Kondicijska priprema za skijanje

Kondicijska priprema za skijanje

Bijeli cirkus – Svjetski skijaški kup je krenuo protekli vikend, pa krećemo i mi ! 
U prethodnom članku rekli smo od čega se sastoji kondicijski trening za skijanje. Danas ćemo ponešto reći o aerobnoj sposobnosti potrebnoj za skijanje.
Iako je alpsko skijanje pretežito anaerobna aktivnost, kondicijska priprema ne može biti potpuna bez vježbi za poboljšanje aerobnih sposobnosti.
Aerobna sposobnost, laički rečeno, je sposobnost organizma da u određenom vremenu transportira što više kisika putem srca i krvožilnog sustava do svih tkiva a posebice do mišića, te izgaranjem kisika oslobodi energiju potrebnu za fizičku aktivnost. Uz napomenu da nećemo opisivati energetske procese u tijelu,koji nisu strogo odvojeni, jer se za vrijeme fizičke aktivnosti izmjenjuju i nadopunjuju.
Vjerojatno ste osjetili i sami kada ste na skijalištu, posebice iznad 2000 m, da vam „nedostaje zraka“ ako ste kondicijski nepripremljeni.
Srce vam brže kuca, brže se umarate i ne osjećate se „fit“. Razlog tome je slaba aerobna sposobnost.
Kako popraviti i poboljšati aerobnu sposobnost? 
Odgovor je: aerobnim treningom koji može biti: trčanje, vožnja biciklom (prednost mtb terenska vožnja), veslanje, plivanje, itd.
Koliko takav trening treba trajati? 
Za rekreativnog skijaša je dovoljno 2x tjedno 30-45 min. trčanja, 60-90 min. vožnje bicikla, 45-60 min. veslanja.
Što je najbitnije u aerobnom treningu? 
Vrijeme trajanja treninga i srčani puls tokom treninga što ćete najbolje kontrolirati sa srčanim monitorom – sat s puls trakom. To je jedini ispravan način kojim ćete pratiti napredak u treningu.
Koliki srčani puls treba biti? 
Budući da nas zanima razvoj aerobne baze, to je zona oko 1.ventilacijskog praga, odnosno opterećenje pri kojem možete razgovarati s partnerom, a da pri tom ne gubite dah. Ako to ne možete, smanjite brzinu trčanja, vozite ili veslajte sporije. U aerobnom treningu tog tipa brzo se napreduje, samo treba biti redovit i ustrajan.

Par savjeta za aerobni trening:
- ako imate višak kilograma, započnite s brzim hodanjem, vožnjom biciklom, pa tek kasnije s trčanjem
- izbjegavajte trčanje po asfaltu i betonu - trava, zemljani put je daleko bolji izbor zbog opterećenja na stopala, koljena i kralježnicu. Trčanje na traci u fitnesu je preporuka za one koji imaju problema s gore navedenim jer traka ima sustav za amortizaciju.
- ako uz aerobni trening želite i skinuti koji kg viška, morate imati i program prehrane koji neophodan za postizanje cilja
- ako trčite, obavezno nosite tenisice za trčanje, ne za nogomet, košarku i dr.,
stopala, koljena i kralježnica će vam „zahvaliti“ na tome
- nakon svakog treninga nadoknadite izgubljenu tekućinu i lektrolite konzumacijom vode i izotoničkih napitaka.
Skijaški pozdrav od trenera Krešimira!

Krešimir Kovačević, univ. bacc. ing. mech.         
Kondicijski trener
Učitelj skijanja

undefined

Ako želite više znati o aerobnom treningu potrebnom za skijanje, posjetite nas u:

K FIT
Franje Čandeka 46
dvorana 2
Više o programu možete pogledati na stranici

Za pitanja i savjete o vježbanju i kako postići željenu formu i određeni cilj, možete se javiti na e-mail k.fit.rijeka@gmail.com
Ili u inbox naše FB stranice