10 književnih djela koje će te poželjeti uzeti sa sobom na plažu

10 književnih djela koje će te poželjeti uzeti sa sobom na plažu

Lagani povjetarac, ručnik na pješčanoj plaži te dobra knjiga u ruci, idila kakvu priželjkujemo između svakog radnog dana. Stoga smo istražili 10 književnih djela koja se jednostavno moraju pročitati barem jednom u životu. Vječni klasici, uz pregršt romantike i isprepletenih priča i događaja niza likova, odvlače nas u jedan poseban svijet mašte gdje svi naši problemi nestaju i jednostavno traže da se prepustimo toj nevjerojatno intrigantnoj priči o ljubavi i životu. 
Bilo da ste ljubitelji povijesnih priča ili ljubića, sigurni smo da će vas oduševiti ovi neupitni klasici. 

1) Zameo ih vjetar/Prohujalo s vihorom - Margaret Mitchell
Veliki američki roman istražuje dubinu ljudske strasti s intenzitetom neustrašivim koliko i njegova lokacija u crvenim brdima Georgije. Ovo je priča o Scarlett O’Hari, razmaženoj, manipulativnoj kćeri bogatog vlasnika plantaže, koja ulazi u doba ženstvenosti upravo na vrijeme da vidi kako Građanski rat zauvijek mijenja njen način života. Priča o zamršenoj strasti i hrabrosti na stranicama Zameo ih vjetar Margaret Mitchell oživljava nezaboravne likove koji su zarobili čitatelje već više od sedamdeset godina.

undefined

2) Uvjeravanje - Jane Austen
Ljubavna priča i blaga satira društvenih pretenzija i emocionalne zbunjenosti - "Uvjeravanje" prati romantičnu vezu između Anne Elliot i mornaričkog časnika Fredericka Wenwortha. Bili su sretno zaručeni sve dok Anneina prijateljica lady Russel, nije uvjerila Annie da je on "nedostojan". Sada, osam godina kasnije, Frederick se vraća kao imućni mornarički kapetan, a Annieina obitelj je na rubu stečaja. Još uvijek se vole, ali greške iz prošlosti mogle bi ih zauvijek rastaviti...

undefined

3) Les Misérables ( Jadnici ) - Victor Hugo
Najpoznatiji roman 19. stoljeća koji prati živote i međusobne odnose nekoliko francuskih likova u dvadesetogodišnjem periodu ranog 19. stoljeća koji uključuje napoleonsku eru i desetljeća nakon nje. Roman se uglavnom bavi životom i djelima svog protagonista — bivšeg kažnjenika Jeana Valjeana — koji se nastoji iskupiti, a kroz efekte Valjeanovih djela se nazire i autorov društveni komentar. Roman istražuje prirodu dobra, zla i prava, a također se bavi i poviješću Francuske, arhitekturom Pariza, politikom, moralnom filozofijom, pravom, pravdom, religijom, te vrstama i prirodom romantične i obiteljske ljubavi.

undefined

4) The Notebook ( Bilježnica ) - Nicholas Sparks
Bezvremenska ljubavna priča, uz koju su suze zagarantirane. Bilježnica je roman o predrasudama i izazovima, o izdaji i oprostu, te o snazi i vjernosti, roman o izgubljenoj ljubavi koja nikad nije završila već, zajedno s godinama, samo još više rasla. Zaista dojmljiva priča koja će vam vratiti vjeru u ljubav, divne emocije prepune su čarolije .

undefined

5)  Velika očekivanja - Charles Dickens
Velika očekivanja jedan je od najčitanijih i čitateljima najdražih romana C. Dickensa, kojega smatraju najistaknutijim engleskim pripovjedačem 19. stoljeća, odnosno epohe realizma. Velika očekivanja jedno je od njegovih posljednjih djela. Riječ je o romanu odgoja ili odrastanja. To je životna priča dječaka rođenog u provinciji, u skromnim prilikama, koji doživljava karijeru u velikom gradu, što mu donosi i zadovoljstva i razočaranja. 

undefined

6) The Portrait of a Lady - Henry James
Portret jedne dame proizvod je istraživanja duha dva različita mentaliteta, američkog i europskog - u kulturološkom, psihološkom i socijalnom smislu. U ovom romanu mlada Amerikanka, Isabela Archer, vrlo lijepa i inteligentna, dolazi u Englesku. Zahvaljujući svom rođaku, mladom i teško bolesnom Ralphu, dobiva veliko nasljedstvo od ujaka i time postaje meta mnogobrojnih udvarača. Postepeno, kroz odlično zamišljenu i stilski usavršenu fabulu, Isabela postaje žrtvom vlastitog, pogrešnog izbora i osobnih ideala koji će uobličiti njezin djevojački život u krajnje nepoželjnu dimenziju bračne zloupotrebe.

undefined

7) Jane Eyre - Charlotte Brontë
Izvanredna je priča o jednoj od najneovisnijih i najsamosvojnijih junakinja svjetske književnosti. Siromašna i fizički ne suviše atraktivna Jane Eyre započinje život kao usamljeno siroče u kući tetke koja ju mrzi. Kad odraste postaje guvernanta u Thornfield Hallu, gdje zavoli svojeg poslodavca, bajronovski mračnog i strastvenog gospodina Rochestera, koji se ludo zaljubi u Jane zbog njezine jednostavnosti, otvorenosti i intelektualne znatiželje. No razotkrivanje strašne, mučne tajne razdvaja strastveno zaljubljene junake...

undefined

8) Ubiti pticu rugalicu -  Harper Lee
Roman krasi toplina i humor, usprkos tome što se bavi ozbiljnim temama o silovanju i rasnoj diskriminaciji. Teme Ptice rugalice su rasna nepravda i uništenje nevinosti.  Lee također govori o društvenim slojevima, hrabrosti, suosjećanju i ulogama žena na američkom Jugu. Roman, napisan 1960, dobio je Pulitzerovu nagradu kao „pošten komentar o životu i rasizmu na jugu SAD, i to u vrijeme kada pokret za građanska prava tek počinje da ističe nepravično postupanje s Afro-Amerikancima u zemlji“. Događaji u romanu ispričani su onako kako ih je vidjela devetogodišnja djevojčica Skaut, advokatova kćerka. 

undefined

9) Orkanski visovi - Emily Brontë
Orkanski visovi su razmjerno rani izdanak viktorijanske književnosti i razmjerno kasni odraz tzv. gotičke tradicije, pa je i okružje nešto »mračnije«, no svejedno iz njega prosijava gotovo nadnaravni sjaj ljubavi koja, unatoč svemu, pa i smrti, živi vječno. Vječno će, izgleda, živjeti i ova knjiga, ponajviše zbog intenzivne i dotad ne dočarane emocionalne drame koju je Emily Brontë neobično snažno i uvjerljivo opisala. 

undefined

10) Mostovi u okrugu Madison -  Robert James Waller
Nevjerojatna ljubavna priča, priča o odanosti i vjernosti, priča o motivaciji, radoznalosti, sreći i tuzi. Divna, nježna i dirljiva, ova priča natjerat će vas do suza u tren oka i napraviti od vas velikog sanjara u potrazi za onim nečim posebnim, za emocijama koje i sami želite doživjeti. Iako kratka, priča Robert James Waller je ovo koja svojom realnošću i zrelošću dobiva posebnu čar, bezbroj divnih pejzaža stvorit će vam se pred očima, a svaki trenutak radnje podsjetit će vas na to koliko je život prekrasan, stvaran i okrutan – sve u isti tren.

undefined