La Traviata

La Traviata

 

Obnovom jednog od najizvođenijeg djela u svijetu opere, mladi solisti Opere Slovenskog narodnog gledališta Urška Arlič Gololičič kao tragična heroina Violetta Valery i Aljaž Farasin kao Alfredo Germont uz međunarodno poznatog maestra Tibora Bogányija, unose novu osjećajnost u „staru“ Traviatu. Svečana obnova održala se u ponedjeljak, 20. travnja 2015. s početkom u 19:30 sati na sceni HNK Ivana pl. Zajca Rijeka.

Marin Blažević, ravnatelj Opere HNK Ivana pl. Zajca istaknuo je kako je predstava „La Traviata“u režiji Janusza Kice iz 2009.  obnovljena i vraćena na repertoar upravo stoga jer je režijski jedna od najzanimljivijih koje je vidio, a u novoj obnovi prenijet će energiju i ispričati ljubavnu priču koja će zbog melodioznosti i mladosti protagonista, svojom uvjerljivošću i ljepotom publiku dovesti do suza.


traviata_ivanicavunidariob_ecichzbor.jpg


Maestro Tibor Bogányi,šef- dirigent Panonskog filharmonijskog orkestra iz Pečuha i gost brojnih europskih i svjetskih pozornica,napomenuo je kako mu je ovo prvi operni angažman u Hrvatskoj te da mu je veliko zadovoljstvo gostovati u riječkom kazalištu, a smatra da će Rijeka uskoro postati važno operno središte ne samo u Hrvatskoj već i u Europi. Također je rekao kako je glazba jezik koji je razumljiv i pripada svima te je njena energija snažno prisutna na pozornici tijekom proba i kako je to vjerojatno jedan od razloga što se od samog početka rada osjećao kao da s orkestrom i solistima radi već godinama.

Zvijezde opere Urška Arlič Gololičič i Aljaž Farasin oduševljeni su riječkim kazalištem i međusobnom energijom članova ansambla i orkestra.


traviata_aljafarasinrobert_kolar.jpg


Operni prvak Robert Kolar ulogom Giorgia Germonta se nakon tri godine, u statusu prvaka,  vratio u ansambl riječke Opereu kojem sada , kako je rekao, vlada nova, pozitivna i kreativna energija.

U ostalim ulogama pojavljuju se Ivanica Vunić, Ana Majdak u alternaiji s Katarinom Toplek, Aljaž Farasin, Marko Fortunato, Saša Matovina, Dario Bercich, Siniša Štork, Davor Lešić, Darko Matijašević i Siniša Oreščanin.

Kostimografkinja ove opere je Irena Sušac, scenograf Marko Japelj, oblikovatelj svjetla Zoran Mihanović, koncertni majstor Romeo Drucker, a zbor je uvježbao Igor Vlajnić.

Marin Blažević ujedno je i najavio Međunarodno natjecanje mladih opernih pjevača „Zinka Milanov“ koje će se održati u sklopu Riječkih ljetnih noći, a prijave su otvorene do 15. lipnja 2015.
Generalni pokrovitelj svečane obnove „Traviate“ je HEP.

 

traviata_aljafarasinurkaa_rligololii.jpg