Udarni val i Kinesio Taping

Udarni val i Kinesio Taping

 nizu različitih rehabilitacijskih terapija i metoda koje su pacijentima dostupne u FizioMedu, ovoga puta izdvajamo udarni val i Kinesio Taping.

Udarni val (Shock Wave) nova je terapijska tehnologija sa mnogo medicinsko dokazanih učinaka. Ovom terapijskom metodom liječimo kroničnu bol u ramenima, leđima, petama i laktovima.

Udarni val je akustični val koji proizvodi iznimno visoku izlaznu energiju te na taj način služi kao učinkovita, neinvanzivna metoda za liječenje lokaliziranih muskuloskeletalnih patologija poput plantarnog fascitisa (petni trn), patelarnog tendinitisa (skakačko koljeno), epikondilitisa (teniski lakat) i sl. Također ga koristimo kod liječenja trigger točki, bolova u doljnjem djelu leđa, bolova u ahilovoj tetivi itd.

undefined

U terapiji liječenja boli, energija akustičnih valova provodi se od izvorišne točke do područja tijela u kojima se osjeća bol. Tijekom terapije, zvučni val visokog intenziteta djeluje na tkivo što dovodi do korisnih učinaka poput suzbijanja upalnih procesa, stimulacije kolagena, razbijanja kalcifikata i sl. Postupak za pacijenta nije bolan, ali kod nekih pacijenata zna doći do određene nelagode tijekom tretmana što zavisi o razini boli u tretiranom području. Većina pacijenata prestaje osjećati bol u tretiranom području odmah nakon tretmana.

Kinesio Taping

Kinesio Taping je tehnika koja koristi specijalnu traku, a svojim jedinstvenim biomehaničkim terapijskim efektom višestruko pomaže. Kinesio Taping traka imitira svojstva kože. Ovisno o terapijskom cilju, primjenjuje se u različitim stupnjevima napetosti. Koristi se u različitim poljima fizioterapije, kao pomoć drugim rehabilitacijskim metodama i manualnim tehnikama, u cilju boljih terapijskih efekata. To je nov princip tretiranja mišićnog poremećaja, smanjenja limfedema i boli.

Upotreba Kinesio Tapinga omogućava prevenciju ozljeda u sportu, tretman ozljeda, edema i smanjenja boli. Osoba koja nosi tape može ga koristiti od 3 do 7 dana ovisno o željenom terapijskom učinku a u dogovoru sa terapeutom. Za cijelo to vrijeme traka se može prati bez bojazni da će se odlijepiti.

Kinesio Taping je razvijen u Japanu prije više od 25 godina od strane Dr. Kenzo Kase, a tehnika je bazirana na procesu poticanja liječenja vlastitog tijela. Dokazuje svoju efikasnost aktivacijom neuroloških i cirkulatornih sistema. Ova metoda, proizlazi iz kineziologije-nauke o pokretu. Mišići, osim funkcije pokretanja tijela, vrše kontrolu u cirkulaciji venskih i limfnih tekućina i tjelesne temperature.

undefined

Ciljevi Kinesio Tapinga:

1. Ispravljanje mišićne funkcije. Djelovanje na muskularnu tenziju: pospješuje ili smanjuje mišićnu napetost (ovisno o primjenjenoj tehnici). Kroz ovu tehniku djelujemo na pravilne odnose mišica, potičemo bolju kontrolu pokreta i dr.

2. Povećavanje cirkulacije krvi i limfe. Kinesio Taping pomaže u eliminaciji edema i hematoma.

3. Smanjivanje boli. Specifična aplikacija Kinesio trake djeluje na smanjivanje pritiska na receptore bola.

4. Pomoć pri korekciji zglobne nepravilnosti. Kinesio Taping metodom kroz poboljšanje funkcije mišica i vezivnog tkiva korigiramo nepravilnu poziciju zgloba i omogućavamo bolje posturalne odnose, ravnomjerno korištenje zglobnih ploha i sprečavamo sekundarne patološke promjene. Zbog istih razloga se koristi se i u pedijatriji u cilju postizanja što bolje posturalne prilagodbe.

www.fiziomed.net
info@fiziomed.net
098/909-1707
Facebook/FizioMed Rijeka
Instagram/fiziomed.rijeka

Autor: Extravagant
Foto: Extravagant/Fiziomed