Nastasja Chiara Petrić: Vrhunska kuharica i još bolja mama iza Chiarinog tanjurića

Nastasja Chiara Petrić: Vrhunska kuharica i još bolja mama iza Chiarinog tanjurića

Šira javnost upoznala ju je u prvoj sezoni Masterchefa, a to je ujedno bio i trenutak koji joj je "za ozbiljno" otvorio profesionalna vrata gastro svijeta. Nastasja Chiara Petrić danas iza sebe ima impresivnu karijeru, no prije svega ističe da je mama - a to je ujedno i najočiglednije na njenom blogu pod nazivom Chiarin tanjurić. Inspirativno je to mjesto za sve roditelje malih gurmana i onih koji se to tek spremaju postati, ali i svih koji cijene zdravu hranu i kreativnost u kuhinji.

undefined

1. Internet je pun kulinarskih blogova, no iza vašeg se krije doista bogato kulinarsko iskustvo. Vaš je životopis impresivan. Za one koji vas ne poznaju, možete li nam nabrojiti crtice na koje ste najponosniji?

Prije svega sam najponosnija što sam mama i što radi svog kulinarskog iskustva imam priliku djecu upoznati s kvalitetnijom i raznovrsnijom prehranom. Moja kuharska karijera započela je u jednom hvarskom restoranu nakon što sam sudjelovala u prvoj sezoni Masterchefa dok sam studirala na Učiteljskom fakultetu. Iskustvo sam  stjecala u zagrebačkim restoranima Prasac i Bistro Apetit, te sam dodatno završila školu za kuhara i slastičara, a i članica sam Hrvatskog akademskog centra za primijenjeni nutricionizam. Osim bloga, imam i kolumnu u gastro časopisu Dobra hrana, te snimam recepte za emisiju Babybonus.

2. Kako je zapravo počela vaša ljubav prema kulinarstvu?

Kuhanje i hranu oduvijek sam voljela. Mama je uvijek komentirala da me kao malenu uživala gledati dok jedem. Ideja da svoju ljubav pretvorim u posao je došla  kada sam prvi puta ugledala Jamie Olivera na televiziji i shvatila da je to ono što u životu želim raditi. No, nisam znala na koji način započeti, pa mi je nekoliko godina kasnije iskustvo na Masterchefu omogućilo da upoznam puno divnih ljudi i profesionalaca koji su me usmjerili kako i što dalje.

undefined

3. Često se može čuti da su glavna mjesta u restoranima rezervirana za snažniji spol. Ima li mjesta za ženske chefove u ozbiljnim restoranima? 

Bez obzira što je to fizički jako naporan posao, nema toga što žena ne bi mogla isto kao muškarac u kuhinji (ako ne i više, hehe). Ali glavni problem leži u tome kada se žena u jednom trenutku odluči za obitelj, jer je tada to naprosto kompliciranije za izvesti. Chefovi u kuhinjama rade više od prosječnog radnog vremena i sigurno bi jedna strana radi toga patila, ako ne i obje, jer znamo da je djeci (pogotovo na početku) prisutnost majke najbitnija. Radi toga ni ja više ne radim u restoranima, no i dalje sam prisutna u gastro svijetu, te na taj način usklađujem i balansiram majčinstvo i posao.

4. Osim za odrasle, rado kuhate i za malene. Štoviše, držite i kulinarske radionice za djecu. Što je teže, impresionirati djecu ili odrasle?

Ako doma imate djecu kojoj kuhate, onda već otprilike znate što i kako vole jesti. Na taj način sam znala što bi moglo razveseliti moje malene sudionike radionica, pa sam njihova nepca uglavnom uvijek uspjela zadovoljiti. Rekla bih da je njih ipak puno lakše impresionirati, jer im se okusni pupoljci tek razvijaju, za razliku od odraslih koje je puno teže pridobiti da probaju nešto novo, a i djeca su po prirodi vrlo znatiželjna. 

undefined

5. Iza sebe imate i napisane kuharice i snimljene emisije. Spremate li nešto novo na tom polju u budućnosti?

Velika mi je želja napisati barem jednu, ako ne i više, autorskih kuharica, no to nije lak posao sad kad nam je stigla nova bebica. Recepti su praktički pripremljeni, no sada je samo bitno koliko ću pronaći viška vremena rezerviranog za tu kuharicu, obzirom da su stvoreni neki drugi životni prioriteti. Svakako će se jednog dana naći na policama, nadam se i prije nego što mislim.

6. Što najradije kuhate, u čemu najviše uživate? Jeste li kreativni u kuhinji i na dnevnoj bazi? 

Ne znam kako da ovo kažem, a da ne ispadne umišljeno, ali mojoj kreativnosti nema kraja. No, za to je zaslužna isključivo moja kćer koja zaista apsolutno sve jede i radi koje dobivam nove ideje za kuhanje i spremanje hrane. Sigurno i moje kulinarsko iskustvo tome doprinosi da ideju u glavi znam pretvoriti u uspješno jelo na tanjuru, ali kada imate dnevnu inspiraciju ispred sebe koja jedva čeka probati nešto novo i koja se kuhanju i hranu veseli u jednakoj mjeri kao i vi, zaista nije teško svaki dan biti kreativan.

undefined

7. Majka ste preslatke male djevojčice. Kako usklađujete jedno s drugim? Dozvolite li joj da zaprlja ručice s vama u kuhinji?

Majka sam dvije djevojčice, jedne od 3 godine, a druga će sada 5 mjeseci. Obje su praktički od prvog dana sa mnom u kuhinji i redovito me promatraju dok kuham. Ako radim nešto što procjenim da bi starija kćer mogla sa mnom, uvijek ju uključim, jer želim da se upozna s načinom kako nastaju pojedina jela. Vrlo je oprezna i naučili smo ju što smije, a što je u kuhinji opasno, a najviše voli mijesiti tijesto i ukrašavati kolačiće. Kod nas doma je i tata aktivan u kuhinji, pa i s njime redovito peče kruh i kolače. 

8. Što malena najviše voli jesti? Imate li kakav savjet za zdravu prehranu mališana?

Iako jede zaista sve i nikad ne odbija novu hranu, svejedno bih rekla da joj je od svega najdraže voće. I ne postoji voćka koju ne voli. Isto tako kao i sva djeca voli jesti čokoladu, ali jednako se raduje njoj kao i kelju na lešo, satarašu, kuhanoj brokuli ili jetricama. Jedan od savjeta (a imam ih zaista puno) bi bio taj da djeci što više dajete da jedu sami, da imaju mogućnost isprobati raznolike namirnice svakakvih termičkih obrada i kuharskih tehnika, te da im dajete hranu u njihovom izvornom obliku kako bi se sva njihova osjetila zadovoljila i upoznala ih s raskoši koja nas okružuje.

undefined

Autor: Extravagant
Foto: Chiarin tanjurić/Facebook