Ljeto u studiju Energy Fit - PILATES na spravama VS prostirka

Ljeto u studiju Energy Fit - PILATES na spravama VS prostirka

Vježbati PILATES na prostirci ili na profesionalnim spravama? 
Idealno bi bilo kada bi se mogla kombinirati oba naćina prakticiranja PILATES sustava vježbanja, jer se nadopunjuju. Vježbanje na prostirci je jednostavnije i može se prakticirati bilo gdje, dok vježbanje na spravama  podiže vježbanje na jednu drugu izazovniju razinu.

Osnovna razlika između PILATESa na spravama i onoga na prostirci je u opterećenju. Vježbajući na prostirci otpor nam stvara naše vlastito tijelo uslijed djelovanja sile gravitacije. Mijenjajući položaje 
izvođenja vježbi, utjećemo na  grupu mišića koja se aktivira. Tako npr. kada podignemo nogu od poda, aktivirat će se različite grupe mišića nogu zavisno od položaja u kojem se nalazimo (ležimo li na leđima, na trbuhu, bočno, klečimo li i sl.). Vježbanje na PILATES spravama uvjetovano je korištenjem opruga koje stvaraju postupni otpor. 

Svaka vježba dizajnirana je da aktivira određenu grupu mišića zavisno od smjera povlaćenja opruge. Na taj naćin, položaj tijela je povezan sa kutom pod kojim otpor koji stvaraju opruge djeluje, a ne sa silom gravitacije. Druga znaćajna razlika je ta da se otpor koji stvaraju opruge na spravama može mijenjati, odnosno prilagođavati, što pridonosi tome da vježba bude lakša ili teža za izvesti, dok je otpor koji se stvara prilikom vježbanja vlatitoga tijela protiv gravitacije uvijek jednak.

Aerobic i pilates studio ENERGY nudi grupne programe PILATESa na prostirci i individualne i poluindividualne treninge na profesionalnim pilates spravama.

Vježba: Triceps Press Standing variations

Više o našim programima na www.energyfit.hr

Sportski pozdrav od vaše trenerice Jenny!

Jennifer Glumac dipl.oec.
STOTT PILATES ®licencirani pilates instruktor
Total Barre™ licencirani instruktor

Za pitanja i savjete o vježbanju i kako postići željenu formu i određeni cilj, možete se javiti na e-
mail jennifer.energy@gmail.com

Ili u inbox naše FB stranice