Izložba muzeja grada Kaštela – Miljenko i Dobrila ljubavna priča u ZTC-u

Izložba muzeja grada Kaštela – Miljenko i Dobrila ljubavna priča u ZTC-u

Ovoga tjedna Zapadni trgovački centar ZTC ugostio je gostujuću izložbu Muzeja grada Kaštela o Miljenku i Dobrili.

Inače, Miljenko i Dobrila su hrvatski Romeo i Julija o čijoj ljubavi je tijekom povijesti izdano iznimno puno umjetničkih dokumenata romana, drama, slika, opera, a u novijem vremenu je Klapa Sv.Juraj, na temu tragične ljubavi, snimila i video spot za pjesmu "Ružo crvena".

 Grad Kaštela poznat je po nesretnoj ljubavi dvoje mladih kojoj su se ispriječili njihovi međusobno zavađeni roditelji. Ljubavna priča iz 17. stoljeća o mladiću i djevojci, Miljenku i Dobrili često je uspoređivana sa Romeom i Julijom. Trogirske plemićke obitelji Vitturi i Rosani imali su posjede i kaštele (utvrde) na prostoru današnjeg Kaštel Lukšića gdje je u plemenitoj obitelji Vitturi rođena Dobrila a u obitelji Rosani (Rušinić) Miljenko. Oboje su bili jedinci. Žarko su se zaljubili. Njihovu ljubav remetila je svađa njihovih očeva zbog nesuglasica oko mljevenja maslina. Mladi par sastajao se u tajnosti. Saznavši za njihovu vezu, obitelj Miljenka šalje u vojnu službu u Veneciju a Dobrili namještaju vjenčanje s trogirskim plemićem Družimirom. Zaljubljeni Miljenko zaustavlja vjenčanje. Dobrilin otac, zbog velike sramote, kćerku šalje u benediktinski samostan u Trogir i naručuje Miljenkovo ubojstvo. Mladić se spašava prerušivši se u fratra. Kako bi pronašao Dobrilu, Miljenko dolazi u sukob sa zakonom i bi prognan u franjevački samostan na otoku Visovcu na rijeci Krki. Dobrili, preko njene stare dojilje šalje nježne poruke i zajedno planiraju bijeg. Vidjevši da su mladić i djevojka ustrajni u svom naumu, roditelji im šalju poruku da se vrate u Kaštel Lukšić kako bi se napokon vjenčali u kolovozu 1690. godine. Dobrilin otac nije mogao prihvatiti činjenicu da će se njegova kći udati za Miljenka pa opet planira njegovo ubojstvo. Ubio ga je na mostu pred kaštelom Vitturi. Dobrila je od tuge poludjela te uskoro umrla. Njena posljednja želja je bila da bude pokopana uz svog voljenog Miljenka. Natpis „pokoj ljubovnikom“ zauvijek je uklesan na njihovu grobu u crkvici sv. Ivana na Rušincu. Kašteli obitelji Rušinić i Vitturi još i danas čvrsto stoje i podsjećaju nas na „jednu od najljepših priča o zabranjenoj ljubavi, ljudskim vrlinama i slabostima...“.

S Rijekom izložba ima iznimnu vezu jer je naš maestro Boris Papandopulo, kao direktor HNK Ivan Zajc u Rijeci, postavio operu Miljenko i Dobrila, a premijernom izvedbom i sam je ravnao.Fotografija: Facebook Zapadni trgovački centar ZTC
Autor: Extravagant