Homeopatija i akutne bolesti kod djece - kašalj

Homeopatija i akutne bolesti kod djece - kašalj

Kašalj je još jedan simptom  koji se često javlja kod djece i zabrinjava roditelje, naročito kada se javlja usred noći. 

Homeopatija kao prirodna metoda liječenja i u ovom problemu je vrlo efikasna.
 
Kašalj predstavlja zaštitnu  reakciju organizma s ciljem pročišćavanja dišnih putova od sluzi kao suvišne izlučevine ili stranog tijela. Kao simptom može ukazivati na virusnu infekciju poput obične prehlade ili biti dio kliničke slike akutnog laringitisa, bronhitisa, ili pak biti nadražajni uslijed postnazalnog slijevanja iz nosa. 
Također kašalj može biti jedan od simptoma kroničnog bronhitisa, opstruktivnog bronhitisa, astme, ali može biti i psihogeno uvjetovan.
Prema zvučnoj manifestaciji razlikuje se suhi i produktivni kašalj.

Mnogi homeopatski lijekovi pokazuju odlične rezultate kod problema kašlja.

Da bi liječnik-homeopat odabrao ispravan lijek važno je dobiti odgovore na sljedeća pitanja:

- je li kašalj suh ili produktivan; ako postoji sekret važna je informacija o njegovoj boji, gustoći, mirisu; 
- u koje doba se javlja, danju ili noću i kada je pogoršanje
- utječe li položaj tijela na pogoršanje ili poboljšanje kašlja
- traži li dijete piti ili ne te kako hrana i tekućina utječu na kašalj
- utječu li određene okolnosti na pojavu ili pojačanje kašlj (hladnoća,vlaga, nagla promjena temperature, vjetar, emocije...)
- ima li zviždanja, hroptanja tijekom disanja
- odljepljuje li se sekret ili ne tijekom kašlja
- javlja li se uz kašalj povraćanje, nekontrolirano mokrenje...
- kako je dijete raspoloženo tijekom bolesti (nemoćno, ne želi se micati, ne želi da ga se dira, traži svježi zrak, plačljivo, traži da ga se nosi, mora sjesti u krevetu u toku napada kašlja, drži se za grudni koš dok kašlje itd.

Umijeće homeopatije leži u individualnom pristupu i analizi cjelokupnog, stanja tako da je osim fizičkih simptoma važna i mentalna i emocionalna slika stanja djeteta.

undefined

Neki od homeopatskih lijekova koji se koriste kod kašlja:

Aconitum se preporučuje kod iznenadnog napada kašlja koji može biti suh, bolan i uz hripanje. Ove simptome često može pratiti velika zabrinutost i strah.

Bryonia se primjenjuje također kod suhog kašlja s probadajućom boli u prsnom košu. Dijete će se držati za prsa dok kašlje, svaki pokret mu pojačava bol zbog čega će ležati vrlo mirno u krevetu. Dijete je izrazito žedno.

Drosera  se koristi kod suhog kašlja koji može biti vrlo žestok, tako da dijete ne može doći do zraka pa može postati i cijanotično. Kašalj je najčešći noću po lijeganju u krevet ili iza ponoći, a danju je dijete uglavnom dobro.

Spongia  pomaže isto kod suhog, golicajućeg, iritirajućeg kašlja, kašlja poput laveža. Može se pojaviti kod astme noću tokom spavanja. Pijenje pogotovo toplih napitaka olakšava, a također može olakšati naginjanje prema naprijed.

Rumex je koristan kod suhog, iritirajućeg kašlja s osjećajem škakljanja u grlu. Pogoršava se udisanjem hladnog zraka, a olakšava pijenjem tekućine i cucanjem bombona.

Ipecacuanha se koristi kod vlažnog kašlja, ali kod one djece čiji napadaji kašlja završavaju refleksom povraćanja. Muči ih sekret koji je teško iskašljati iz pluća, a može sadržavati i tragove krvi. Ponekad može doći i do prekida disanja od jakog kašlja.

Anmtimonium tartaricum  se koristi kod "vlažnog" kašlja, s hroptanjem u plućima, sekret je teško iskašljati. Može biti indiciran za bronhitis kod male djece jer nemaju dovoljno snage da izbace sluz. Dijete koristi pomoćnu muskulaturu da bi moglo disati.

Pulsatilla – dijete je plačljivo, ima želju za pažnjom i maženjem. U zatvorenom i toplom nos je začepljen, a na otvorenom i hladnom ima žuto zeleni sekret. Kašalj je suh navečer i noću, a vlažan ujutro i danju. Dijete nije žedno.

Phosphorus  je indiciran kod djece s učestalim bronhitisima i kašlja koji može pratiti i najmanju prehladu. Može se javiti promuklost i povremeno krvarenje iz nosa. Ovaj lijek pokriva i dugotrajni golicajući kašalj kao i preležanu upalu pluća. Tipično vrijeme pogoršanja je suton i večer. Ova djeca su vrlo druželjubiva, plaše se mraka, često noću dolaze kod roditelja u krevet. Dijete je dosta žedno i voli hladna pića. 

Ovo su samo neki od lijekova koji pokrivaju simptom kašlja. 

Ponovo naglašavam da je uz kašalj kao simptom važno znati procijeniti i ostale prateće signale kao i psihološki status djeteta.  Zato je uvijek dobro kontaktirati i konzultirati se s liječnikom-homeopatom. 


Dr. med. Gordana Kučan
liječnik homeopat i psihoterapeut
Ul. Erazma Barčića 9, Rijeka
091 794 24 75; 051 677 720
kucangg@gmail.com