Kutak ljepote i zdravlja – Zdrave i lijepe noge

Kutak ljepote i zdravlja – Zdrave i lijepe noge

Kapilari i vene na nogama osim što su estetski problem, kod nekih žena mogu uzrokovati i bol, te neugodu. Također, mogu biti i simptom problema s cirkulacijom.

Sve odgovore vezane za problem vena i kapilara, te kako ih ukloniti pronašli smo u Privatnoj specijalističkoj ordinaciji za dermatologiju i venerologiju mr. sc. Teo Manestar Blažić.

 

1. Što uzrokuje, te kako nastaju kapilare i male vene na nogama?

Jedan od najčešćih problema žena su kapilare i male vene na nogama. Najčešće su samo estetski problem, ali mogu biti i zdravstveni, jer se mogu upaliti, svrbjeti i peći. S godinama ih se sve više pojavljuje i postaju sve veće. Glavni čimbenici zbog kojih nastaju su genetika, problemi u dubokoj venskoj cirkulaciji, trudnoća, prekomjerna tjelesna težina, dugotrajno stajanje i sjedenje, te vrućina. Većina tih čimbenika djeluje na usporavanje venske cirkulacije, a posljedica toga je širenje vena i pojava kapilara na površini kože.

 

2. Kako spriječiti razvoj vena i kapilara?

Moj savjet je da noge ne treba izlagati prevelikoj vrućini poput vruće kupke. Kod duljeg sjedenja i stajanja potrebno je malo prošetati, otprilike svakih 30 minuta. Također, izbjegavati nošenje elastičnih čarapa. Što više hodati i vježbati mišiće nogu, te uzimati lijekova za poboljšanje venske cirkulacije.

 

3. Po vama, kada je najbolje započeti uklanjanje kapilara i malih vena na nogama?

Uklanjanje kapilara i vena može se započeti i na početku, kada ih je svega nekoliko, a uklanjanje ne utječe na stvaranje novih kapilara i vena. Ako ih je manje obično ih je i lakše ukloniti. Ne postoji dobna granica za uklanjanje kapilara i vena. Netko već u mladosti ima kapilare na nogama ili proširene vene, dok ih netko počne primjećivati tek u srednjoj životnoj dobi. Kapilare i male vene češće se vide u žena, ali ih se često vidi i u muškaraca.

 

4. U koje doba godine je najbolje pristupiti tretmanu uklanjanja vena i kapilara?

Tretmani uklanjanja provode se tijekom jeseni, zime i proljeća (obično od listopada do svibnja). Tijekom ljeta izbjegavaju se zahvati na venama i kapilarama zbog vrućine i izlaganja suncu.

 

5. Kako se uklanjaju manje vene i kapilare na nogama?

Metoda koja se najdulje koristi u medicini su kirurško uklanjanje vena i sklerozacija vena i kapilara. Novije tehnologije za uklanjanje kapilara su laser, IPL i radiofrekventa elektrokoagulacija.

 

6. A, koja je najučinkovitija metoda uklanjanja kapilara na nogama?

Potrebno je napomenuti da ne postoji univerzalna i 100% učinkovita metoda uklanjanja kapilara. Izbor metode ovisi o položaju, veličini, boji i rasporedu kapilara. Za dobivanje najboljih rezultata često se koristi više metoda.

 

7. Nedavno ste predstavili i novu metodu u ordinaciji. O čemu je riječ?

Najnovija tehnologija koja se danas koristi je radiofrekventna elektrokoagualacija. Ona se najčešće koristi za male površinske kapilare crvene boje koje se često teško uklanjaju drugim metodama. Postupak je gotovo bezbolan – osjeti se samo blago peckanje tijekom tretmana. Na kapilaru se postavi tanka iglica, debljine oko desetinke milimetra kroz koju prolazi struja visoke frekvencije (to se osjeti kao blago peckanje). Istog trenutka kapilara nestane. Tretman obično traje od pet minuta do desetak minuta (ovisno o tretiranoj površini). Nakon tretmana potrebno je tretirano područje mazati s kremom za njegu. Nekoliko dana nakon tretmana nastanu krastice na površni kože koje nestanu kroz 3-4 tjedna.

 

undefined


8. Koliko je tretmana potrebno za uklanjanje vena i kapilara na nogama?

Broj tretmana je individualan i ne može se sigurnošću predvidjeti. Obično je potrebno 1 do 3 tretmana, a broj tretmana je veći u osoba koje imaju veliki broj kapilara i vena na nogama. Obično se u takvima slučajevima kroz svaki tretman uklanja samo dio kapilara i vena. Najčešće se u prvom tretmanu uklone male vene i veće kapilare, a u slijedećim tretmanima veće vene.


undefined


Autor: Extravagant