Priča o uspjehu - Romana Poropat

Priča o uspjehu - Romana Poropat

 

Romana Poropat kao make-up artistica djeluje već preko petnaest godina. Od tada je stekla iskustvo rada u kazalištu, filmu, videu, fotografiji, na tv-u, te šminki za svečane, dnevne i poslovne prilike. Prva znanja o make up-u stekla je radeći sa Ines Vrdoljak, poznatom riječkom vizažisticom. Nakon toga nastavlja učenje u Stagecoloru od Rolf-a Stehrna, zatim u “Karin Van Vliet ” make – up studiju, te od svjetski poznate maskerke Marie Ewe Dziewulske. Surađuje sa brojnim fotografima kao što su Rino Gropuzzo, Petar Kurschner, te Hoyka, a i vlasnica je Romana Poropat make up & beauty centra, Lukovići 10c, Kozala, gdje vam uz usluge profesionalnog šminkanja nudi i vrhunske tretmane lica, korekciju obrva, anticelulitne programe, depilacije i masaže.

Ovo je njezina priča o uspjehu.

 

1. Poznata ste riječka vizažistica. Kako je počela vaša priča, vezana za make up?

Moja priča počela je davnih dana. Nakon završene srednje škole za kozmetičarku, počeo se rađati sve veći interes za šminku, a tako su krenula i dodatna usavršavanja i edukacija. Jednostavno, rodila se ljubav prema tom poslu. Na moju sreću ta ljubav još uvijek nije prestala, još uvijek se iznenadim kada me obuzme sreća dok ga radim. Svakom projektu, svakoj osobi pristupam s entuzijazmom, bilo da se radi o našim poznatijim ličnostima ili o mladenki koja će za dva sata stati pred oltar. Šminkanje me čini sretnom, a tu sreću pokušavam, kroz svoj rad, prenijeti i na svoje klijente.

 

2. Jeste li oduvijek znali da ćete se baviti ovim poslom?

Nisam točno imala misao, biti ću kozmetičarka ili vizažistica, no oduvijek me privlačila kreativnost u raznim segmentima umjetnosti. I onda se, tijekom godina, to dvoje povezalo. Make up sam počela doživljavati kao jedan kreativan kanal. Daleko od toga, da bih se usudila nazvati umjetnicom, no, moram priznati, da šminkanje zaista otvara nove dimenzije stvaranja u kojima je pravo umijeće pogoditi, koja doza čega je potrebna osobi u tom trenutku umjerenosti, hrabrosti, avangarde, klasike ili nečeg drugog. To je pravi izazov.

 

img_3235.jpg


3. Što je potrebno za uspjeh u svijetu make up-a?

Kao i u svakom poslu, prije svega potrebna je ljubav prema tom poslu. To je ono što mene „drži“. Naime, da nemam ljubav za ovaj posao sigurno ne bih odoljela iskušenjima, koje sam na svom poslovnom putu imala i vjerojatno bih odustala. No, ljubav…kao i u svemu, čini čuda. Osim ljubavi, u svijetu make-up-a vrlo su važni upornost i rad, te izrazita volja i želja za stalnim učenjem, otkrivanjem novoga, pomicanjem granica.

4. Imate li uzore koji vas posebno inspiriraju?

Među prvim make up knjigama bile su one, danas nažalost pokojnog, vrhunskog vizažista Kavyna Aucoina. Gledala sam ga jednom prilikom u Oprah Showu i odmah sam znala da želim učiti od njega. Međutim, u Hrvatskoj nije bilo za kupiti njegove prve knjige pa sam zamolila jednu novinarku s kojom sam tada surađivala na televiziji, da mi je donese skroz iz dalekog New Yorka. Sjećam se, kada sam primila knjigu u ruke, gledala sam ju kao komadić blaga, a i danas joj se, nakon godina iskustva i učenja, rado vraćam. Danas volim pratiti i rad Alex Box, jer ona make up podiže na pravu umjetničku razinu.

 

5. Vlasnica ste poznatog make up and beauty centra. Kako je sve krenulo?

Ovim poslom bavim se gotovo dvadeset godina, ali do pokretanja vlastitog posla došlo je spletom okolnosti tek prije tri godine. Do tada sam radila po raznim  kozmetičkim salonima i u slobodno vrijeme doslovno letjela na snimanja, u kazalište, na razna fotografiranja. I sama sam si oduvijek govorila da ne želim klasični kozmetički salon, već nešto šire, drugačije, da prati moj vlastiti ritam i čekala sam svoju priliku da počnem izgrađivati svoj posao, onako kako sam ja to zamislila. Ukratko, nastojim spojiti klasiku, kozmetičke usluge s naglaskom na makeup, ali uz to puno raditi na raznim projektima i novim idejama. Ukoliko pogledate moje FB stranice www.facebook.com/romana.poropat  ili www.facebook.com/Make-up-beauty-centar-Romana-Poropat-338728932975601/, vidjeti ćete da sam stalno negdje, na nekim novim lokacijama, u novim okruženjima, s novim izazovima. Make up doživljavam kao jedan dinamičan posao, nikako ga ne bih mogla smjestiti samo među zidove jednog salona ili u kozmetičku torbicu za šminku na vjenčanjima. To vidim samo kao jedan dio bavljenja ovim poslom. I, srećom, tako i gradim svoj poslovni put. Na stalnom putu. (smijeh)

 

img_3264.jpg


6. Kakvi su dojmovi, s obzirom na to da je centar već postigao veliku popularnost?

Svaki dan otvara se neko novo polje na kojem trebam i želim raditi i mogu reći da, izazova ne nedostaje. Naravno, treba raditi, dati svoj maksimum i unijeti se, kako emotivno, tako i psihički u zadatak koji je preda mnom, da bih postigla maksimum, to zna biti iscrpljujuće. No, konačno zadovoljstvo učinjenim, naučene lekcije, primjena znanja i intuicije u pravom omjeru, tu iscrpljenost brišu kao gumicom.

 

7. Održavate li i make up tečajeve?

Krenula sam s tečajevima namijenjenim ženama koje žele unaprijediti svoju make up rutinu i prilagoditi je svojim željama i načinu života. Bude jako zanimljivo. Kao na nekom putovanju na kojem se otkrivaju neka nova lica, kojih do tada žene nisu bile svjesne. Predivno iskustvo, preporučila bih ga svima, jer same žene, prema reakcijama, dožive jednu sasvim novu sebe. Također, imam sve više upita za edukacije za profesionalne vizažiste i sada radim na tome da pokrenem i taj dio programa, što me posebno veseli kao priznanje i znak da idem u dobrom smjeru.

 

8. Kako postati vizažist? I koliko je ovaj posao zapravo zahtjevan?

Opet se vraćam na ljubav prema ovom poslu. Da nje nije bilo i da je još uvijek nema, kažem, nema šanse da bih više držala kist u rukama. Krenula sam s raznim tečajevima, školama i usavršavanjima i nebrojenim satima, danima, a i godinama čistog volontiranja samo da budem negdje blizu i da učim.  Nije mi bilo preteško, iako se tako može učiniti kao veliko odricanje, jer čekanje na svoju priliku i pritom mnogo, mnogo učenja mogu ponekad biti demotivirajuće. No, sreća i želja da jednoga dana stasam u ovo što sam danas je bila veća od i straha i od odricanja.


9. Kako izgleda jedan vaš radni dan i što vas najviše veseli u vašem poslu?

Moji radni dani su jako različiti i to je ono što posebno volim. Od dana u salonu radeći kozmetičke tretmane, održavanja make up tečajeva do angažmana na vjenčanjima na raznim lokacijama, snimanjima, foto shootinzima….Uskoro počinjem raditi i na jednoj predstavi, što me posebno veseli.

 

10. Uspijete li uvijek zadovoljiti sve želje klijentica?

Ono što je meni osobno najvažnije je da znam da sam napravila najbolje što sam mogla po pravilima struke i vlastitih standarda i da mi je savjest mirna. Također, se trudim da se klijentice s mojim make upom dobro osjećaju, jer to je ono najvažnije, da budu zadovoljne sa svojim odrazom u ogledalu. Volim istaknuti individualnost kod osobe, a ne slijepo pratiti trendove i veći mi je kompliment kada osobu zamijete, kažu joj da je predivna, nego da joj kažu da je odlično našminkana.

 

11. S obzirom da smo modni portal, moramo se malo dotaći i vašeg stila. Kako biste opisali svoj stil odijevanja, te kakvi ste po pitanju shoppinga?

Moram priznati da neki poseban stil odijevanja nemam. Odijevam se kako se u tom trenutku osjećam. Volim posebne i malo drugačije odjevne predmete, volim spajati meni nespojivo, a u tome puno doprinosi kreatorica Andrea Anic čije kreacije jako volim i kada krene šivati za mene često ne znam što me čeka. Iznenadim se i otkrijem neki novi stil na koji nisam niti pomišljala i uživam u njemu. Jako rijetko idem ciljano u duge shoppinge, više je to trenutak kada neplanski nešto ugledam, svidi mi se i kupim na prvu.

 

img_3250-1474276682.jpg


12.Omiljene šoping destinacije, te što se nalazi na vašoj šoping listi za ovu sezonu?

Slučajna šetnja, trgovina koju prije nisam vidjela, komad odjeće ili nakita, koji mi privuče pažnju i to je moja shopping lista.

 

13.Beauty preparati bez kojih ne možete?

Redovita njega kože, te kvalitetna krema za lice i tijelo. Od šminke puder, rumenilo, maskara, olovka za obrve i oči i ruž za usne.

 

14.Pitanje koje interesira sve naše čitateljice. Što svaka žena mora imati u svojoj kozmetičkoj torbici?

Svaka bi žena, po mom mišljenju trebala naučiti što joj od kozmetike i šminke najbolje pristaje i samo to imati u kozmetičkoj torbici, umjesto mora preparata na koje je potrošeno puno novaca, a korišteni su jednom ili niti jednom. Još i gore, a i toga ima, ako se ne koriste na ispravan način. Svakoj ženi je dovoljno nekoliko preparata, koji će izvući maksimum od njenog izgleda i uštedjeti vrijeme za uljepšavanje, kojega većini ionako nedostaje, te dakako, i novac. Ciljano kupovati, nakon što saznate što vam doista pristaje. To se trudim postići sa svakom polaznicom make up tečaja.

 

15.I za kraj, beauty savjet, kako izgledati dobro?

Zvučati će kao floskula, jer ju svi stalno spominju i koriste, a nekada se i razbacuju s njome, ali uistinu mislim da je neodvojiva veza između našeg osjećaja sa samima sobom i našega izgleda. Uvijek se ispostavi da onaj tko se dobro osjeća i u miru je sam sa sobom, tako i izgleda. Ako je osoba nezadovoljna sa svojim životom, ni šminka ne može puno pomoći, jer šminka ne može prikriti nedostatak osmjeha, nezadovoljstvo u očima. S druge strane, onome tko se dobro osjeća, tek jedan sitan detalj šminke može učiniti pravo čudo da se postojeća ljepota uokviri i podcrta, da zablista.

 

Fotografije: Željko Jurešić

Autor: Extravagant