Sanjak nakit - Razigrana ljepota

Sanjak nakit - Razigrana ljepota

Danas smo se družili sa Sanjom Kljajić iz Šibenika koja nas je oduševila unikatnim nakitom koji izrađuje s puno ljubavi i pažnje. 


undefined


Pomalo sanjiv i romantičan Sanjak nakit namijenjen je svima onima koji vole jedinstvene komade nakita. 
Kako je krenula njezina priča, te što ju inspirira u izradi, saznali smo u nastavku. 


undefined
undefined


1. Kako je počela vaša priča o izradi nakita, te koji komad ste prvi izradili?
Moja izrada nakita počela je sasvim slučajno, iako sam kao dijete uvijek nešto radila i prepravljala. 
Prvi komadi nakita su bili od fimo mase, tj. polimerne gline gdje kreativnost dolazi do izražaja, jer svaku perlicu osmišljavate pojedinačno, rukama mijesite, oblikujete, kombinirate boje, pečete i tek na kraju slažete nakit. Taj period mi je jedan od dražih.  

undefined

undefined


2. Svaki komad je unikat. Koliko je potrebno vremena za izradu istoga?
Da, svaki komad mog nakita je unikat. I kao šta uvijek govorim, svaka žena je posebna sama za sebe i takav želim da bude i moj nakit. Ponekad izrada traje kratko, a ponekad satima  (i vrlo sam uporna i ne odustajem lako), slažem sve dok nisam zadovoljna s krajnjim izgledom. 


undefined


3. Da li ste se oduvijek htjeli baviti izradom nakita?
Nisam ni sanjala da ću se baviti izradom nakita, ali kako to biva, život nam napiše takve scenarije da ih ni u najluđim snovima ne bi sanjali. Nakitom sam se sasvim slučajno počela baviti prije trinaest godina i od tada traje moje putovanje kroz kreativnost. Nakit je moj hobi u kojem uživam, ponekad i do ranih jutarnjih sati, kada otputujem u taj moj svijet prepun boja, mirisa, sunca, glazbe.....


undefined
undefined


4. Koje materijale koristite u izradi?
Od materijal koristim sve šta mi dođe pod ruku, iako moram priznati neki materijali odleže neko (dulje) vrijeme prije nego li ih upotrijebim. U posljednje vrijeme od materijala koristim gumu, ribarske konope, žicu, drva koja sam pronašla u koritima rijeke Krke i Čikole i koja su savršeno obrađena tako da je moj utjecaj minimalan na te komade drva.....veselim se svakom novom materijalu, jer znam da će me on odvesti u neka nova prostranstva i učiniti da moj nakit bude još veseliji i zanimljiviji.


undefined


5. Od kuda crpite inspiraciju?
Inspiraciju crpim iz svega što me okružuje, ali planine imaju posebno mjesto. Tamo je neki drugi svijet, druga pravila, drugi zakoni, tamo smo tako maleni i zahvalni na svemu i zato nam priroda vraća višestruko samo treba podignuti pogled, duboko udahnuti i uživati......i lavina inspiracije se pokrene. 


undefined
undefined


6. Tko nosi vaš nakit?
Moj nakit volim vidjeti na svim generacijama, na ženama koje su se s vremenom "otkačile", koje su pune samopouzdanja i koje, svjesne sebe i svojih godina, ponosno "nosom paraju nebo". Želim da moj nakit veseli žene i da, kad slože svoju dobitnu kombinaciju, on bude ona "čokoladna glazura", koja će izmamiti osmjeh. U posljednje vrijeme moj nakit, tj. narukvice sa planinarskim motivima nose i muškarci. 


undefined
undefined


7. Što ste nam pripremili za sezonu proljeće/ljeto?
Nastojim da moj nakit bude veseo, pun pozitive. Zato su prisutne boje, cvjetići kojih ima i na ogrlicama, narukvicama, naušnicama, broševima, prstenju, ukosnicama.....sam pogled na te cvjetiće razvlači osmjeh na licima. 


undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined


8. Gdje se sve može pronaći vaš nakit?
Moj nakit moguće je pronaći u Šibeniku, Rovinju, Puli, nacionalnim parkovima Krka i Paklenica, te na mojoj Facebook stranici. 


undefined


9. Neki novi projekti na pomolu?
Nadam se na jesen održati radionice izrade nakita na kojima ću pokušati povezati zaštitu okoliša i reciklažu. Zaista se veselim toj suradnji sa Nacionalnim parkom Krka. Sudjelovanje na Birnumskim idama gdje se dočarava neko drugo rimsko doba, način kako se živjelo, šta se radilo i kako se jelo. 


undefined


10. I za kraj, u životu vas pokreće? 
Bitno je samo ne prestati biti dijete i nikada ne prestati se igrati, jer kako kažu ‘smisao života je borba protiv odrastanja’ i ja se toga držim. 
‘Kada kupujete nešto od nekog umjetnika, kupujete više od samog objekta, kupujete stotine i stotine sati neuspjeha, pokušaja. Kupujete godine frustracija i trenutke čiste radosti.  Ne kupujete samo jednu stvar, kupujete dio srca, dio duše i maleni dio nečijeg života…’


Fotografije: Sanjak Facebook
Autor: Extravagant