HNK Ivana pl. Zajca - Orašar

HNK Ivana pl. Zajca - Orašar

 

Blagdani su najljepši u HNK Ivana pl. Zajca gdje nas u siječnju 2016.godine očekuje predivna blagdanska priča „Orašar“, baletni obiteljski klasik Petra Iljiča Čajkovskog u koreografiji i režiji Ronalda Savkovića i pod dirigentskim vodstvom maestra Igora Vlajnića.

Orašar je jedno od najljepših djela klasične baletne literature, a tradicionalno se uobičajilo njegovo prikazivanje upravo u prosincu, uoči božićnih blagdana. U sto dvadeset godina od praizvedbe popularnost Orašara kod publike, osobito kod djece, stalno je rasla i danas je to najizvođeniji balet na svijetu te vjerojatno ne postoji nijedna generacija mladih koja nije odrasla uz njega. Toliku popularnost daje mu iznimna glazba, priča i koreografija, ali i činjenica da je vrlo malo djela nastalo u savršenoj simbiozi dvaju istinski velikih umjetnika kakvi su bili skladatelj Čajkovski i pisac libreta te koreograf Marius Petipa. Glazba Čajkovskoga uvijek potiče na ples, a to je u potpunosti iskoristio veliki koreograf Carskih ruskih kazališta Marius Petipa te je kao veliki baletni znalac dao Čajkovskome smjernice za stvaranje glazbenog predloška. Iako se nakon nekog vremena morao povući iz projekta u nastajanju i prepustiti ga svojem asistentu Levu Ivanovu, do danas njegov udijel u nastanku Orašara kao i pojedini koreografski dijelovi nose pečat Petipaa. Priča o djevojčici koja ispod bora pronalazi nesvakidašnji dar, drvenog orašara kojim se razbijaju orasi i s njime proživi čudesne dogodovštine u izmaštanom svijetu, preuzeta je od E. T. A. Hoffmanna u obradi A. Dumasa oca. No, dok je priča u originalu bila zastrašujuća, u obradi Čajkovskoga i Petipaa stvorena je čudesna glazbeno – plesna bajka u kojoj djevojčica Klara, zajedno s lutkom Orašarom, koji se pretvara u Princa proputuje nezaboravne prostore i doživi zanimljive susrete. Za sve Klarine doživljaje zaslužan je njezin ujak Drosselmeyer, čudan čovjek čarobnjačkih moći koji rado zabavlja djecu svakojakim trikovima i čudima. Nakon što omogući Klari divnu avanturu koja ispuni njezine snove, on je vraća u sigurnost njezine obitelji, a sam nestaje u noći.

 

HNK Rijeka za početak nove 2016.godine daruje Vas sa dvije ulaznice za 4.siječanj u 19:30h i sa dvije ulaznice za 5.siječanju 19:30h. Prijave u inbox Extravagant facebook page-a.