Homeopatija i Osteopatija

Homeopatija i Osteopatija

U centru Rijeke, na istoj adresi postoji prava oaza zdravlja. U Vitarsu, Andrije Medulića 4/1 se pružaju osteopatski tretmani, dok Sana Mente, Andrije Medulića 4/1 posjećuju oni koji zdravstvene tegobe rješavaju uz pomoć homeopatije.

Homeopatija je komplementarna medicina za cjelovito mentalno, emocionalno i fizičko liječenje, te ima holistički pristup čovjeku, prepisujući lijekove koji stimuliraju (potiču) spontani obrambeni sustav tijela koristeći minimalnu dozu lijeka. U homeopatiji se polazi od stava da je bolest u stvari posljedica disharmonije životne ili vitalne sile, a cilj homeopatskog tretmana je jačanje obrambenog sustava i vraćanje harmonije svake osobe. Zato je jako važan individualni pristup svakom čovjeku zasebno.


undefined


U homeopatskom razgovoru se stječe živa i puna slika osobe na emocionalnoj, fizičkoj i mentalnoj razini, koje i samoj osobi pruža mogućnost svjesnog razmatranja najbitnijih i najintimnijih područja njegovog života. Kad sve obuhvatimo možemo odrediti homeopatski pripravak.


undefined

undefined


Homeopatska terapija ne potiskuje simptome, kojima se tijelo trudi uspostaviti prirodnu ravnotežu, nego tretira uzrok tegoba, a temelji se na zakonu sličnosti, drugim riječima svaka tvar koja može izazivati simptome u zdrava čovjeka može liječiti simptome u bolesna čovjeka- slično se liječi sličnim. 

U liječenju koriste se prirodni sastojci, najčešće biljnog, mineralnog, životinjskog porijekla i supstance biološkog i mikrobiološkog podrijetla. Sigurna je i za trudnice, novorođenčad, za oslabljene starije osobe, te za bolesnike koji su preosjetljivi na druge lijekove. Nema nuspojava ni štetnih učinaka. Može se koristiti uz klasičnu medicinu pri čemu se ove dvije vrste liječenja upotpunjuju. 

Homeopatskim liječenjem postižu se odlični rezultati i rješavaju brojne akutne i kronične tegobe, mogu se liječiti sve bolesti ili barem pomoći bolesniku u kontroliranju bolesti. Pomaže kod širokog spektra tegoba koje obuhvaćaju i anksioznost, glavobolje, migrene, bolove u koštano-mišićnom sustavu... 

Homeopatijom se smanjuju i tegobe nakon operativnih zahvata. Stvara se specifična otpornost prema zaraznim bolestima kod osjetljive djece i odraslih, a tu je i posebna indijska metoda kojom se djeluje na smanjivanje tumorskih stanica u tijelu i olakšavanje tegoba.

 

undefined

undefined

undefined

undefined


SANA MENTE

OBRT ZA HOMEOPATIJU

vl. Vedrana Njegovan

Andrije Medulića 4/1 

Mail: vedrana.nj@gmail.com

Tel: 091 561 3537


S druge strane, Osteopatija je znanost, vještina, filozofija zasnovana na osteopatskoj dijagnostici, preciznim palpatornim (manualnim) zahvatima i precizno definiranim načelima: svaki sustav ovisi o drugom, dobra cirkulacija je neophodna za dobro zdravlje, zdrava i pokretljiva struktura ima dobru funkciju, osobni vitalni potencijal je dio našeg zdravstvenog mehanizma, homeostaza i autoregulacija daju mogućnost samoizlječenja. Pristup je globalan i traži uzrok funkcionalnog poremećaja, a ne tretira samo simptome. Tijelo se gleda globalno i holistički, te se poštuje individualnost svake osobe.


undefined

undefined

undefined


Inače, začetnik osteopatije je američki liječnik i kirurg Andrew Taylor Still koji je 1872.godine utemeljio principe osteopatija, a koja se danas primjenjuje u cijelome svijetu, te je komplementarna medicini, fizioterapiji, logopedima i drugim zdravstvenim pristupima. U Hrvatskoj Hrvatska akademija osteopatije postoji više od 15 godina.

Primjenom osteopatskih tehnika, osteopat oslobađa tenzije u tkivu, poboljšava prokrvljenost, što utječe na smanjenje bola, poboljšanje pokretljivosti i opće dobro funkcioniranje organizma. Osteopatska terapija počinje anamnezom tj. navodima bolesnika o vlastitoj bolesti, njenim simptomima i problematici. Slijedi detaljan pregled kako bi se sagledalo stanje organizma, statičko stanje mišićno-koštanog sustava, te vidljive promjene. Upotpunjuje se testovima kretanja, a često se već u testovima primjeni tehnika i izvrši korekcija. Tehnike se sve izvode rukama bez korištenja aparata ili pomagala.


undefined


Pri završenom osteopatskom pregledu izrađuje se plan terapije koji se sastoji od osteopatskog pristupa liječenju, individualno definiranog za svakog pacijenta. Zbog holističkog pristupa, osteopatija predstavlja efikasnu manualnu terapiju koja potiče fiziološko stanje tjelesnih struktura, održava dobru funkciju svih sustava tijela, njihov funkcionalni sklad (lokomotorni, neurološki, urogenitalnih, kardioloških, pulmoloski, endokrinološki), uklanja bol i pozitivno djeluje na psihičko stanje čovjeka.


undefined


Nekoliko načina rada: 

Strkturalni - za tretiranje mišića, ligamenata, zglobova, kostiju...najčešće se primjenjuje kod bolova u leđima, ramenima, koljenima, laktovima, zapešću, prstima, kod iščašenja gležnjeva, skolioze i čeljusnog zgloba;

Visceralni - za tretiranje unutarnjih organa, probavne smetnje, kolitis, zatvor, nadimanja, hijatalne hernie, menstrualnih bolova;

Kraniosakralni -za tretiranje glave, sinusa, kosti lica, središnjeg sustava za upravljanje mozga i kralježnice moždine, pomaže kod sinusitisa, alergija, zujanja u ušima, migrena, glavobolja, ukočene vratne kralježnice, teškoća s koncentracijom, tjeskobe i depresija;

Prevencija funkcije kralježnice je važna, jer je ona središnji dio našeg tijela koji nosi glavu, održava ravnotežu, usklađuje pokret. Povezana je s prsnim i zdjeličnim obručom koji štite organe, te se razne tegobe mogu povezati sa bolom u kralježnici.

Osteopatija je nježna terapija koja ima veliku primjenu kod djece. Može se koristiti od začeća tj. kod trudnica, pa dalje kroz cijeli život. Koristi se i preventivno nakon traumatičnog poroda, kod problema s hranjenjem, slinjenjem, zatvora, grčeva, kod djece sa posebnim potrebama, hiperaktivnosti, dezorjentacije, poteškoća s učenjem, za optimalizaciju mišićnog tonusa, nakon traumatičnih padova, kod skolioze, kao relaksacija, kod priprema za sportska natjecanja, te za povećanje vlastitih unutarnjih potencijala.


undefined

undefined


VITARS 

OBRT ZA OSTEOPATSKE TRETMANE 

vl. Draženka Tataj 

Andrije medulića 4/1

Mail: drazenkatataj@gmail.com

Tel: 091 225 8495
Fotografije: Željko Jurešić