RECENZIJA: Devet potpunih neznanaca, Liane Moriarty

RECENZIJA: Devet potpunih neznanaca, Liane Moriarty

Uspješna poslovna žena Masha, podrijetlom Ruskinja, jednoga će uobičajeno zaposlenog dana u svome uredu, sjedeći za radnim stolom i odbijajući priznati da joj tijelo ne može pratiti nametnuti ritam, jednostavno kolabirati. 

Bliski susret sa smrću godinama kasnije neće promijeniti samo njen život, nego i bi mogao promijeniti i živote devet potpunih neznanaca, koji će bijeg od vlastitih problema poželjeti pronaći u Mashinom Tranquillum Houseu. Na njihovu (ne)sreću, ono što klijente mami opisom opuštajućih toplica, Masha je ipak zamislila malo drugačije. I dalje jednako ambiciozna, Masha je naime spremna na sve - i mnogo više od onoga na što bi ikada sami pristali - kako bi ih "vratila na pravi put".

Jedan bračni par, jedna obitelj povezana gubitkom, bivši sportaš, muškarac nespreman za roditeljstvo, posrnula književnica i ostavljena majka nezadovoljna izgledom htjeli-ne htjeli doživjet će bizarno iskustvo, no koliko će im ono doista promijeniti život i hoće li promjena biti na bolje?

Liane Moriarty polako gradi neobičnu priču upoznajući čitatelja sa svakim od likova. Njihovi životi gotovo mogu funkcionirati kao samostalne priče, koje se tek pri kraju, s kulminacijom događaja, stapaju u zajedničko finale. 

O Neznancima se ovih dana lome koplja: dok su jednima sjajni, autorici drugi pak zamjeraju sporo razvijanje radnje i mlaki rasplet, što nije za iznenaditi se ako ste očekivali napeti krimić ili triler. Ova knjiga to nije - čak i u trenucima koji bi po svakoj logici trebali biti napeti, napetost nekako uspijeva izostati, što je sigurno frustrirajuće ako očekujete dramatične obrate. Moguće da sam imala sreću što mi je ovo prvi Moriartyn naslov pa samim time nisam imala nikakva očekivanja. Kada se tako čitaju, stranice Neznanaca okreću se same i ni u jednom trenutku nisam osjetila dosadu niti nervozu. 

Znate one TV filmove za cijelu obitelj koji se prikazuju u dnevnom terminu nedjeljom na HRT-u? Upravo takvi su Neznanci. Sjajni za ubijanje vremena između nekih napetijih naslova, odlični za odmaranje uma nakon napornog radnog dana, bez dramatičnih opisa, sukoba, ubojstava, seksa... To se odnosi i na sam završetak, kada nam autorica otkriva što se na kraju dogodilo s njenim likovima. Doslovno je mogu zamisliti kako kaže "kvragu sve, napisat ću završetak po svom guštu", a zatim to i čini. 

Ako volite sretne završetke, ovo je knjiga za vas.

Autor i foto: Martina Frka Milotić, Book&Blanket