Najavljeni Dani tartufa u Livadama: Doživite Istru u malom

Najavljeni Dani tartufa u Livadama: Doživite Istru u malom

Uoči svečanog otvaranja Dana tartufa u Istri predastavljen je bogat program ove atraktivne manifestacije.

Ove godine će Dani Zigante tartufa proći u obilježavanju 20te godišnjice nalaska Milenium tartufe, najvećeg tartufa koji je težio 1310 grama kojeg je Giancarlo Zigante našao 02.11.1999. sa svojim psom Dianom te je uvršen u Guinessovu knjigu rekorda kao najveći bijeli tartuf (Magnum Pico) ikad nađen. Njegova replika se može vidjeti na ulazu u restoran.

Milenium tartuf od Giancarla Zigante je od posebnog značaja za Istru i istarske tartufe koji je stavio Istru na svjetsku kartu tartufa kao jednu od najznačajnih regija tartufa, posebno ako se govori o bijelom tartufu.

U samom srcu Motovunske šume, jednom od najznačajnijih područja za sakupljanje bijelog tartufa u Istri svake se godine održavaju  „Dani Zigante tartufa“.

Predsjednik uprave tvrtke Zigante tartufi d.o.o., gospodin Adriano Zigante, Antonella Zigante i Giancarlo Zigante, predstavili su manifestaciju koja će biti svečano otvorena ove godine, 14. rujna u 12:00 sati.

Otvorenje Sajma će voditi voditeljjica i spisateljica Nives Celzijus i operni pjevač Ronald Braus uz pomoć Zdenke Gudelj.

Gostima će se u svoje ime i ime premijera obratiti ministrica Vučković koja će zajedno s Giancarlom Ziganteom svečano otvoriti sajam tradicionalnim ribanjem bijelog tartufa.

undefined

Manifestacija se proteže na čak deset jesenjih vikenda u periodu od 14.09 do 17.11.2019. Na sajmu će sudjelovati preko 50 izlagača kao što su vinari, maslinari, proizvođači istarskog pršuta, sira, meda, te ostalih autohtonih istarskih proizvoda, kao i gostujući izlagači iz ostalih hrvatskih regija koji će predstaviti svoje vrhunske autohtone proizvode.

U sajamskom šatoru i izlagačkim šatorima ispred šatora, koji se  proteže preko 1.000 metara kvadratnih bit će smještena bogata eno-gastro ponuda.

Da je skupocjena gljiva koja se doslovce mjeri na grame poput zlata pravi magnet za posjetitelje, pokazali su domaći i inozemni gosti iz Slovenije, Italije, Njemačke, Austrije pa čak i dalekog Japana, Kine i Amerike koji su stalni posjetioci ovog jedinstvenog sajma.

Sajmom tartufa u Livadama tvrtka Zigante tartufi d.o.o. pridonosi projektu „Hrvatska puna života“ čime nastoji produžiti turističku sezonu, ali najvažnije doprinjeti raznolikosti turističke ponude i pozicioniranju Hrvatske kao lifestyle destinacije sa izuzetnom gastronomskom ponudom, pogotovo u regiji Istra.

Predsjednik uprave tvrtke Zigante tartufi d.o.o., gospodin Adriano Zigante izrazio je zadovoljstvo kontinuitetom sajma, na kojem se očekuje preko 40 000 posjetitelja iz cijeloga svijeta.

Sajam prati i  bogat program, u kojem će se prezentirati istarski tartufi, do pokaznog lova na tartufe „Stazom tartufa“ u Motovunsku šumu, međunarodno natjecanje lova na bijeli tartuf pa sve do zanimljivih predavanja o tartufima.

Gospodin Giancarlo Zigante, kralj istarskog tartufa prisjetio se proteklih godina, te najavio dobro tartufarsku sezonu. Iako je sezona bijelog već počela, pravu sliku  tartufarske sezone možemo očekivati tek početkom listopada.

Cilj manifestacije  je doživjeti Istru u malom, a Dani tartufa u Livadama to pružaju. Gurmanska ponuda rezultat je suradnje s najboljim vinarima i maslinarima. 


Autor i foto: Promo