Labuđe jezero u HNK Ivana pl. Zajca

Labuđe jezero u HNK Ivana pl. Zajca

Što zbog glazbe, što zbog slavne ljubavne priče ili koreografije vrhunskih klasičnih formi, kostimografije ili bajkovite scenografije, Labuđe jezero za mnoge je najpoznatiji klasični balet.  
Balet riječkog HNK Ivana pl Zajca predvođen međunarodno nagrađivanim koreografom Stašom Zurovcem, u procesu je stvaranja jedne izvorno riječke i visoko kvalitetne verzije ovog baleta, a čija će se premijera održati 12.svibnja,2017. Uz vizualno i više nego dojmljivu scenografiju i kostimografiju, zadržat će se izvorna neodoljivost Labuđeg jezera, uz koreografski i režijski pečat današnjeg vremena u simbiozi s osobnim umjetničko-plesnim resursima svakog plesača.  

undefined

Jedan od iskoraka u realizaciji ovog Labuđeg jezera jest i bliska suradnja s glumcima našeg kazališta kao i s budućim glumcima - polaznicima studija Glume i medija pri Sveučilištu u Rijeci. Uključivanje glumačke postave omogućit će nam poštivanje tradicionalne dramaturgije ovog djela ali i njezino proširenje.  Primjerice, kroz povezivanje četiri slavna karakterna plesa iz 2. čina (mađarski, španjolski, napoletanski i poljski) s četiri tradicionalne pripovijetke navedenih naroda, nastati će  četiri minijaturne koreo-predstave unutar predstave.  
Zurovčevo osuvremenjivanje koreografije naglasiti će pticolikost likova, njihovu prirodnost (koja je zatomljena u klasičnom Labuđem jezeru) ali i ljudsku duhovitost, razigranost i šarmantnost.  Iz interakcije upečatljive koreografije s moćnim dizajnom svjetla Denija Šesnića i sa scenografijom Dalibora Laginje baziranoj na ogledalima, scena će poprimiti magičnost i nestvarnost koje se kroz ljudsku povijest povezuju s ambijentom jezera.   U tom magičnom okruženju stapaju se granice između labudova, ptica, ljudi...  Postoji zrcaljenje u vodi, zrcaljenje sebe u drugom i zrcaljenje drugog unutar sebe;  postoje osjećaji koji se postepeno utjelovljuju i postoji ljubav.  Što intenzivnije ona prožima protagoniste, što je više ugrožavaju okolnosti i okolina, to se prostor unutar zrcala smanjuje. Neočekivano, poput čarolije, u nekom novom obliku ili nekoj drugoj dimenziji postojanja, ljubav opstaje i kad toga nismo svjesni.
    
Riječ autora: 
„Labuđe jezero“ zasigurno je najpoznatiji balet, balet nad baletima i samim time imam veliku odgovornost ponuditi novu interpretaciju, a istovremeno ostati dosljedan tom veličanstvenom djelu.
Dramaturšku osnovu libreta ne bih se usudio mijenjati, jer smatram da svaki gledatelj treba doživjeti poznatu priču onakvom kakva ona u originalu jest, ali je naravno želim zaodjenuti u ruho nove interpretacije svojstvene mom rukopisu. Od početka mog autorskog stvaralaštva, on počiva na novom izazovu, a prema tome i na razvitku potaknutom uvijek novim usmjerenjima.
S okupljenim ansamblom od četrdesetak izvođača, dvadeset i šest plesača i šesnaest glumaca, uz kreativne ideje autorskog tima i uz pratnju orkestra Opere riječkog Kazališta te na labuđim krilima ovog glazbenog remek-djela Čajkovskog, zajednički nastojimo, u srcima publike, stvoriti kazališni doživljaj za pamćenje. - Staša Zurovac