Pilatesom do zdravlja

Pilatesom do zdravlja

Funkcioniranje svih dijelova tijela važan su preduvjet za zdravo i funkcionalno tijelo. Disbalans u jednom području znatno utječe na ostatak tijela i uzrokuje disbalanse u čitavoj našoj posturi koji neminovno vode ka ozljedama.

Stopala, na kojima provodimo veći dio života, su vrlo bitan dio lokomotornog sustava. Njihovo zdravlje i funkcionalnost ovisi o svim strukturama za koje su vezana – skočni zglob, mišići potkoljenice, ligamenti, tetive. Nedostatak ili smanjenje mobilnosti i fleksibilnosti u tim strukturama, dovodi do ozljeda, bolova i otežane pokretljivosti.

Jedna od vježbi za sprečavanje navedenog je ''zatezanje i ispružanje'' stopala ili stručnim jezikom dorzalna i plantarna fleksija. Neizostavni je dio svih naši Pilates treninga, što grupnih na prostirci, što individualnih na Pilates spravama.

Vježba se može izvoditi na dva načina:

1. na prostirci bez ikakvih rekvizita – sjedeći ili ležeći izvodimo pokret zatezanja/ ispružanja u skočnom zglobu

2. uz pomoć nekog od rekvizita odnosno u prikazanom slučaju na Pilates spravi gdje zbog opterećenja dobivamo veću amplitudu pokreta.

Izvođenje ove vježbe na Pilates spravi ima još jednu pozitivnu stranu, a to je propriocepcija. Osjećaj vlastitog tijela, njegovo pozicioniranje i kretanje u prostoru nama trenerima je prirodno i potpuno normalno. Međutim, treba imati na umu da nekim klijentima to nije tako i tada im treba dodatni poticaj ili ''feedback'' da bi razumjeli koji dio tijela i u kojem smjeru ga trebaju pokrenuti. U ovom slučaju ''push-thru bar'' je odličan alat za osvješćivanje i pomoć pri izvedbi.

undefined

Vježba: Plantarna i dorzalna fleksija – osnovni nivo, V2 Max Reformer

Svrha: mobilnost nožnog zgloba / istezanje i jačanje mišića stražnje strane potkoljenice

 

Sve informacije o spravama možete naći na našoj web stranici, a informacije o terminima na naš službeni broj mobitela.

 

Sportski pozdrav od vaše trenerice Jenny!

 

Više o našim programima na www.energyfit.hr

 

Jennifer Glumac dipl.oec.

STOTT PILATES ®licencirani pilates instruktor

Total Barre™ licencirani instruktor

Predavač na Fitnes učilištu, smjer Pilates

Koordinator za Fitnes učilište u Rijeci

 

 

Za pitanja i savjete o vježbanju i kako postići željenu formu i određeni cilj, možete se javiti na e-mail jennifer.energy@gmail.com

 

Ili u inbox naše FB stranice

https://www.facebook.com/energy.fit.5?fref=ts