Kruzovi - Kako izgleda luksuz na japanski način

Kruzovi - Kako izgleda luksuz na japanski način

Stigli smo mrtvi umorni, nakon 20+ sati na putu. Bilo je nešto poslije ponoći. Prvi susret s Tokijom. Prvi susret s Japanom. Zemljom toliko drugačijom od svega što znamo. Dolazimo taksijem na recepciju Hotela Chinzanso Tokyo. Ovo je priča o luksuzu na japanski način.

 

Hotel Chinzanso Tokyo

Ulazimo, uzimaju nam kofere uz dobro poznati naklon na koji ćemo se do kraja putovanja toliko naviknuti da još uvijek imam tik - i dalje mi se svako malo omakne spuštanje glave. Check in prolazi brzo i glatko, uzimaju nam prtljagu i vode nas do sobe. Japan je inače poznat po izrazito malim sobama, iznimke su čini se jedino hoteli s pet zvjezdica – ova naša je bila apartman. Omanji stan. Imala je sve. Uključujući i led tv u kupaonici. Želim se preseliti tamo. Zaspati uz ovaj prizor:

 

undefined 


A buditi se uz ovaj:

 

undefined


Dovoljno je reći da nas je umor prošao vrlo brzo. Mala je dobila plišanog medvjedića na poklon, a u sobi ju je dočekala košara s mini ogrtačem, japanskom yukatom (nešto kao laganija verzija kimona), papučicama, četkicom za zube i papirnatim šarenim lampionima.

 

undefined 


Mi smo se pak oduševili mobitelom koji dobiješ na raspolaganje dok si gost hotela, pa fino možeš cijeli dan biti on line, uz kartu grada, raspored vožnje metroa, popis znamenitosti....

 

undefined

 

Sobe su ovdje uređene u zapadnjačkom stilu, uz malo japanskog štiha. Posebno oduševljava kupaonica u kojoj uz poveću kadu imaš i tuš kabinu, a Loccitan kozmetika iskače iza svakog ugla. Ne smijem zaboraviti ni wc. Općenito, wc-i su me u Japanu raspametili. Grijana daska, dugmići za ispriranje, podešavanje temperature vode, pritiska... Koristila sam sve i kad je trebalo i kada nije. Saramota me reći, ali wc-i mi jako nedostaju.

 

undefined 

undefined


Hotel Chinzanso Tokyo ima čak devet različitih restorana u kojima se poslužuju specijaliteti različitih kuhinja. Mi smo se uglavnom bavili samo doručkom, ostatak dana smo jeli vani, a doručak je, osim predivnog pogleda uključivao nekoliko različitih menija plus poseban izbor za djecu.

 

undefined


No, ono što nas se posebno dojmilo vezano uz ovaj hotel, njegova je zelena oaza. Zamislite samo – nalazite se usred milijunskog, ogromnog grada, a s druge strane, imate priliku boraviti u savršenom miru, okruženi zelenilom i različitim biljkama. Uz maleni crveni most, toliko karakterističan za Japan, malo svetište s torii vratima i dojmljivom pagodom na tri kata. Ovaj smo vrt jako dobro vidjeli s prozora naše sobe na jedanaestom katu i slobodno mogu reći – za nas je to bio pogled od milijun dolara.


 undefined

undefined

undefined

undefined

undefined

 

Budući da se ovdje često organiziraju vjenčanja, imali smo sreće u šetnji kroz vrt susresti pravu japansku mladu, kao i neke od gošća vjenčanja, obučene u tradicionalna svečana kimona. Predivan su prizor. S jednom sam malo i popričala. Kada sam rekla da smo iz Hrvatske, nakon kratke zbunjenosti, kao da joj se upalila lampica. Očekivala sam, reći će, aha, Dubrovnik. Ali ne. Rekla je – crveni krovovi. Vi tamo imate crvene krovove. Jako me iznenadilo ovo, moram priznati. Par dana kasnije, dok smo se vozili prema gradiću Nikko, shvatila sam otkud fascinacija crvenim krovovima – u Japanu su uglavnom bezlični, smeđi ili sivi. Naši naspram njihovih izgledaju kao da su iz dječje bajke izašli.

 

undefined

undefined

 

Dva noćenja kasnije, i dvije zvjezdice manje, evo nas u drugom hotelu. Dobar je, ne možemo se žaliti. Ali s prozora vidimo sivi zid. A soba nam ja veličine prijašnje kupaonice. Nije teško priviknuti se na luksuz.

 

undefined 

undefined

undefined

undefined


Zanimljivo, smještaj u Japanu je jedna od skupljih stavki, no noćenje u ovom hotelu košta oko 1500kn. Ništa manje nego u hotelima iste kategorizacije kod nas. Općenito, za Japan se neopravdano kaže da je užasno skup. Ne mogu reći da je jeftin, ali srećom po naš novčanik, pokazao se kao puno pristupačniji od očekivanog. Hvala mu na tome.

 

 undefined

undefined

undefined

undefined

undefined

 

 

 Autor: Adriana Karuza

Fotografije: Vedran Karuza

Čitaj na Kruzovi

Kruzovi Facebook

Kruzovi Instagram