavnih dramskih likova, a da ovoj operi svih opera ipak ne oduzmemo monumentalnost. Upravo u napetosti između spektakularnih prizora ratobornog političko-vjerskog veličanja u prvom planu i dramatičnih dueta koji prizivaju komornu predstavu u pozadini spektakla, pronalazimo dramaturški izazov naše izvedbe Aide."

Nova i obljetnička riječko-opatijska Aida radi se upravo za specifičan prostor opatijske Ljetne pozornice. Njena će izvedba biti središnjim događajem obilježavanja 60 godina Ljetne pozornice na kojoj je upravo Aida bila prva izvedena opera.

 

Cijena ulaznice: 140,00 kn (sektor A, LIJEVO: 1.-10. red) / 110,00 kn (sektor B, LIJEVO: 11.-18. red)

 

►Ulaznice možete kupiti:

u Opatiji:

-Festival Opatija Zert bb, Opatija (T +385.51.271.377)

-Festival Opatija M. Tita 101, Opatija (T +385.51.711.124)

 

u Rijeci:

- na blagajni HNK Ivana pl. Zajca na adresi Verdijeva 5a (ponedjeljak - petak, 8:00 - 14:00; subota 9:00 - 13:00)

-Dallas Records Rijeka Splitska 2A, Rijeka (T +385.51.332.524)

 

-na ostalim prodajnim mjestima sustava Mojekarte.hr

on-line prodaja: www.mojekarte.hr

 

 

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta, program će se održati dan ranije, 19. srpnja na Ljetnoj pozornici u Opatiji.


Fotografija: HNK Ivana pl.Zajca Zagreb