Rimska noć na Claustri u Studeni vodi vas u davnu antiku i čarobni šumski svijet

Rimska noć na Claustri u Studeni vodi vas u davnu antiku i čarobni šumski svijet

Želite li vidjeti kako su izgledali vojnici u kasnoj antici? Što su oni ovdje branili? Ili koje se životinje skrivaju u našoj šumi? Pozivamo Vas da nam se u subotu 31.8. od 16 do 22 sata pridružite na Rimskoj noći na Claustri u Studeni!

U sklopu projekta Claustra+ Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka i Prirodoslovni muzej Rijeka organiziraju Rimsku noć na Claustri gdje se možete družiti s rimskim vojnicima i arheolozima i upoznati živi svijet koji okružuje kasnoantički obrambeni sustav Claustra Alpium Iuliarum čije se zidine protežu od Rijeke do Posočja u Sloveniji. Claustra Alpium Iuliarum je kasnoantički unutarnji obrambeni sustav koji je štitio od prodora barbara u središte Rimskog imperija. Događanja će oživjeti rimsku povijest obrambenog sustava Claustra Alpium Iuliarum na lokaciji rimskog obrambenog zida, na lokalitetu Za Presikom u Studeni te upoznati posjetitelje s danas živućim svijetom koji taj sustav okružuje na malo udaljenijoj lokaciji na Gumancu.
 
undefined

Studeni posjetitelje očekuje bogat program koji uključuje druženje s kasnoantičkim vojnicima iz Slovenije (KD Vespesjan) i Italije (Legio I Italica) u vojničkom kampu uz obrambeni zid sustava Claustra Alpium Iuliarum. Mladi će moći zaigrati rimske igre za djecu kao što su Terni lapilli, Omilla, Orca, Trigon te povlačenje užeta koje će organizirati Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka i kulturno društvo Vespesjan. Bit će predstavljen i dokumentarni film o Claustri udruge Žmergo, a posjetitelji će upoznati i antičke zanate i običaje te, budu li željeli, sami izraditi svoju fibulu. Kako bi više saznali o Claustri organizirat će se arheološko vodstvo arheologa Ranka Starca koji će posjetitelje provesti po lokalitetu te prirodoslovno vodstvo muzejske pedagoginje Marte Blažević. Arheologinje Ana Golja i Jasna Ujčić Grudenić predstavit će i pomoći zainteresiranim posjetiteljima u odijevanju u odjeće kasnoantičkog vojnika.

undefined

PRIJAVE ZA AUTOBUS DO Studene – lokalitet Za presikom iz Rijeke i Opatije (14:00 Opatija, 14:30 Rijeka): LINK. Napomena: autobus dolazi do Studene odakle je do lokacije potrebno pješačiti cca 2 km po makadamskoj cesti. Ukoliko krećete na manifestaciju svojim automobilom - do lokaliteta u Studeni (Za presikom) moguće je doći vlastitim prijevozom (pratite smjerokaze): parkiralište u blizini lokaliteta će biti označeno, zadnjih 2km puta je makadamska cesta, ako ne želite voziti po makadamskoj cesti preporučamo da parkirate u Studeni te krenete dalje pješke.
 
undefined

NA LOKALITETU GUMANCE posjetitelje očekuje čudesan svijet noćnih životinja koje okružuju otvorenu kršku zaravan Gumance na 850 m/nv, gdje će članovi udruge Jezero educirati prisutne o noćnim pticama uz demonstraciju pera i gvalica te osluškivanje glasanja sova, dok će vanjski suradnik Vedran Slijepčević, dr. vet. med., održati edukativni program uz demonstraciju različitih suvremenih metoda neinvazivnog istraživanja te korištenja opreme za hvatanje, manipulaciju i praćenje velikih zvijeri. Uz ugodnu šetnju i priču, u intimnoj atmosferi, posjetitelji će moći uživati u delicijama pripremljenima prema rimskim receptima.


 PRIJAVE ZA MINIBUS – program na lokalitetu Gumance: marta@prirodoslovni.com. 
Napomena: Na Gumance moguće je doći isključivo uz prijavu zbog ograničenih mjesta. 

Autor i foto: Press