Barbara Mady Maričić: „Extravagant gala je umjetnost u umjetnosti!“

Barbara Mady Maričić: „Extravagant gala je umjetnost u umjetnosti!“

Sutra, 29.rujna,2017. godine s početkom u 19:30h održati će se prva večer velikog modnog eventa Extravagant gala by Eternity. Event će započeti svečanim otvorenjem izložbe modnih fotografija poznatih hrvatskih fotografa, koja je ujedno prva izložba takvog tipa u Rijeci, a nastaviti će se modnom revijom butika.

Dentalna poliklinika Mady Maričić i ove je godine pokrovitelj Extravagant gale, te je ujedno i glavni pokrovitelj izložbe, a povodom toga razgovarali smo s doc.dr.sc. Barbarom Mady Maričič, specijalist ortodont koja nam je otkrila što je najviše veseli na ovogodišnjoj Extravagant gali, te što za nju znači umjetnost i fotografija.

 

undefined


1. Uskoro nas očekuje treće veliko izdanje Extravagant gale, a Vi ste i ove godine s nama. Kakvi su dojmovi, te što očekujete od ovogodišnje gale?

Željela bih opet osjetiti ono slatko iščekivanje i ushićenje tijekom svake prezentacije, puno svježine i mladosti, glamura, te nadasve lijepih, zanimljivih i individualnih odjevnih kombinacija domaćih autora.

 

2. Ove godine novost je izložba modnih fotografija poznatih domaćih fotografa, a upravo je Dentalna poliklinika Mady Maričić pokrovitelj izložbe. Kako ste se odlučiti biti dio ovoga projekta?

Dentalna poliklinika se svake godine uključuje u razne aktivnosti koje pokreću i doprinose boljitku razvoja zdravlja i brige o zdravlju posebice djece. Sudjelovanje u umjetničkim aktivnostima smatram važnom sastavnicom u doprinosu osobnog i društvenog razvoja mladih ljudi, a nama starijima jedan dašak radosti i nadahnuća.

 

3. Volite li umjetnost i fotografiju?

Umjetnost jako volim i sama sam stekla naziv maestro d'arte završivši kao drugu srednju školu onu umjetničku u mjestu Este pored Padove u Italiji. Stečene vještine danas uvelike koristim u softverskoj simulaciji i vizualnom planiranju lica i čeljusti pacijenata pomoću napredne CT tehnologije i digitalne 3D fotografije, čiji ishod potom sposobne ruke maksilofacijalnog kirurga sprovode u stvarnost. Zato volim biti s ljudima i promatrati izražaje lica u raznim situacijama. Istančano oko fotografa bilježi čudesne momente, a da bi se dobila dobra fotografija potrebno je puno rada, znanja i talenta što će ovom izložbom umjetnici i pokazati.

 

undefined


4. Extravagant gala u ove je tri godine stvorila brojne divne suradnje i uspomene. Što pamtite kao najljepše iz prošlogodišnjih gala?

Pamtim izuzetno zanimljivu prezentaciju modnih komada i frizura, isprepletenu živom muzikom i velikom scenskom dinamikom, melem za oko, uho i dušu. Prava umjetnost u umjetnosti. Dojmile su mi se kolekcije Borisa Pavlina, Boudoira, Milene Kapetanović Peperoncine i mnogih drugih.

 

5. Ove godine gala traje čak tri dana. Čemu se najviše veselite?

Prvenstveno se veselim druženju u uvijek lijepoj monumentalnoj Guvernerovoj palači koja sama po sebi budi sva čuvstva, no posebno su me zaintrigirale boje i detalji nagoviještenih Zigmanovih kreacija i izložba umjetničkih fotografija.

 

undefined


6. Česta ste gošća na modnim događanjima u Rijeci. Što zapravo za vas znači moda, te koliko vam je bitna u privatnom i poslovnom smislu?

Moda za mene nema klasičan smisao prolaznosti kako u privatnom tako i u poslovnom životu i nešto u čemu se i s čime se dobro osjećam i što me iznova nadahnjuje, ne odbacujem već obogaćujem nekim novim dodacima. Smatram modu vrlo važnom i u poslovnom planu od uređenja interijera do nabavke novih  tehnologija što upotpunjuje mogućnosti izbora i rješenja za svakog pacijenta, a da se pri tome ugodno osjeća.

 

7. Riječka modna scena u zadnjih je par godina zaista bogata i zanimljiva. Veseli li vas to?

Jako se veselim da se i u našoj Rijeci zbivaju sve češće nova modna događanja i da su mnogi dizajneri iz cijele Hrvatske, Rijeku i njezinu publiku prepoznali kao važan segment u njihovom radu.

 

8. Volite li domaći dizajn, te tko vam je najdraži dizajner?

Doista volim rad domaćih dizajnera, kako mladih učenika tako i renomiranih autora. Naša scena je još uvijek toliko istraživačka, eksperimentalna i samim time sačuvala je onaj primarni umjetnički karakter koji u navali užurbanog načina života i ekonomskom utrkom nije uvijek toliko zastupljen kod velikih modnih kuća. Volim od svakog ponešto i vidim da su mnogi naši dizajneri izprofilirali jedan osobni stil i prepoznatljivost.

 

undefined


9. Koje su vam omiljene shopping destinacije u Rijeci, te što se nalazi na vašoj shopping listi za ovu sezonu?

Za mene odlazak u grad među ljude predstavlja iznova uzbuđenje, jer imam jako malo vremena pa kupovinu obavljam prema praktičnosti i vrlo brzo, nažalost.

 

10. Kakve su po vama Riječanke, što se tiče mode i stila?

Riječanke su oduvijek pa tako i danas vrlo modno osviještene i njegovane žene. U našem kraju uvijek se osjećao veliki upliv zapadnjačkog duha i velika multikulturalnost koja se manifestira i na svakodnevno poimanje i življenje mode u svim njezinim oblicima.

 

undefined


11. Njegujete vrlo ženstven i elegantan stil odijevanja. Koja vam je najdraža dnevna, a koja večernja odjevna kombinacija?

Volim se osjećati ugodno i lijepo i uvijek u skladu s prigodom u kojoj se nalazim, jer smatram da i odijevanjem izražavamo poštovanje prema pojedinom događaju i ljudima. Nažalost priroda posla mi ne dopušta da svakodnevno zadovoljim sve kriterije estetike, jer često nakon dugog radnog vremena u maski, rukavicama i kapi odlazim loše frizure i šminke, te bolnih leđa. Imam neki svoj kodeks umjerenosti i nemoguće me je vidjeti u nekoj modnoj egzibiciji i ludosti što ne znači da to ne volim vidjeti kod drugih žena. Upravo je ta ženstvenost i elegancija sa suptilnim seksipilom moja vodilja kako u dnevnim tako i u večernjim kombinacijama koja se potom mijenja s bojama, godišnjim dobima i prigodama.

 

12. I za kraj, otkrijete nam što ćete odjenuti za Extravagant galu?

Nadam se da ću izaći iz sigurne zone crne boje i obući zadnju večer šarenu i blještavu haljinu koja čeka svoj moment već godinu dana u ormaru :)


undefined Fotografije: Viviana Lokmer Šulina Lavie Photography

Autor: Extravagant