Koliko ste upoznati s EMDR terapijom i je li ona pravi odabir za vas?

Koliko ste upoznati s EMDR terapijom i je li ona pravi odabir za vas?

Eye movement desensitization and reprocessing - EMDR


U nastavku teksta nastojat ćemo vam približiti jednu noviju terapijsku tehniku koja je još od svojeg nastanka, 1989. godine, izazvala veliku pažnju ne samo u svijetu psihologije već i u svijetu medicine. Da budemo precizniji, ono što je najvećim djelom izazvalo ovakav brz i pozitivan interes stručnjaka i klijenata su rezultati ovakvog rada nakon intervencije koji su zbog svoje efikasnosti govorili sami za sebe.

Eye movement desensitization and reprocessing, skraćeno EMDR, je strukturirana psihoterapijska metoda koja kombinira osnovne psihoterapijske tehnike poput imaginacije, kognitivnih tehnika i tehnika samokontrole s bilateralnom senzornom stimulacijom. Koristi dvostruki fokus pažnje, istovremenu usmjerenost na neugodna sjećanja koja proizvode emocionalnu uznemirenost i na bilateralnu senzoričku desenzitizaciju. EMDR terapija ubrzava procesuiranje informacije emocionalno uznemirujućeg sadržaja. Intervencija EMDR-a je empirijski dokazan pristup koji se koristi u terapiji traume, a u posljednje vrijeme se sve više koristi na ostalim područjima. Tako je svoju primjenu pronašla i kod pomoći pacijentima sa somatskim tegobama kao i kod osoba koje se nalaze u posebno stresnim situacijama i stanjima koji im svojim intenzitetom predstavljaju ometajući faktor u svakodnevnom funkcioniranju.

Ovakav rad može se koristiti na dva načina. Jedan je u sklopu uobičajene psihoterapije, posebno kod tema koje su osobi teže za verbalizaciju, čime doprinosi sveukupnoj efikasnosti terapijskog rada. Drugi je isključivo za rad na jednom stanju koje se kroz jasnu strukturu u točno određenom broju seansi rješava njihovom desenzitizacijom.

EMDR terapija posebno je pogodna kod klijenata koji se na brz i visoko učinkovit način žele riješiti negativnih mentalnih stanja.

Kako prepoznati kada se trebam javiti?

Kada biste u razgovoru s osobom koja vam je bliska shvatili da je njezina situacija koju je proživjela za nju blokirajuća na način da joj izaziva emocionalna stanja i reakcije zbog kojih i sami osjećate potrebu da joj pomognete ili biste najradije sami svojim snagama to riješili za nju, to je vaš signal da postoji tema koja u vašem životu zauzima previše prostora koje je planirano za vaše zadovoljstvo, ispunjenost i sreću.

Ponekad naša stanja, traume, stresne situacije i somatske tegobe izvana izgledaju kao paket drugih, a iznutra su potreba našeg uma i tijela da se oslobodi skrivenog tereta.
Više na www.psi-sano.hr

Psi sano j.d.o.o. za psihološku djelatnost

Pomerio 21, Rijeka

TEL: 051 262324

MOB: 091 5032249

e-mail: ines.denona@ri.t-com.hr