Kondicijska priprema za skijanje

Kondicijska priprema za skijanje

 

Zadnja komponenta kondicijskog treninga za skijanje o kojoj ćemo danas govoriti je eksplozivnost.

Eksplozivnost ili eksplozivna snaga je sposobnost koja omogućava sportašu maksimalno ubrzanje vlastitom tijelu,nekom predmetu ili partneru (po D.Milanoviću). Eksplozivnost je direktno vezana i uz brzinu i pliometrijsku snagu.


Zašto je eksplozivnost bitna u skijanju?

Kada pogledate skijaše natjecatelje npr. u slalomu,brza izmjena zavoja zahtjeva odličnu eksplozivnost.No, eksplozivnost je potrebna i rekreativnim skijašima, naravno ne baš na nivou natjecatelja.Kada želite odskijati strmu stazu, pravilno ćete je odskijati izmjenom kratkih zavoja, a to nećete moći bez određenog nivoa eksplozivnosti.


Koje su vježbe za razvoj eksplozivnosti skijaša?

Rekli smo prije da su mišići nogu primarni u skijanju,pa prema tome, to su vježbe eksplozivnosti za mišiće nogu kao što su: razni tipovi skokova (skok u vis, skok u dalj, jednonožni skokovi, deseteroskok, itd).


Ali pri tome ne smijemo zaboraviti niti vježbe za mišiće trupa (core-a) odakle sve kretnje kreću, kao što su: razna bacanje medicinke, vježbe sa „bugarskom vrećom“ itd.

Ako ste napredni skijaš, shodno tome treba raditi i naprednije vježbe eksplozivnosti. Najbolji primjer tih vježbi su tehnike olimpijskog dizanja utega – nabačaj i trzaj.

Nadalje, kako se skijaš giba u sve tri ravnine, vježbe osnovnih elemenata gimnastike kao što su npr. leteći kolut, zvijezda,premet, salto, uvelike će pridonijeti poboljšanju eksplozivnosti ali i koordinacije.

Bitno je napomenuti da treba stupnjevito krenuti od lakših do težih vježbi, odnosno od jednostavnih ka složenijim vježbama,prilagođenim pojedincu jer zaista lako dolazi do ozljede, što zbog opterećenja, što zbog složenosti vježbi.

 

Nadamo se da smo Vas barem malo potaknuli da se ove godine kondicijski pripremite za skijanje i uživanje na snježnim padinama!

 

Skijaški pozdrav od trenera Krešimira!

 

Krešimir Kovačević, univ. bacc. ing. mech.

Kondicijski trener

Učitelj skijanja

undefined 


Ako želite više znati o vježbama eksplozivnosti potrebnim za skijanje, posjetite nas u:

 K FIT

Franje Čandeka 46

dvorana 2

Više o programu možete pogledati na web stranici

 

Za pitanja i savjete o vježbanju i kako postići željenu formu i određeni cilj, možete se javiti na e-mail mailto:k.fit.rijeka@gmail.com

Ili u inbox naše FB stranice