Kondicijska priprema za skijanje

Kondicijska priprema za skijanje

Sezona skijanja nam se polako približava, da li ste kondicijski spremni za snježne padine u ovoj sezoni?
Ako niste, a želite biti, pratite našu seriju članaka o kondicijskoj pripremi za skijanje i posjetite nas – K FIT, Franje Čandeka 46, dvorana 2, voditelj Krešimir Kovačević, kondicijski trener i učitelj skijanja.
Kondicijska priprema je u svakom sportu, pa tako i u skijanju (rekreativnom i natjecateljskom) baza i osnova. Prvenstveno kao prevencija od ozljeda koje mogu biti lakše ali i vrlo ozbiljne.
Dakle, uplatili ste skijaški aranžman, imate svu skijašku opremu, jedva čekate snijeg i godišnji koji ćete provesti na skijanju.
Da li ste kondicijski spremni? Vježbate li redovito u fitnessu, vozite li bicikl, trčite, redovito se bavite bilo kojim oblikom rekreacije?
Ako to pitanje postavite rekreativnim skijašima, dobar dio njih će odgovoriti s NE.
Najveći problem skijaša rekreativaca je fizička nepripremljenost, uslijed čega dolazi do upale mišića, istegnuća mišića i tetiva, ozljeda zglobova a nerijetko i do fraktura.
Skijanje je kondicijski zahtjevno, bez obzira na kojem ste stupnju skijaškog znanja.
Ako ste nepripremljeni početnik, učenje tehnike će biti otežano, a ponekad i frustrirajuće. Ako ste skijaš srednjeg znanja, na stazi ćete poželjeti naučiti i napredne tehnike, te ako niste fizički spremni, lako ćete prekoračiti granicu svojih mogućnosti i ozljeda je neminovna.

Kada treba početi s kondicijskom pripremom? Tjedan, dva prije skijanja?
Odgovor je: PUNO PRIJE ! Najmanje 2 mjeseca i više, prije prvog odlaska na snijeg.
Ali kondicijsku pripremljenost treba održavati i kroz skijašku sezonu, pogotovo ako redovito skijate vikendima ili odlazite više puta na sedmodnevno skijanje.

Od čega se sastoji kondicijska priprema za skijanje? 
Program se sastoji od vježbi za razvoj:
- aerobne sposobnosti
- mišićne izdržljivosti 
- fleksibilnosti i mobilnosti
- ravnoteže (specifične za skijanje) 
- eksplozivnosti.
Bitno je naglasiti da kondicijska priprema mora biti individualizirana, odnosno prilagođena pojedincu. Nismo svi istih predispozicija, pa prema tome i programiranje treninga mora biti personalizirano. Jedan dio programa je sveobuhvatan bez obzira na spol i uzrast.
Kod nas u K FIT-u, u program kondicijske pripreme za skijanje se možete uključiti
kroz individualne treninge ili u mini grupi do 3 osobe.

Više o programu možete pogledati na web-u

Skijaški pozdrav od trenera Krešimira!

Krešimir Kovačević, univ. bacc. ing. mech.
Kondicijski trener
Učitelj skijanja

undefined

Za pitanja i savjete o vježbanju i kako postići željenu formu i određeni cilj, možete se javiti na e-mail k.fit.rijeka@gmail.com
Ili u inbox naše FB stranice