JOSEPH PILATES – Čovjek ispred svog vremena

JOSEPH PILATES – Čovjek ispred svog vremena

09. prosinac je datum koji Pilates zajednica u cijelom svijetu obilježava kao vrlo važan – na taj dan 1883. u gradiću Mönchengladbach, nedaleko od Düsseldorfa u Njemačkoj, rodio se Joseph Hubertus Pilates. Čovjek koji je definitivno bio ispred svog vremena i zahvaljujući kojem danas uživamo pozitivne učinke metode vježbanja koja je osvojila svijet.

 

Kao dijete gimnastičara i sportaša, već od ranog djetinjstva je uveden u svijet gimnastike i boksa, te je upoznat s vježbanjem i sportskim načinom života. Pokazivao je izniman interes za pokret i razumijevanje istog. Zbog čestih selidbi teško je sklapao prijateljstva, te je uglavnom u školskom dvorištu sjedio sa strane i promatrao ostalu djecu kako se kreću – kako trče, skaču, istežu se, kako im se mijenja obrazac disanja kod napora i u mirovanju. A kako bi izbjegao sukobljavanje, spas od zadirkivanja ostale djece tražio je u prirodi gdje bi satima promatrao životinje i način na koji se one kreću u svom prirodnom okruženju.undefined


 

Svoju ranu mladost provodi u Engleskoj gdje je nakon izbijanja 1. svjetskog rata, zbog svoje njemačke nacionalnosti, bio zatvoren u kampu za inozemne neprijatelje.

Od tada datiraju i začetci Pilates metode kakvu danas poznajemo. Odlučan u zadržavanju svog fitness režima, počeo je razvijati svoj sustav originalnih vježbi koje je nazvao ''Kontrologija'' (''Contrology''), te potaknuo ostale zatvorenike na redovito vježbanje. Joseph je domišljato osmislio načine vježbanja koristeći otpor željeznih opruga njegovog zatvorskog kreveta (moderna verzija "Pilates kreveta", preteča današnjeg Reformer-a) te tako naveo pacijente vezane uz krevet da vježbaju. Uzimajući taj krevet kao polazište, osmislio je seriju vježbi koristeći poluge i utege i vježbao dnevno s grupom zainteresiranih prijatelja. Kada su svi skupa uspjeli izbjeći pogubni virus gripe koji je pokosio Britaniju 1918., Joseph je zaključio da njegova metoda vježbanja također očvršćuje imunološki sustav čovjeka. To ga je usmjerilo da razvije doživotno zanimanje za stvaranjem vježbi koje bi doprinijele rehabilitaciji nakon bolesti i ozljeda.


undefined


Nakon što je pušten iz zatvora, Joseph se vratio u Njemačku gdje je s vojnom policijom radio samoobranu i fizičku kondiciju, a njegova metoda vježbanja doživjela je potporu prvenstveno u plesnim krugovima. Nastavio je raditi i na svom osobnom razvoju proučavajući razne holističke terapije (homeopatiju, meditaciju, trigger point terapiju i sl.).

 

1926. nezadovoljan njemačkom politikom i smjerom kojim je krenula, Joseph je emigrirao u USA. Za vrijeme tog putovanja upoznao je svoju buduću suprugu Claru, te zajedno s njom otvorio svoj prvi Pilates studio u New Yorku – poznati ''Pilates Studio on  8th Avenue in New York’’.

Do ranih 60-ih godina Pilates među svojim klijentima broji mnogo plesača newyorške elitne scene, te je nastavio trenirati svoje, kako slavne, tako i ''obične'' klijente u vlastitom studiju sve do svoje smrti.

 

undefined


Kada je Joseph umro, nije ostavio oporuku i nije imenovao nasljednika koji bi nastavio širiti Pilates metodu vježbanja, međutim njegov je rad nastavljen od nekolicine osoba koje su učile direktno od njega. 

Interesantna je činjenica  da je 1996. pokrenuta sudska parnica o Zaštiti imena koja je trajala dugih 5 godina. Parnica je kulminirala s ročištem od 11 dana za vrijeme kojih su, između ostalih, svjedoci bili i Ron Fletcher, Romana Kryzanowska i Kathy Grant (učenici Josepha Pilatesa).

Sudac je presudio da je Pilates općeniti pojam što je uvelike utjecalo na cijelu Pilates zajednicu, te omogućilo  upotrebu pojma Pilates.

U kasnim 80-im, mediji su počeli široko pratiti Pilates metodu vježbanja i Pilates metoda je doživjela svoj procvat. Od tada pa sve do danas Pilates metoda vježbanja je opstala i zadržala se na svjetskoj fitness sceni, što puno govori njezinoj kvaliteti i učinkovitosti.

 

''Ja sam pedeset godina ispred svoga vremena'', izjavio je Joseph jednom prilikom. Bio je u pravu. Pilates je prestao biti načinom vježbanja elite, postavši jednom od vodećih struja rekreacije.

 

Više o treninzima PILATES metode na prostirci i na spravama možete pročitati na našoj web stranici www.energyfit.hr

 

U našem STOTT PILATES ®licenciranom studiju PILATES možete vježbati na sljedeći način:

* Pilates na prostirci

   - grupni trening

* Pilates na spravama

   - individualni trening 1/1 (vi i instruktor) – trening od 60 minuta

   - individualni trening 2/1 (dvije osobe i instruktor) – trening od 60 minuta

   - mini grupa 2-3 osobe, Akcija za aktivne članove grupnih programa – trening od 45 minuta

 

Sportski pozdrav od vaše trenerice Jenny!

 

Jennifer Glumac dipl.oec.

STOTT PILATES ®licencirani pilates instruktor

Total Barre™ licencirani instruktor

Predavač na Fitnes učilištu, smjer Pilates

 

Za pitanja i savjete o vježbanju i kako postići željenu formu i određeni cilj, možete se javiti na e-mail jennifer.energy@gmail.com

 

Ili u inbox naše FB stranice

https://www.facebook.com/energy.fit.5?fref=ts