Avantura iz prošlosti: Dinopark Funtana, zabava za cijelu obitelj

Avantura iz prošlosti: Dinopark Funtana, zabava za cijelu obitelj

Prije ili kasnije, mnogi mališani ostanu fascinirani svijetom dinosaura. Možda ih već znaju sve redom, a možda ih tek trebaju otkriti - u oba slučaja, Dinopark Funtana odlična je destinacija za obiteljski izlet. Smješten u samom srcu Istre, nedaleko Poreča, dovoljno je blizu Rijeci za jednodnevnu avanturu. Pokretni dinosauri od 2009. godine, kada je park otvoren, obitavaju u prekrasnoj prirodi, okruženi šumom, na više od 1.5 kilometara drvenih staza od kojih dio prolazi starim kamenolomom.

undefined

Da ne bi sve ostalo na praznim pričama, valja reći da su u razdoblju krede, prije 80 do 140 milijuna godina, po istarskom poluotoku doista hodali dinosauri. Prvo otkriće prisutnosti dinosaura u Istri dogodilo se 1934. godine. Austrijanac Adolf Bachofen-Echt, tvorničar piva i strastveni paleontolog, pronašao je na području rta Ploče na Velom Brijunu otiske dinosaura.

undefined

Tijekom sljedećih desetljeća tragovi stopa pronađeni su na još nekoliko mjesta:, na poluotoku Marlera pokraj Medulina i na obližnjem otočiću Levan. Tragovi se nalaze i na otočiću Fenoliga te u jednom manjem zaljevu u Premanturi. Najveće otkriće uslijedilo je 1992. godine kada je Dario Boscarolli, ronilac iz Monfalconea, slučajno na morskom dnu kod Bala, otkrio nalazište kostiju. To je prvi i zasad jedini otkriveni ostatak kostiju dinosaura na cijelom području Sredozemlja.

undefined

Pronađene kosti govore o postojanju barem desetak vrsta dinosaura. Jedan od njih je brachiosaur, biljožder, jedan od najvećih koji su postojali na zemlji, čija je dužina tijela iznosila 20 do 25 metara, a samo dužina vrata gotovo 10 metara. Na svjetskom kongresu paleontologa u Pekingu, 1995. godine, ovaj je najnoviji nalaz prezentiran kao otkriće godine te su tada Bale-Valle uvrštene u Svjetski popis paleontoloških nalazišta. Dio izronjenih kostiju izložen je u Balama.

undefined

Jedinstveni nalazi stopa i kostiju dinosaurusa bili su glavni poticaj, a želja za upoznavanjem šire javnosti s tim nevjerojatnim stvorenjima dodatno je punila entuzijazam potreban za nastanak Dinoparka Funtana..
U Dinoparku ćete tako proći ćete kroz razne dijelove svijeta, kroz mnoga vremenska razdoblja i upoznati više od pedeset različitih dinosaurusa – sve kako biste dobili što širu i potpuniju sliku o ovim čudesnim bićima.
Ono što Dinopark čini posebnim jest to što su makete dinosaurusa pokretne, glasaju se i napravljene su u prirodnoj veličini! Možete ih doživjeti šetajući parkom u predivnoj gotovo netaknutoj prirodi diljem drvene staze duge 1.5 km. Staza je dijelom je u šumi, a dijelom na otvorenom; dijelom je na zemlji, a dijelom iznad stijena; dijelom je ravna, a dijelom strma – i na taj način u potpunosti pruža nezaboravno i autentično iskustvo ovih veličanstvenih stvorenja!

Od svog otvorenja Dinopark Funtana je iz godine u godinu širila svoju ponudu, pa osim dinosaura danas nudi i druge zabavne aktivnosti za cijelu obitelj.

undefined

U SHOW ARENI koja obuhvaća čak 1000 sjedećih mjesta izvode se dnevne predstave VARIATE CIRKUS. Unutar arene nalazi se i restoran, dino kino i dječja igraonica. Izvan arene nalaze se razne atrakcije za najmlađe: mini lunapark, dječji vlakić, trampolini, vrtuljci, dino streljana i igralište. Jedan od nezaboravnih doživljaja koje možete iskusiti u Dinoparku Funtana je jahanje na dinosaurima i poni konjima. 

undefined

U ponudi su još i provod na ljuljajućem gusarskome brodu Tortuga, adrenalinska vožnja na vrtuljku DRAGON COASTER, radionica iskopavanja kosti dinosaura FOSSIL SAFARI te SEA MONSTERS, izlošci pretpovijesnih morskih stvorenja u prirodnoj veličini. Naš FOSSIL SHOP omogućuje vam da uspomenu na ovo putovanje u pretpovijesno doba ponesete sa sobom kući. 

undefined

Kako bi ovo iskustvo zaista bilo nezaboravno, zabavni dio programa i sve predstave u Dinoparku su besplatne.

undefined

Ukratko, svaki član obitelji u Dinoparku Funtana pronaći će ponešto za sebe, a dojmovi mališana koji su ga već posjetili najbolja su garancija tome. Za sve dodatne informacije o Dinoparku, posjetite i njihovu službenu stranicu.

Foto: Dinopark Funtana
Autor: Extravagant