"Koncertualna umjetnost" izložba Vedrana Ružića

Zanimljiv i pomalo očekivani naziv izložbe *Koncertualna umjetnost* nazivan po molskim ili durskim akordima A minor ili Morski E minor, uglavnom vezan je uz glazbu ili vizualizaciju teme. Ružić kroz kist opet muzicira, a postoji tu još niz narativnih, simboličkih naziva djela koje su uglavnom vezane na glazbu, tonove ili pak neku univerzalnu ideju ili pojavu.

 

undefined

undefined

undefined


Vedran Ružić već je od najranijih godina pokazivao sklonost prema slikarstvu, no tijekom srednjoškolskog obrazovanja počinje se baviti drugom umjetnošću – glazbom. Ružić započinje svirati bas gitaru, a jedino formalno glazbeno obrazovanje stječe 2009. godine tijekom pohađanja Jazz konzervatorija u Klagenfurtu. Tijekom tog perioda počinje svirati i kontrabas, a samo tri godine kasnije, 2012. godine, dobiva i nagradu Status za najboljeg jazz basista i kontrabasista. Niz godina svira u različitim jazz i pop projektima, od kojih se ističe suradnja s Markom Toljom, Goranom Končarem, Charlie Jurkovićem, Elvis Stanić Groupom, Tamarom Obrovac, Bornom Šercarom feat. Sabrina, Voices of Nature i Severinom. 2015. godine ovaj mladi liburnijski umjetnik izdaje svoj prvi autorski jazz album „Night Speaking“, nakon čega je 2016. godine uslijedio projekt „Spiritual Market“ koji objedinjuje jazz glazbu te art film za koji je dobio nagradu Porin za najbolji jazz album.

Uz profesionalno bavljenje glazbom, od 2010. godine Ružić sve češće uzima kist u ruke, a 2013. godine upisuje Akademiju primijenjenih umjetnosti u Rijeci, smjer slikarstvo. U samo nekoliko godina svoje slike je izlagao u mnogim galerijama u Opatiji i na kvarnerskom području od kojih se ističe Umjetnički paviljon Juraj Šporer, a sve više je poznatiji i na austrijskom tržištu, te je tako u kolovozu 2014. godine izlagao u galeriji Lumina u Beču, a 2015. godine u Bad Ischlu i Gleisdorfu. Njegov stil je prepoznatljiv po intenzivnim i razigranim bojama, a najčešći motivi ovih koloritnih slika su Opatija, Volosko, Kvarner, mačke i glazba. Upravo su slike Mačka z Voloskega zaživjele u istoimenoj slikovnici koju je Ružić ilustrirao i polučile iznenađujući uspjeh!

 

Njegovu novu izložbu *Koncertualna umjetnost* možete pogledati u Galeriji Cistena u Moščeničkoj dragi do 25.8.2017. svakim danom od 20 do 23 sati.