Priča o uspjehu by Lavie Photography – Martina Majerle

Priča o uspjehu by Lavie Photography – Martina Majerle

Pjevačica, Martina Majerle na nedavno održanom MIK-u, s pjesmom „Teče, teče Rečina“ po prvi je puta nastupala kao solistica, te se u Rijeci po izboru publike plasirala na drugo mjesto. Njezini muzički počeci usko su vezani uz riječku grupu Putokaze, već petnaest godina pjeva s pop grupom Atmospheric, a odličan debitantski nastup na ovogodišnjem MIK-u samo je potvrda njezine izuzetne glazbene talentiranosti.  

Kako je počela njezina priča o uspjehu, saznajte u nastavku.

 

1. Iza sebe imate brojne nastupe na MIK-u. Međutim tek ove godine nastupili ste kao solistica u natjecateljskom nastupu. Točno?

Moram se pohvaliti kako je ovo bio moj 17. Mik i ne čudi što taj festival doživljavam prijateljsko-obiteljskom karavanom, jer sam doslovno odrastala uza sve te divne ljude na sceni i iza nje. Za razliku od prošlogodišnjih festivala, ove godine su u samoj organizaciji nastupile promjene i od direkcije sam dobila ponudu i priliku otpjevati pjesmu autora koje iznimno cijenim, Daniela Načinovića (tekst) i Brune Krajcara (glazba), „Teče, teče Rečina“. Pjesma je ljubavnom tematikom vezana uz sudbine žena pomoraca, gdje je slikovito kroz nemirnu Rječinu koja se ulijeva u more prikazan odlazak mornara na dalek put, nakon kojeg više ništa u njihovim životima nije isto. Tu su se ispreplele i pjesničke slike samoga grada Rijeke, te konačno imamo i pjesmu o našoj Rječini.


undefined


 

2. Vaš je debitantski nastup izazvao oduševljenje publike, te ste se s pjesmom ‘Teče, teče Rečina’ plasirali na drugo mjesto. Kakvi su dojmovi i jeste li očekivali toliki uspjeh?

Iskreno kao debitantica koja ujedno to i nije, moram priznati kako nisam imala prevelika očekivanja, jer iako sam godinama na tom festivalu, ljudima sam kao solistička pojava potpuno nova. Pretpostavila sam da će publika biti suzdržana prema meni i nagraditi već dobro poznata lica Mika. Prvi nastup u Opatiji i treće mjesto publike bilo je zasigurno iznenađenje koje još uvijek tada nisam ozbiljno shvaćala, pošto je Opatija moj rodni grad. No Kastav, Malinska i pogotovo Rijeka uz drugo mjesto publike, te treće u sveukupnom poretku, nešto je što me potpuno razoružalo, oduševilo i ostavilo u blagoj nevjerici, što se pogotovo vidi na slikama s dodjela nagrada. Jako sam sretna i još jednom veliko hvala divnoj publici koja je prepoznala trud, iskrenu emociju i ljepotu same pjesme.

 

undefined undefined


3. Uz odličan nastup, moramo primijetiti da ste na MIK-u zablistali i stilski. Koliko vam je moda bitna privatno i poslovno?

Što se tiče mog privatnog stila, ja sam većinom casual-sportski tip. Ništa posebno, ali udobno. Često sam na putu, po avionima, na snimanjima, dugotrajnim probama, i u žurbi, tako da tome prilagođavam i svoj osobni stil. Sportske tajice, traperice, ljetne haljinice bez forme, traper suknje, lagane tenisice…u zadnje vrijeme volim i duge haljine. No scena je nešto drugo. Tu volim biti maksimalno dotjerana i ženstvena, pa se potrudim osmisliti i uložiti u lijepe haljine, koje volim više nego hlače. Nekad raskošnije, nekad manje, ovisno o prilici. Konkretno za ovaj nastup odabrala sam Sherri Hill haljinu, tirkizno-plavu, tešku, sa stotinama kristalića, koja me je asocirala na Jadransko more i Rječinu. Inače imam par njihovih haljina za solističke nastupe ozbiljnijeg, koncertnog tipa, što se pokazalo kao odlična investicija.

 

4. Podrijetlom ste Slovenka, a rođena Riječanka. Karakterno to bi značilo, da ste…

Karakterno to znači red, rad i disciplina, ali ne znam koliko to ima veze s porijeklom (smijeh). Odgovorna jesam maksimalno, takav mi je bio odgoj, vjerojatno malo i zbog njemačke krvi, no volim i tu dozu bosanske opuštenosti koju posjedujem, pa se ne opterećujem kad je najbitnije. Inače od stresa ne bih mogla živjeti. Ali to dolazi i s dugogodišnjim iskustvom i činjenicom da kad jednom shvatiš da si dovoljno dobar, opuštenost dolazi sama od sebe.

 

undefined


5. Prvi muzički korak napravili ste u grupi Putokazi. Kakvi su bili počeci i koliko su Putokazi utjecali općenito na vas kao osobu i na vašu muzičku karijeru?

Putokazi i voditeljica Miranda Đaković predstavljali su odličan temelj za moje buduće bavljenje glazbom, odnosno vokalno-scenskim izričajima. Tu sam stekla osnovna znanja o višeglasju, plesnoj i scenskoj formi, izgledu na sceni, profesionalnom ponašanju, timskom radu itd., naravno pored nekadašnjeg opatijskog SKAMa (Studio za kreativne aktivnosti mladih). Osim toga zahvalna sam Mirandi na projektnoj viziji koja je uvijek bila ispred svog vremena i na doziranoj strogoći koja je stvorila profesionalan odnos prema radu na sceni, generacijama mladih pjevača, pa tako i meni. Škola Putokaza momentalno je prepoznatljiva, a kao njihova članica sudjelovala sam i na svom prvom Miku.

 

6. Nakon Putokaza kreće vaša muzička priča s pop grupom Atmospheric. Kako je sve krenulo?

Nakon odrastanja u Putokazima došlo je vrijeme da krenem dalje, tako sam upoznala Ladu Bartoničeka koji je tražio pjevačicu za svoj ambijentalni elektro-pop projekt Atmospheric. Meni je to svakako bio izazov, odmak od komercijalnih utabanih staza, novi eterični, radiofonični zvuk. Kliknuli smo glasovno i energetski, te započeli suradnju koja traje već više od 15 godina. Projekt ima 4 albuma iza sebe i upravo traje promocija zadnjeg „4“, te trenutnog singla „Ne postoji“ kojeg možete čuti na radijskim postajama. Inače u Atmosphericu sve radimo sami, najviše Lado, koji osim što je autor i producent, također režira, snima i postavlja idejna rješenja za naše spotove. Mala manufaktura.

 

undefined undefined


7. Moramo se malo osvrnuti i na vaš stil odijevanja. Kako biste ga opisali, te koje su vam omiljene shopping destinacije?

Kao što sam navela ja sam sportski look-casual djevojka koja povremeno voli biti glamurozna, pogotovo na sceni. A, omiljene shopping destinacije su mi klasična mjesta poput Zare, New Yorkera, H&M-a, Women's secreta, Massa, Shoe Boxa, često i „no name“ dućana, ako mi se svidi što nude. Uglavnom sve što jednostavno mogu naći po gradu, bez kompliciranja. Pošto često putujem prakticiram kupovati upravo suvenire u formi odjeće i obuće s novih destinacija. Tako sam se u Americi i Kanadi oduševila s lancem odjeće „Forever 21“, i nedavno na turneji Zdravka Čolića po Australiji s lancem „Cotton on“. Tu je i „must have“ sa svakog putovanja, komad bilo čega iz Victoria's Secreta.

 

8. Koliko se razlikuje vaš privatni i scenski stil?

Poprilično, scenski volim glamour, ali takav izgled ovisi najviše o manifestaciji na kojoj sudjelujem. Iako volim naglašene kombinacije, ne zahtjeva se svugdje pretjerano atraktivni dress code pa se prilagođavam. Često je to i „samo“ mala crna haljinica, nezamjenjiva.

 

undefined


9. Ovo ljeto provesti ćete radno. Planirate li uskoro godišnji odmor, te kako ćete ga provesti?

Rad i samo rad, glazbenicima je ljeto kao i turističkim djelatnicima, vrijeme kada se rad intenzivira, a obično na jesen ili tek po zimi razmišljamo o odmoru. Ovo ljeto ulovit ću po dan-dva slobodno kroz tjedan i mislim da ću ih provesti kod kuće na Kvarneru. Zbog posla putovati ću od Pule do Dubrovnika, i to je neki vid radnog odmora, jer su naše hrvatske ljetne destinacije prekrasne.

 

10. Planovi za budućnost i neki novi projekti na pomolu?

Pored upravo završenog Splitskog festivala, u planu je svakako snimanje videa za pjesmu s ovogodišnjeg Mika „Teče, teče Rečina“ i rad na daljnjoj promociji, izbacivanje novog singla grupe Atmospheric ostavljenog za jesen, te rad na HRT-ovoj emisiji „A strana“ nova sezona, uz koncerte Zdravka Čolića, požeški festival Aurea fest, te moje lokalne ljetne koncerte uz gitarista Maria Šimunovića.

 

undefined


11. I za kraj, kad je glazba u pitanju, najviše vas inspirira…

Prije svega rekla bih da me inspirira „dobra glazba“ prema nekim mojim osobnim kriterijima, nevezano za stilski izričaj. Ako primijetim odličnu energiju, emociju koja je uspjela doprijeti do mene, određeni smisao i iskrenu poruku koju nosi, onda je to to. Zato sam valjda i pronašla inspiraciju od fada, preko francuskih chansona, španjolske, ruske i talijanske glazbe koju inače izvodim na koncertima, pa sve do popularnih pretjerano komercijalnih američko-britanskih pop projekata. Inače, kao maloj omiljene pjevačice su mi bile Whitney Houston, do danas za mene neprikosnovena boginja, te Vaya con Dios i Debbie Harry. U zadnje vrijeme najviše me oduševila Laura Pergolizzi, popularnog naziva LP, pjevačica američko-talijanskih korijena, nevjerojatnih vokalnih sposobnosti i posebnog muško-ženskog seksipila.

 

 

Fotografije: Viviana Lokmer Šulina LaVie Photography

Autor: Extravagant