Ordinacija Manestar - Kemijski piling

Ordinacija Manestar - Kemijski piling

Danas smo u društvu mr.sc. Tea Manestar Blažića dr.med., spec. dermatologije i venerologije kako bismo saznali sve o kemijskom pilingu koji u ordinaciji Manestar koristi za uklanjanje raznih promjena na koži i potiče obnovu kože. 

1. Otkrijte nam što je zapravo kemijski piling?
Kemijski piling (kemoeksfolijacija) je medicinski postupak u kojemu se koriste kiseline s ciljem uklanjanja raznih promjena na koži i poticanju obnove kože. To se postiže uklanjanjem mrtvih stanica i međustanične tvari na površini kože što potiče regeneraciju gornjeg sloja kože (epidermisa), te mijenjajući mikroarhitekturu dubljeg sloja kože (dermisa), stimulacijom stanica (fibroblasta), razgradnjom starih i stvaranje novih kolagenih vlakana, stvaranjem hijalurona i elastičnih vlakana. Ovisno o kiselini i koncentraciji kiseline koja se koristi može se postignuti vrlo površinski, površinski, srednje duboki ili duboki piling kože.

2. Zanimljivo je da je prvi zapis o kemijskom pilingu star više od 3500 godina i potječe još iz starog Egipta. Točno?
Tako je. Želja za pomlađivanjem lica i tijela postoji od antičkih civilizacija. Prvi zapis o kemijskom pilingu ima više od 3500 godina i potječe iz starog Egipta. Stari Egipćani koristili su životinjska ulja, sol, alabaster i kiselo mlijeko. Navodno je i Kleopatra koristila takve metode uljepšavanja kože. Ono što nisu poznavali su aktivne sastojke tih preparata, a to su bili mliječna kiselina i alfa-hidroski kiseline koje se i danas koriste za kemijski piling. Stari Grci i Rimljani koristili su i brojne druge prirodne sastojke za uklanjanje pjega i bora - kamen vulkanskog podrijetla, tamjan, razne smole. U 19. stoljeću liječnici i prvi dermatolozi počeli su eksperimentirati raznim kemijskim pripravcima za uklanjanje pjega na koži. Nakon više od stoljeća medicinskih istraživanja danas imamo na raspolaganju brojne učinkovite kiseline i kombinacije kiselina koje se koriste za kemijski piling. Bez obzira na brojne nove metode (laser, radiofrekvencija, ultrazvuk...) kemijski piling zauzima značajno mjesto u estetskoj medicini, te u dermatologiji za liječenje određenih bolesti i uklanjanju brojnih promjena na koži. Zbog toga potraga za još boljim kiselinama za kemijski piling nije prestala.

3. Da li su kiseline štetne za kožu?
Kiseline koje se koriste za kemijski piling nisu štetne za kožu ako se koriste na pravilan način. Naprotiv, dokazalo se da kiseline koje se koriste za kemijski piling pozitivno djeluju na kožu na više načina (uklanjaju mrtve stanice, stimuliraju sintezu kolagena....). Kada se spominje kiselina najčešće se pomisli na sumpornu kiselinu ili neku drugu opasnu kiselinu, međutim postoje tisuće vrsta kiselina koje su dio našeg svakodnevnog života. Dovoljno je napomenuti octenu kiselinu koja je osnovni dio octa, DNK i RNK – osnovne molekule života koje se nalaze u svim našim stanicama s po kemijskom sastavu su kiseline, jabučna kiselina (ima je puno u jabukama), limunska kiselina (u velikim količinama se nalazi u limunu), piruvična kiselina (velike količine nađene su u kruškama), askorbinska kiselina (poznatija kao vitamin C), mliječna kiselina, itd.

4. Kako znati dali je potreban tretman kemijskim pilingom?
Pristup je individualiziran i preporuku za kemijski piling i vrstu kemijskog pilinga može dati specijalist dermatolog nakon uvida u stanje kože, tip kože, dijela tijela koji se želi tretirati i promjena na koži koje se ukloniti ili smanjiti (pjege, bore, ožiljci, strije, akne, proširene pore...).

5. Postoji li dobna granica za kemijski piling?
Ne. Može s primijeniti u bilo kojoj životnoj dobi. Nakon pregleda, liječnik može odgovoriti koji kemijski piling je primjeren za određenu osobu.

6. Koje kiseline se koriste?
Za kemijski piling korisite se brojne kiseline, razne koncentracije kiselina te kombinacije kiselina. Najčešće se koriste slijedeće kiseline i njihove kombinacije: glikolna kiselina 20-70%, salicilna kiselina 15-30%, mandelična kiselina 20-40%, trikloroctena kiselina 2-40%-, piruvična kiselina 20-60%, mliječna kiselina 5-20%, rezorcin 5-15%, fenol 45-80%. Osim navedenih postoje i druge kiseline koje se koriste za kemijski piling. 

7. Kemijski piling "voćnim kiselinama" (alfa-hidroksi kiseline, AHA – engl. alpha hydroxy acid). O čemu je riječ?
U skupinu AHA kiselina ubrajaju se glikolna kiselina, mandelična kiselina, limunska kiselina... Kemijski su to jednostavne molekule, može ih se naći u voću ("voćne kiseline") i često se koriste u kozmetičkim preparatima (u malim količinama). Možda najpoznatija je glikolna kiselina koja se često koristi u kozmetičke i terapijske svrhe. Nakon tretmana glikolnom kiselinom, regenerirana koža obično je glađa, manje naborana nego stara koža i boja kože je ujednačenija. Glikolnom kiselinom uklanja se "mrtvi" sloj kože (rožnati sloj) i potiče se kožu na stvaranje novog sloja. Glikolna kiselina se najčešće koristi za male (plitke) bore, kao dodatna terapija akni, smanjivanju pora na licu, blagom "zatezanju" kože", uklanjanju tamnih pjega i mrlja, ali koristi i za brojne druge svrhe. Budući je to blagi kemijski piling, najčešće je potrebno nekoliko tretmana za postignuti željene rezultate (4-12 tretmana). Postupak traje 5-20 minuta ovisno o dijelu tijela koje se tretira, koncentraciji kiseline i osjetljivosti kože (tijekom cijelog postupka liječnik prati reakciju kože). Između pilinga preporuča se ne izlagati se UV zrakama (sunce i solarij), te stavljati zaštitni faktor. Koža nakon pilinga je suha i potrebno je stavljati hidratantnu kremu. Tretmana se ponavlja u razmacima od 2-4 tjedna.


PRIVATNA SPECIJALISTIČKA ORDINACIJA ZA DERMATOLOGIJU I VENEROLOGIJU
mr.sc. Teo Manestar Blažić dr.med., spec. dermatologije i venerologije
Riva Boduli 7, 51000 Rijeka
tel. (051) 312 028, mob. 099 2466 857
E-mail: teo.manestar.blazic@ri.t-com.hr
www.ordinacija-manestar.hr

 Radno vrijeme:
ponedjeljak 15-18, srijeda 9-12, utorak, četvrtak i petak 9-12 i 15-18 i po dogovoru